Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sykling:

- Jeg er ikke favoritten, og ikke den nest- eller tredje største, heller

Laget tror likevel Kristoff kan vinne på nytt i Sanremo.

PÅ TIDE Å SLÅ TILBAKE? Alexander Kristoff er enig i at noe mangler fra jubelsesongen i 2015. Men kanskje er årets Milano-Sanremo tidspunktet 29-åringen tar sin neste seier i WorldTouren? Her ankommer han hotellet utenfor Milano etter endt treningsøkt, fredag. FOTO: Jarle Fredagsvik, proycling.no
PÅ TIDE Å SLÅ TILBAKE? Alexander Kristoff er enig i at noe mangler fra jubelsesongen i 2015. Men kanskje er årets Milano-Sanremo tidspunktet 29-åringen tar sin neste seier i WorldTouren? Her ankommer han hotellet utenfor Milano etter endt treningsøkt, fredag. FOTO: Jarle Fredagsvik, proycling.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CERRO MAGGIORE (procycling.no): Med et bredt glis om munnen, kom Alexander Kristoff, Marco Haller og de resterende Katusha-rytterne hjem fra dagens korte treningstur i nærheten av Malpensa-flyplassen.

- I morgen får du se et veldig fokusert Katusha-lag, slår Kristoff fast overfor procycling.no utenfor lagbussen.

Stavanger-mannen pisket seg selv gjennom sju timer under en treningsøkt i hjemtraktene onsdag. Den ble avsluttet med «Poggio-inspirerte» drag opp Åsveien i Aspervika.

Foran den avsluttende etappen av Paris-Nice ble Haller og Michael Mørkøv sendt ut på rekognoseringstur til avslutningen av vårklassikeren i Sanremo.

- De vet hvor de skal kjøre seg fram og har memorert løypa. Da blir det bare for meg å følge etter dem, så får vi satse på de beregner det godt. Og det gjelder å starte bakkene i front. Kommer du inn i Cipressa som 50. mann, har du en hard vei foran deg. Kommer du først inn, skal det gå ganske greit, mener Kristoff.

Ofrer Bystrøm tidlig

Haugesunderen Sven Erik Bystrøm blir trolig mannen som skal lose treningsmakkeren trygt inn i den første av de to bakkene.

Kristoff roser nivået Bystrøm har vist fram på trening den siste tida, mens 25-åringen svarer med krystallklar lojalitet:

- Alex er 100 prosent kaptein i dette løpet. Det er all-in for ham. Vi har et bra lag rundt ham. Nå gjelder å få brukt ressursene på en god måte, sier Bystrøm.

Milano-Sanremo er veldig enkelt og veldig vanskelig på samme tid. Lengden på 293 kilometer gjør sitt til gradvis å suge kraften ut av beina til rytterne.

Det er ikke bakkene i seg selv som er problemet, men distansen og posisjoneringskampen som starter allerede med 100 kilometer igjen til mål.

Som Freire på sitt beste

Da vi intervjuet Kristoff foran den første av de store vårklassikerne bodde han på rom med Oscar Freire på Una Hotel Malpensa - hotellet Katusha benytter seg av hvert år under klargjøringen til rittet.

Den rutinerte spanjolen var en mester i å gjemme seg i hovedfeltet underveis, for å snike seg fram på de siste hundre meterne og rappe seieren, blant annet foran nesen til en jublende Erik Zabel på Via Roma i 2004.

EN MESTER I SANREMO: Oscar Freire satt godt gjemt i hovedfeltet hele dagen, før han dukket opp mot slutten og snappet med seg seieren. Her slår han Erik Zabel på målstreken i 2004. (AP Photo/Alex Trovati)
EN MESTER I SANREMO: Oscar Freire satt godt gjemt i hovedfeltet hele dagen, før han dukket opp mot slutten og snappet med seg seieren. Her slår han Erik Zabel på målstreken i 2004. (AP Photo/Alex Trovati) Vis mer

29-åringen fra Stavanger trenger en liknende reise om han skal sikre seg sin andre monumentseier i den italienske casinobyen.

- Skal vi være forberedt på å se lite av deg underveis, helt til du er nødt til å komme i posisjon foran bakkene?

- Jeg håper jo egentlig det. Jeg er ikke favoritten, og ikke nest- eller tredje størst heller. De er Peter Sagen, Fernando Gaviria og Arnaud Démare, så er jeg en del av en gjeng bak der igjen. Jeg ser for meg at vi lar Bora, FDJ og kanskje Quick Step ansvaret i starten, så kan vi gjemme oss litt i feltet. Jeg ser ikke for meg at vi skal bruke så mye krefter før inn mot Cipressa, egentlig.

Haller blir nøkkelen mot slutten

De siste årene har Luca Paolini og Jacopo Guarnieri hatt oppdraget med å posisjonere og motivere nordmannen inn i de to bakkene.

