- Jeg er ikke glad når jeg snakker med menn

Likevel er det bare å smile.

LIVINGSTONE (Dagbladet.no) Selvsagt står det et minnesmerke over David Livingstone i vannspruten ved Victoriafallene. Dette er den eneste byen i Zambia som ikke har fått nytt afrikansk navn etter frigjøringen. Visstnok fordi landets første president Kenneth Kaunda ville ære faren sin som ble oppfostret av etterfølgerne til den legendariske skotske misjonæren.

Livingstone var den første europeiske mann som utforsket Afrikas indre. Han kom langs den mektige Zambezi-floden i 1855 og ble tatt med til selve fossen av den lokale kongen. Seinere er minnet om Livingstone for de fleste av oss sklidd over til paret Stanley og Livingstone, med journalisten Henry Morton Stanley i hovedrollen som mannen på jakt etter Afrikas hvite oppdager:

- Dr. Livingstone, I presume, sa Stanley lavmælt i Spencer Tracys vevre skikkelse da historien ble Hollywood-film i 1939, men historieskrivningen siden har vist at det såvisst ikke var mye lavmælt over Stanleys afrikanske eventyrferder.

Han feide gjennom landskapet med en brutalitet og en maktbruk som overgikk de fleste av datidas handlekraftige hvite menn.

SÅNN er det Stanleys ånd som svever over den lille, slitte grensebyen Livingstone. Velmaktsdagene som hovedstad i Nord-Rhodesia og knutepunkt for handelen over Zambezi-floden er forlengst over. Selv med en av verdens flotteste turistattraksjoner, er stedet utkant med alle utkantens grovere flater. Det er ikke avdempet design som preger nattklubbene langs asfaltranden i hovedgata, og i mørket stimler jentene i korte skjørt rundt lastebilene på rasteplassene gjennom sentrum. Vi er nær overgangene til nabolandene Zimbabwe og Botswana, og grensetrafikk i alle sine former er seg selv lik.

Da han hentet oss på flyplassen, spilte Arnfinn Solli raffinert Mozart på bilstereoen. Kontrasten til Livingstone by kunne knapt vært større. Solli har jobbet med forskjellige utviklingsprosjekter i området i flere tiår, bor i byen og vet det:

- Se på midtstripa, sier han, og peker på de nesten usynlige restene av hvit avtrykk:

- Den var ny bare for et par år siden, men forsvant med en gang fordi den var malt med husmaling. Kommuneingeniøren som ledet prosjektet fikk en sum penger og dro inn til Lusaka for å kjøpe maling. Der fant han ut at husmaling var mye billigere enn veimaling, og at differansen kunne puttes i egen lomme. Det var det han gjorde, sier Arnfinn.

STORT SEX_PROBLEM: Én av seks voksne under 49 år er HIV-positive. Det kryr av prostituerte i Livingstone. Illustrasjonsfoto: REUTERS
STORT SEX_PROBLEM: Én av seks voksne under 49 år er HIV-positive. Det kryr av prostituerte i Livingstone. Illustrasjonsfoto: REUTERS Vis mer

- Og så mistet han jobben?

- Nei, det er mye en mann med de riktige kontaktene kan gjøre her.

SOM REGEL trenger du ikke kontakter engang. Det holder å være mann.

Mye av det utviklingsarbeidet Arnfinn har drevet med opp gjennom disse årene, har egentlig vært reparasjon på mennenes framferd. Nå sitter han i styret til Kwenuha; en lokal hjelpeorganisasjon som bare jobber med kvinner. Mesteparten av arbeidet går gjennom frivillige som for noen håndpenger hjelper medsøstre i nabolaget til å få bedre tak på livene sine.

I Livingstone betyr det helt konkret å få daglig brød.

Det forventes at kvinnene har ansvaret for barna og matlagingen, men i et samfunn der en av seks voksne under 49 år er HIV-positiv og der 600 000 unger har mistet begge foreldrene i aids, er det blitt et gap mellom tradisjonell kjønnstenkning og faktisk mulighet.

DENNE matmangelen er linken over til den lokale sexhandelen og enda mer spredning av smitte. Sexhandelen i Livingstone er først og fremst knyttet til nattklubber og bordeller; det er de daglige tjenestene som kvinner gjør menn for penger:

- Jeg ble med en venninne av meg og kameraten hennes på biltur, forteller Lind Gustafsdottir som jobber med idrett for Kwenuha i byen.

- Jeg er ikke glad når jeg snakker med menn

- Vi kjørte bare rundt og hygget oss da gutten spurte om vi var sultne. Han fant et gatekjøkken, sendte med oss penger og ble sittende i bilen.

- Vi kjøpte mat, og hadde penger til overs, sier Lind:

- Bare behold vekslepengene, sa venninnen min. Jeg gjorde det, men skjønte ikke hva det betydde før etterpå. Da spurte kameraten hennes om å få sex til gjengjeld. For ham var det helt naturlig. Regningen var jo allerede betalt.

LIND slapp unna med litt mas fordi hun var hvit, utlending og som hjelpearbeider trygt plassert i en maktposisjon. Jentene hun trener har et helt annet utgangspunkt:

- Overgangen til prostitusjon kan skje forholdsvis ubemerket. Selv med kjæresten din, er det vanlig å få litt penger etter en natt sammen. Så blir det flere kjærester og mer penger, og litt etter litt blir du fanget i et sosialt mønster.

