-Jeg er ikke kriminell

FIFA-president Sepp Blatter benektet søndag at han har begått kriminelle handlinger som leder for verdens mektigste særforbund.

Blatter ble fredag beskyldt for korrupsjon og maktmisbruk i en rapport utarbeidet av FIFAs generalsekretær Michel Zen-Ruffinen. I det mest turbulente styremøte i organisasjonens historie ble Blatter av fem visepresidenter bedt om å trekke seg, men han avslo. Nå slår han tilbake.

- Jeg har gjort feil fra tid til annen, men aldri noe kriminelt. Det er så mange faktiske feil i rapporten at den ikke kan tas alvorlig, sier 66-åringen i et intervju med den sveitsiske avisen SonntagsZeitung.

Den 21 sider lange rapporten fra Zen-Ruffinen skapte sjokkbølger i FIFAs styrerom. Der hevdes det at Blatter har tatt avgjørelser bak styret og komiteenes rygg, løyet om forbundets økonomi, betalt penger under bordet som bestikkelser, drevet utstrakt kamaraderi med FIFAs penger og misbrukt økonomiske hjelpeprogramm er for å presse fattige nasjonale forbund til å støtte ham.

Truer med søksmål

Norges FIFA-styremedlem Per Ravn Omdal sa i helgen at deler av styret vil gå til sivilt søksmål mot Blatter dersom presidenten ikke trekker seg før han skal stille til gjenvalg på FIFA-kongressen i Seoul i slutten av måneden.

Blatter har ikke til hensikt å trekke seg, og han hevder at Zen-Ruffinens beskyldninger bygger på misforståelser, samt at de er ledd i en kampanje iscenesatt av hans fiender.

- Generalsekretæren burde arbeide mer i stedet for å leke CIA- eller FBI-agent, sier Blatter syrlig.

Zen-Ruffinen bygger opp sine beskyldninger med dokumenter og vitnemål. Blatter tok i intervjuet opp noen av dem, blant annet at han regelstridig betalte det tidligere FIFA-styremedlemmet Vjatsjeslav Koloskov 100.000 dollar i «styrehonorar» for en periode hvor han ikke var medlem av styret.

- Jeg tok avgjørelsen om å betale ham styrehonorar fordi han fortsatt var aktiv for det russiske forbundet. Jeg innrømmer at det var irregulært, men generalsekretæren sviktet ved at han ikke informerte meg om det, sa Blatter.

«For snill»Han beskyldes også for å ha betalt tidligere FIFA-dommer Lucien Bouchard 25.000 dollar for å sverte Blatter-kritikeren Farah Addo.

- Jeg ga Bouchard penger, men det var av egen lomme. Med tårer i øynene sa han at han var en «stakkars djevel som ikke hadde noe igjen». Jeg ga ham 25.000 dollar av mine egne penger. Jeg er rett og slett for snill, sa Blatter.

Blatter innrømmet at han hadde etablert en «skyggeregjering» i FIFA, som tok avgjørelser utenom vanlig tjenestevei, men hevdet at det var fordi Zen-Ruffinen ikke gjorde jobben sin da han var sjef for markedsavdelingen.

- Siden konkursen i vår markedspartner ISL klarte vi ikke å finne en løsning så lenge generalsekretæren hadde ansvaret. Derfor tok jeg saken i egne hender og ga oppdraget til Guido Tognoni. Zen-Ruffinen er svært sjalu på Tognoni og økonomisjef Urs Linsi. Derfor kommer han med beskyldninger, men det er han som ikke jobber hardt nok. Mine folk jobber hardt, sier Blatter.

Avviser misbruk

FIFA-presidenten avviste også beskyldningene om at han misbruker pengene i GOAL-prosjektet (etablert av Blatter for å hjelpe fattige forbund å utvikle fotballen) for egne formål.

Zen-Ruffinen hevder at mottakere av GOAL-midler, særlig i CONCACAF-regionen, fikk vite at de ville miste midlene dersom de ikke stemmer på Blatter.

- Prosjektet jeg utviklet sammen med Michel Platini er blitt så vellykket at selv Issa Hayatou (Blatters rival i presidentvalget) bruker det i sin valgkamp, sier Blatter.

Zen-Ruffinen har gitt Blatter en ukes frist til å svare på anklagene, før han gir sine dokumenter videre til myndighetene. Blatter reiste søndag til Kina for å drive valgkamp. Han sa at han regner med å være FIFA-president også etter kongressen i Seoul.

(NTB-Reuters)