Denne gangen er det altså en østerriker som får oppdraget. Og det meldes at mannen med det Paolini-inspirerte ansiktshåret er i god form.

- Marco (Haller) har vært i bra form i hele år. Vi klatrer omtrent like bra, så jeg har tro på at han skal klare å sitte ved siden av meg over Poggio. I tillegg har vi Simon Spilak som bør kunne sitte fint med. Henger én eller flere hjelpere med over, er det bare å samle seg rundt meg og kjøre tempo inn mot mål. Fra bunnen av bakken har man cirka en kilometer på seg, før de avgjørende svingene mot slutten starter. Der vil jeg gjerne sitte blant de fem første. I fjor satt jeg vel rundt en 15.-plass og da ble det for lang vei fram til de beste.

Sagan har flere våpen

Kristoff sitter ikke med stappfull verktøykasse foran det som gjerne kalles spurternes klassiker. Nye spurtnederlag i Paris-Nice har sådd tvil om han lenger er spurteren med høyest toppfart etter mer enn 25 mil på sykkelen.

LIVE: Følg rittet fra 10:00 hos sykkelnettstedet procycling.no lørdag!

Som vi også vet fra tidligere, finnes det andre konkurrenter med mer eksplosivitet i motbakkene.

Dersom noen av Sagan, Greg Van Avermaet og muligens Fernando Gaviria støter oppover Poggio, vet han med stor sikkerhet at han ikke har saft nok igjen i beina til å følge.

- Opp der har jeg mer enn nok med å henge på feltet. Det året jeg vant, og i 2015, måtte jeg slippe på Poggio før jeg kom meg tilbake litt senere. I fjor var kanskje gangen jeg klatret best på Poggio, men da ble jeg nummer seks.

- Er det en frykt du har at Peter Sagan skal begynne å støte oppover der, og få med seg noen av de andre spurterne som går bra i bakker?

- Både ja og nei. Dersom det går en gruppe på fem mann inn, så sitter nok ikke jeg med der. Men dersom de prøver på det, og bruker mye krefter, for at det så kjøres inn - da kan det være gull verdt for meg.

Ikke storfavoritt - kan det utnyttes?

Det ble mottatt som en stor overraskelse da Kristoff ble den første nordmannen til å vinne et monument, da han slo til i Sanremo i 2014.

Året etter var kanskje hans beste sesong noensinne. Som forhåndsfavoritt endte han opp med et forsmedelig nederlag mot John Degenkolb.

I fjor var Kristoff en slags poster-boy for arrangøren RCS Sport da han stilte opp på pressekonferansen i byen rådhus sammen med Fabian Cancellara og Peter Sagan i forkant av rittet.

Denne gangen ble han ikke engang forespurt. Det ble riktig nok heller ingen pressekonferanse, trolig for superstjernen Sagan takket nei.

Mens alle snakker om Sagan, Gaviria og Démare - ventet kun procycling.no, TV 2 og Eurosport på Kristoff etter dagens treningsøkt.

Stavanger-mannen får gjort lite med hvor bra konkurrentene er, men er helt avhengig av ha støtten fra hele Katusha-mannskapet rundt seg.

- Har laget tro på at Alex vinne dette? spør vi Bystrøm.

- Vi har alltid troen på Alex. Han er en av favorittene. Han har kanskje ikke vært helt på topp i de siste løpene. Han går vel inn i Milano-Sanremo som en liten outsider. Han er ikke blant de aller største favorittene. Men det passer oss greit, da er det ikke vi som må ta det største ansvaret underveis.

Outsideren tilbake

Å få nordmannen tilbake i en outsiderrolle har i hvert fall tidligere vist seg å være en giftig kombinasjon.

En underdog fra Stavanger, med hjelmen på snei - det har vist seg å være en uslåelig kombinasjon i klassikerne tidligere.

- Milano-Sanremo er et lotteri. Det er rundt 15 prosents sjanse for at han vinner, anslår lagets pressesjef med et smil.

Kristoff er enig i at noe mangler sammenliknet med formen han hadde under 2015-sesongen.

- Hva er det som mangler?

- Jeg vet ikke helt. Da gikk alt stang inn. Den gangen vant jeg for eksempel en etappe under Paris-Nice, fordi John Degenkolb åpnet spurten med 350 meter igjen. Da han sloknet, kunne vi starte opp på 150 meter og gå hele veien inn. Denne gangen var det det motsatte som skjedde med meg i Paris-Nice. Da fikk Sam Bennett spurte inn til seier etter at jeg serverte opptrekket til ham. Jeg hadde til og med kamera på sykkelen min, så jeg filmet at på til hele greia, sier han med et smil.

- Du kommer fra en periode med litt stang ut. Hvor sulten er du da på å slå tilbake?

- Det hadde vært fint å gjøre det i Sanremo, sier Kristoff og smiler lurt.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!