Det er der Kwenuha kommer inn med tanker, tiltak og støtte for å bryte med den sosiale forventningen. Men mye sitter igjen:

- Før jeg dro ut som idrettsfredskorpser hadde jeg sett for meg at jeg skulle leke sport med ungene. Å jobbe med voksne jenter med bakgrunn i prostitusjon er noe ganske annet. I dette arbeidet er det bare å innrømme at selve idrettstilbudet blir en liten del, sier Lind.

HUN HAR merket det selv på veien mellom de sju lokalklubbene som Kwenuha har rundt byen. Mang en gang har hun sittet under nærmeste tre og ventet på jentene. De kommer seint og treigt:

- Jeg dro ut med store ambisjoner for dette arbeidet, men har måttet forandre ambisjonene hele tida. Jentene er vant til å få noe igjen for det de gjør. De vil ha penger for trenerkursene vi tilbyr, og synes det er kjipt at vi inviterer til trening uten engang å gi dem såpe til å vaske seg etterpå, forteller Lind.

- Underveis har jeg skjønt at det beste jeg kan tilby dem er det grunnleggende ved idretten. Det å bare komme sammen, leke med en ball og ha det moro noen timer. På den måten er jeg blitt venn med mange av dem og får se livene deres fra innsiden.

- Selve fattigdommen er ikke noe fokus. Folk ser forbi den. Jeg trodde jeg skulle føle mer. Synes mer synd på dem. I stedet er det jeg som lærer hele tida.

EN TREDJEDEL av de par hundre kvinnene som er med i Kwenuha i Livingstone, har skrevet ned sin livshistorie som bakgrunn for en bok Kirkens Nødhjelp har utgitt i år. «Sex, fattigdom og en sjanse til» heter den.

Leser du historiene, er det mest vi menn som trenger en sjanse til.

En av dem er om Sibeso. Hun hadde det egentlig bra. Mora var sykepleier og tok seg godt av sine, men så forandret alt seg. Mor døde, Sibeso måtte flytte til bestemor sammen med resten av søskenflokken, og midt i tenårene ble hun gravid:

- Faren til barnet mitt ville ikke ta noe ansvar og bestemor var for gammel til å jobbe, forteller Sibeso i boka.

Så ble det sex for penger 17 år gammel:

- Jeg gjorde det fordi vi var sultne, sier Sibeso.

Nå prøver hun i stedet å tjene til livets opphold ved å vaske hos eldre inne i byen, men håper å finne en kjæreste eller mann som kan være med å fø henne og babyen.

Problemet er bare at det er blitt så vanskelig å nærme seg menn igjen:

- Jeg er ikke glad når jeg snakker med menn, men jeg er tvunget til å smile og til å være god med dem fordi jeg husker hva jeg har gått igjennom, sier hun.

Det koster å være fattig kvinne i Livingstone.

Vil du være med i Idrettens Fredskorps?

Hvem kan søke?

• Du som er mellom 18 og 28 år

• Du som har idrettsfaglig utdannelse eller bred idrettsbakgrunn som trener, leder eller dommer

• Annen relevant erfaring/utdannelse kan bli vurdert.

Det er ønskelig at de som søker, har tilknytning til et idrettslag.

Uttak

Uttaket skjer på grunnlag av en helhetlig vurdering av faglig bakgrunn, personlighet og motivasjon.

Som deltaker i Idrettens Fredskorps får du

• 12 unike måneder i en spennende del av verden

• 4 dagers utreisekurs i regi av NIF

• 1 ukes kurs gjennom Fredskorpset

• dekket reise og opphold

• en lokal afrikansk vertsfamilie

• profesjonell oppfølging

• spennende utfordringer og nye impulser

• økt kunnskap om nord-sør-spørsmål

• arbeide med idrett sammen med venner fra hele verden

• mye moro!

Studie/praksisopphold

Du kan kombinere arbeidet i Idrettens Fredskorps med studier i Idrett, kultur og utviklingssamarbeid (se www.nih.no, studiekatalogen). Studiet tilsvarer 60 studiepoeng.

Vertsland

Zambia, Sør-Afrika, Namibia og Zimbabwe

Mer informasjon om NIF og Idrettens Fredskorps

På nettsidene våre finner du informasjon om prosjektene i det sørlige Afrika, og om hvordan du kan søke. Du kan lese reisebrev der ungdommer som har vært med i Idrettens Fredskorps, forteller hvordan de arbeider, og hvordan de har det.

Søknadsskjema finner du her:

www.idrett.no (under «Internasjonalt» og videre til «Idrettens Fredskorps»)

For direkte kontakt kan du henvende deg til

Koordinator for Idrettens Fredskorps, NIF

Tlf. 21 02 90 00

E-post: fellesadm@nif.idrett.no

IDRETT I ET ANNET PERSPEKTIV: For jentene i Livingstone handler idretten vel så mye om sosial tilhørighet og fritid uten krav som noe annet.
DEN STORE TURISTATTRAKSJONEN: Victoriafallene trekker millioner av turister til Zambia.
TAR MED BARNA: Mange av jentene blir gravide i tenåra og med fedre som ikke vil ha ansvaret. Da må ungene væer med når mor skal trene.
UTFORSKET AFRIKAS INDRE: David Livingstone har her blitt innhentet av journalisten Henry Morton Stanley i filmen, og sistnevnte har akkurat spurt: «Dr. Livingstone, I presume.»
GLEDEN VED EN BALL: Lind Gustafsdottir har moderert ambisjonene for treningsopplegget. For jenter som er vant til å få noe for hva de enn gjør, er det skral betaling å få betalt i samhold.