- Jeg er ikke frekk nok

Heidi Weng skal til topps. Da nytter det ikke å være snill pike.

NORGES NYE YNDLING? Heidi Weng kan bli vår neste store langrennsstjerne. Foto: Thomas Rasmus Skaug
NORGES NYE YNDLING? Heidi Weng kan bli vår neste store langrennsstjerne. Foto: Thomas Rasmus SkaugVis mer

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): I dag er Heidi Weng en av outsiderne i tremila i Holmenkollen.

I sin første seniorsesong, har 20-åringen fra Ytre Enebakk fått et gjennombrudd med sin første pallplassering i verdenscupen. Den kom på 15-kilometeren i Lahti tidlig i mars.

Hun ligger på en 15. plass i verdenscupen med nøyaktig 500 poeng. Likevel er hun tydelig på at mye må bli bedre.

- Jeg må bedre utholdenheten min, jeg må bli bedre i utforkjøringer og jeg må bli bedre taktisk i sprint, sier jenta som tar mål av seg til å vinne Tour de Ski en gang i framtida.

Fem fall Å bli bedre i utforkjøringer innebærer blant annet å bli bedre til å holde seg på beina. Det har blitt altfor mange fall i vinter. Det mest spektakulære kom i Oberhof under Tour de Ski — og det mest dramatiske i Otepää, der Weng faktisk brakk en finger.

- Jeg tror jeg har falt fem ganger i verdenscuprenn denne vinteren. Det er selvfølgelig altfor mye, erkjenner hun med et smil.

- Skyldes det tekniske ting eller at du risikerer for mye?

MAGEPLASK: Heidi Weng har falt fem ganger i vinter. Her et spektakulært mageplask på storskjermen i Oberhof under Tour de Ski. Foto: Anders Skjerdingstad
MAGEPLASK: Heidi Weng har falt fem ganger i vinter. Her et spektakulært mageplask på storskjermen i Oberhof under Tour de Ski. Foto: Anders Skjerdingstad Vis mer

- Jeg tror det sitter mest i hodet. Når jeg går viktige renn, begynner jeg å tenke på konsekvensene av et fall. Man blir nervøs, og da er det fort gjort å falle.

For snill Hun innrømmer også at hun har fått seg noen negative opplevelser når hun har sett sine egne sprintrenn i opptak.

- Jeg er egentlig en bra sprinter. Men jeg gjør for mange feilvalg i heatene. Jeg velger for ofte den lengste veien, sier Weng, og fortsetter:

- Jeg er ikke frekk nok. Det nytter ikke å være snill, så det må jeg jobbe med.

Etter sesongen håper hun det blir opprykk til elitelaget. Rekruttløperen vil på lag med Marit Bjørgen, Therese Johaug og de andre stjernene.

Vil på elitelag - For min utvikling er jeg sikker på at det vil være best. Det er veldig tøff kamp om plassene, for det er så høyt nivå, men jeg må innrømme at jeg kanskje blir litt skuffet hvis jeg ikke blir tatt ut, sier hun til Dagbladet.

Og landslagstrener Egil Kristiansen bekrefter at Weng er en aktuell kandidat.

- Det er for tidlig å ta ut lagene, men det er vel ingen hemmelighet at Heidi har lagt inn gode søknader om en plass på et av elitelagene, sier Kristiansen.

I KLISTERET: I Szklarska Poreba gikk Heidi Weng inn til en 18.-plass med en plastpose under skia. Foto: Heidiweng.com
I KLISTERET: I Szklarska Poreba gikk Heidi Weng inn til en 18.-plass med en plastpose under skia. Foto: Heidiweng.com Vis mer

Han minner samtidig om at det er to elitelag, et for allroundløpere og et for sprintere.

- Men på begge lagene er det jo løpere som er gode både i sprint og på distanse, poengterer Kristiansen.

STORT TALENT: Heidi Weng har tre gull fra junior-VM. Foto: Thomas Rasmus Skaug
STORT TALENT: Heidi Weng har tre gull fra junior-VM. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer