KRITISK:  Mangeårig trener Tom Nordlie. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
KRITISK: Mangeårig trener Tom Nordlie. Foto: Audun Braastad / NTB scanpixVis mer

- Jeg er ikke fornøyd med landslaget. Høgmos valg kan fort bli fårikål

Sier Tom Nordlie.

• Norge - Finland, på MAX klokka 20.00

LILLESTRØM (Dagbladet): Norge mot Finland på Ullevaal tirsdag 29. mars - fra klokka 20 i kveld - får ikke fotballinteressen til å ta fyr. Men for trener Per-Mathias Høgmo handler kampen om å bygge opp igjen tilliten etter playoff-fiaskoen i fjor høst.

Norge trenger et lag å tro på. På en pressekonferanse i går dukket - noe overraskende - Tom Nordlie opp. Den mangeårige treneren er ekspert for NRK, og stilte Høgmo flere spørsmål, blant annet om Martin Ødegaard.

Nordlie ser at han kan framstå med flere hatter. Og denne gangen var det Nordlie - representanten for media - som opptrådte. Etterpå følte han at han fikk belyst noen viktige spørsmål. Til Dagbladet sier han:

- Et av temaene til laget nå, er overganger og gjennombrudd. Men det så vi ikke mye av mot Estland (skjærtorsdag). Derfor var et av mine spørsmål: Er det best å velge en spillestil som Drillo gjorde, og hente inn folk til roller som har spisskompetanse i den rollen? Eller skal du gjøre litt som Åge Hareide gjør nå: Velge å ta inn de beste spilllerne, og tilpasse deg etter Christian Eriksen, og så videre. Det er to måter å gjøre det på.

Han fortsetter:

- Per-Mathias svarte meg at han ønsker en miks. Det er spennende, men også det mest utfordrende. Det er enklere med enten det ene valget eller det andre. Det i midten - som han velger - kan fort bli fårikål hvis du ikke er tydelig nok.

Tynnslitt tillit Nordlie merker seg negativiteten som har oppstått rundt laget. Med sju seirer på 26 kamper - og et EM-sluttspill det aldri ble noe av - begynner tilliten til publikum å bli tynnslitt. Uhyggelige paralleller til 1980-tallet - da Norge var totalt ute i mørket - kommer oftere og oftere.

- Jeg er ikke fornøyd med det landslaget gjør nå, sier Nordlie, som har Odd, Vålerenga og Lillestrøm blant klubbene på en lang CV.

- Jeg ville valgt å være mer åpen og tilgjengelig. Da kan det komme fram hva du mener, framfor at pressen begynner å spekulere. Halvsannheter blir slått opp, og Per-Mathias må svare på dette. Mye av kritikken mot landslaget er fortjent. Det må vi fotballtrenere tåle. Men samtidig begynner pressen å mase om det publikumsgreiene. Kanskje ville det kommet 11.000 tilskuere i stedet for 10.000 på Ullevaal hvis vi hadde vunnet 6-0 mot Estland. Men - Ullevaal i mars mot Finland: Hvor sexy er dette i utgangspunktet?

Nordlie mener prestasjonene under Høgmo står til middels pluss.

- Jeg var ikke med på bølgen da vi slo Bulgaria og Kroatia i EM-kvaliken. Da hadde alle knalltro på at det bare var å spasere seg til EM-sluttspillet. Men jeg er heller ikke med på at det er så jævlig ræva nå. Jeg var veldig skuffet etter kampene mot Ungarn i EM-playoffen. Jeg synes det ble gjort mye rart både på og utenfor banen, spesielt i bortekampen. Men det er ingen grunn til verken å grave seg ned eller ta bølgen.

Få mål Høgmos akilleshæl er lagets evne til å score mål. På 26 kamper under hans ledelse står Norge oppført med 21 scoringer. Det gir et snitt på 0,8 mål per kamp.

- Det er den største utfordringen vår de to siste åra. Statistikken viser at vi bruker seks sjanser for å score, motstanderne bare tre. Vi skapte nok sjanser til å kvalifisere oss. Hjemme mot Aserbajdsjan hadde vi 8-0 i sjanser, men det endte 0-0. Med uttelling der så ville vi kommet til EM. Det er vår akilleshæl, sa landslagssjefen før Estland-kampen torsdag.

I dag starter Norge trolig med Fredrik Gulbrandsen og Adama Diomande på topp.

- Det er kort vei til å tro, til ikke å tro, påpeker Nordlie.

Akkurat nå virker det blytungt. I VM-kvalifiseringen som starter 4. september går bare ett lag direkte til sluttspillet i Russland i 2018. De fleste har allerede konkludert med at dette blir Tyskland i Norges gruppe. Lag nummer to får spille playoff.

Der er Norges halmstrå per 29. mars 2016.

Les også: Ødegaard har trent med Ronaldo i 14 måneder. Nordlie er kritisk

SLITER:  Per-Mathias Høgmo mangler beviselig resultater med det norske fotballandslaget. Her instruerer han Fredrik Midtsjø på trening. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
SLITER: Per-Mathias Høgmo mangler beviselig resultater med det norske fotballandslaget. Her instruerer han Fredrik Midtsjø på trening. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer