«Jeg er ikke en type som går rundt og føler meg svær sjøl om jeg har tjent gode penger»

Sist Vidar Riseth (30) var i Rosenborg tjente han 40000 kroner i året, gikk i rørleggerlæra og solgte poteter og juletrær på si. I dag innkasserer han millioner på fotballen.

MASPALOMAS (Dagbladet): Åge Hareide skryter av Vidar Riseth etter to kamper på Gran Canaria denne uka. Så fort falt den biten på plass. Og Nils Johan Semb er fornøyd han også. Resten av veien til landslaget handler om taktisk læring.

En midtstopper med nr. 10 - det synes. Og bemerkes i Rosenborg-miljøet. Men det var ikke en Kjetil Rekdal-variant som gjorde at Vidar Riseth endte opp med fotballens største nummer. Det skyldtes en beskjeden midtbanespiller.

- Jeg liker det godt, men ikke så «gæli» som han Kjetil (Rekdal), sier Vidar.

- Det var ikke om å gjøre for meg å få nr. 10 - jeg sa ikke «æ ska ha det» sjøl om jeg har hatt det i de fleste klubbene jeg har spilt. Og historien bak det er ikke verre enn at det var to ledige drakter da vi kom til Gran Canaria - nr. 4 og nr. 10.

Og da Fredrik insisterte på at han ikke skulle ha tiern så ble det meg. He-he.

FIKK IKKE LOV: Vidar Riseth gikk fra Nesset til Rosenborg høsten 1991. Men - han fikk ikke lov til å bli spiss eller underskrive et papir før Nils Arne Eggen hadde ordnet en lærlingeplass på papirfabrikken på Ranheim. For Vidar Riseth skulle bli rørlegger han - fotballspill var jo bare en fritidssyssel som kunne gjøre deg ufør og uten framtid i arbeidsmarkedet. Det mente i hvert fall faren hans.

- Han var streng, men fair, sier Vidar.

- Og fordi jeg allerede hadde begynt i rørleggerlæra hos Norske Skog på Levanger, fikk jeg klar beskjed om at jeg skulle gjøre meg ferdig. Og så måtte han Nils ordne den jobben, og så begynte jeg klokka 07.00, jobbet til halv ti, dro på trening i rørleggerdressen, spiste på Brakka og dro tilbake til fabrikken og jobbet utover kvelden. Fordi jeg måtte ta igjen den tida jeg hadde vært borte på dagen.

Det han ikke tjente i Rosenborg og på tette dasser, spedde han på med kreativitet og sundt bondevett. Gårdsgutten fra Frosta hadde jo salgbare varer på lager. Og derfor ble han potetselger når det var potitt-tid og juletreselger i desember.

Æ'ru bonde så æ'ru bonde.

- Nå har jeg tre og en halv måned på meg til å bli en god midtstopper i Rosenborg, sier han.

- Og den tida trenger jeg. For etter å ha spilt alt mulig i alle år - og det vil jeg ikke lenger, jeg vil spesialisere meg slik at jeg kan bli noe annet enn et potet-alternativ på landslaget også, han Vidar kan jo liksom brukes til alt, og så ender jeg bare opp som andre- eller tredjevalg til alt, og det har jeg fått nok av, så nå vil jeg bli en god midtstopper.

Og:

- Sammen med Erik Hoftun skal jeg få det til også.

EKTE TRØNDERE: RBK-kapteinen og Vidar Riseth har aldri spilt sammen i Rosenborg. De bare kjenner hverandre som ekte trøndere fra landslaget. Og på Gran Canaria har de vært mye sammen. Fordi det er både hyggelig og viktig.

- Vi prater mye om det vi skal gjøre på banen, forklarer Vidar.

- Om arbeidsfordelingen og sånn - og om styrker og svakheter. Og fordi Erik liker å gå framover med ballen, og jeg har farten som min styrke, så blir det sånn at han kommer til å fortsette med det. Og at jeg holder igjen bakover.

På treningene her nede har han blitt pushet ekstra mye av Åge Hareide. Det tyske libero-fenomenet sitter i blodet og er dårlig forenlig med vårt nasjonale soneforsvar.

- Jeg trenger det, sier han.

- Det blir jo helt feil når jeg ligger bak de tre foran. Men det går bedre og bedre og jeg er glad for å være her. Jeg kunne jo valgt en annen tysk klubb uten vinnermuligheter eller et par Premier League-klubber som også sliter for å overleve.

Det var en situasjon på vei til å bli like håpløs som den Myggen opplevde i 1860 München - han måtte løpe på snø mens resten trente på gress - som fikk Vidar Riseth tilbake til Rosenborg. Etter to måneder med total utfrysing fikk han en økonomisk pakke han er fornøyd med. Og når han tenker på den gangen han tjente 40000 kroner i året, og det er ikke mer enn ti år siden, så gliser han rått.

De siste par åra har han jo tjent fem ganger det. I uka!

- Jeg fikk en utbetaling fra 1860 München i desember og skal få to til i løpet av de neste 19 månedene. Sammen med den lønna jeg har i Rosenborg, ble det en god avtale for meg. Jeg taper riktignok litt i forhold til om jeg hadde fullført kontrakten i München (til 2005), men ikke veldig mye, sier han.

- Og i tillegg, og det er viktigst, får jeg spille fotball.

OPP TIL RBK: I første omgang de fire neste åra i Rosenborg. Så blir det, som Vidar Riseth sier det, opp til dem. For han kommer ikke til å gi seg da hvis kroppen holder. Og er han ikke god nok for RBK, er han sikkert god nok for en annen Tippeligaklubb.

- Jeg mener norske fotballspillere gir seg for tidlig. Har du først fått det i blodet, er det vanskelig å gjøre noe annet. Og når jeg ikke lenger kan spille, ønsker jeg meg en annen fotballjobb. For å være i miljøet.

Hva faren hans mener om yrkesvalget i dag, ender bare opp med latter hos Vidar Riseth. Han er i mål så det holder. Men først skal han kjøpe hus i Trondheim - et hus med god plass. For han liker det sånn, stort og bra.

- I utlandet prioriterte jeg det å bo godt, sier han.

- Jeg mener nemlig det er sånn at hvis man har det godt utenfor fotballbanen, blir man bedre på. Men jeg er ikke en type som går rundt og føler meg svær sjøl om jeg har nådd mine mål og tjent gode penger. Det er bare så enkelt at jeg mener jeg må få lov til å gjøre det jeg vil med pengene mine uten innblanding. Hva andre eventuelt måtte mene om det, bryr jeg meg ingen ting om, sier Vidar Riseth.

Og snart kommer barn nummer to. På Kona Wenches terminliste står 17. mai oppført som dagen Sofie (tre år i februar) skal få en bror eller søster.

- Vi gleder oss enormt. Familien er veldig viktig, sier Vidar Riseth.

FOTNOTE MED FAGBREV: I jula fikk han bruk for rørleggerutdannelsen sin. Da vannet frøs i huset han eier på Kongsvinger.

- Jeg tenkte på faren min da jeg tok fram varmepistolen og ordnet det sjøl. Det var en god følelse å fikse problemet uten hjelp, smiler Vidar Riseth.

ET LIV I SOLA: Vidar Riseth blir en av nøkkelspillerne i Åge Hareides Rosenborg-mannskap. - Jeg vil bli en god midtstopper, sier han. Her med datteren Sofie (2) på solfylte Maspalomas (Gran Canaria) - der Rosenborg har ligget i treningsleir de siste to ukene.