- Jeg er ikke forberedt. Ikke sjans i havet

Thomas Alsgaard nekter å stille opp i VM.

INGEN VM-FORM: Thomas Alsgaards sier hans forberedelser til VM blir å studere langrennsstatistikk på andre løpere, ikke å trene til en ny, egen formtopp til Holmenkollen.Foto: Ned Alley / Scanpix
INGEN VM-FORM: Thomas Alsgaards sier hans forberedelser til VM blir å studere langrennsstatistikk på andre løpere, ikke å trene til en ny, egen formtopp til Holmenkollen.Foto: Ned Alley / ScanpixVis mer

STEINKJER (Dagbladet): Thomas Alsgaard var lettere forundret da han i ettermiddag satt sammen med Eldar Rønning og Martin Johnsrud Sundby på NM-pressekonferansen etter 15 km klassisk.

Som bronsevinner måtte han stille opp, etter at han tidligere hadde sekundert sin egen medalje i havn på lufta hos NRK.

- I det siste NM jeg gikk som aktiv ble jeg nummer 32. Det går framover, sier Alsgaard som ganske riktig la opp som landslagsløper i 2003.

Voldsom plassering I dag slo han en rekke landslagsgutter på vått stakeføre i Nord-Trøndelag.

- Avstanden er som forventet, men plasseringen er voldsom, sier Alsgaard.

Han ble straks spurt om en NM-medaljør ikke heller skal gå VM-distansen 15 klassisk i Holmenkollen. Norge har fire plasser og bare Rønning og Johnsrud Sundby var bedre enn 39-åringen i dag.

- Jeg har ikke grunnlag til det, jeg har ikke i nærheten av treningsgrunnlag. Jeg har gjort en kjempejobb de tre siste ukene, sier Alsgaard og understreker igjen:

- Jeg er ikke forberedt på det, ikke sjans i havet. Med en veldig god jobb, kunne jeg tatt et lite steg til - men jeg er fortsatt milevis unna medaljekandidatene.

Kan langrenn OL- og VM-gullvinneren fra Lillehammer i 1994 til Val Di Fiemme i 2003 er NRK-kommentator og langløpsspesialist.

Og ekstremt god til å trene. Det er Alsgaard forklaring på hvorfor han lyktes.

- Jeg mangler grunnlag og styrke, og fra jeg bestemte jeg for å gå for tre uker siden har jeg gjort en god jobb. Jeg har trent hardt. Og jeg kan langrenn, hvis noen er i tvil. Jeg var i bra form i dag, så bra som mulig. Jeg var pigg, sier Alsgaard.

Dessuten hadde han gode ski, Eldar Rønnings pappa sto for voksen.

- Jeg hadde tenkt i mitt hode at jeg treningsmessig var halvannet minutt bak de beste, med full klaff og gode ski under minuttet. Men med Rønning som smører hadde jeg superski, og jeg var pigg. Da ble det minuttet.

Sølvvinner Sundby synes det var en merkelig opplevelse, å bli målt mot Alsgaards tider. Han følte seg som 10-12 år.

- Det er imponerende. Da jeg når jeg ble sekundert mot Alsgaard ble jeg ført tilbake til gamle konkurranser. Vi må huske at han har vært en av tidenes beste langrennsløpere, og når han finner ut at han trener hardt så vet  han hva han driver med, sier 26-åringen.

Før han legger til:

- Skulle ønske jeg kunne trene i bare tre uker.

Offentlig treningsdagbok Eldar Rønning var suverent best i løypa i dag, men stilte seg gladelig i skyggen av gamlefar Alsgaard. Og han antyder at Alsgaards trening er ikke noe for mosjonister.

Hvem som helst kan kikke på Alsgaards treningsdagbok, den ligger ute på hans lags nettsider.

- Der ligger alt jeg gjør.  Jeg har verken løyet på eller av meg trening.

Gullvinner Rønning har allerede kikket.

- Jeg har aldri hatt en så hard treningsuke som det han har hatt de siste ukene. Jeg har drømt om å sitte på en pressekonferanse som nummer én etter å ha knust Thomas med over minuttet. Dette er en stor dag, sier Rønning.