Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Jeg er ikke noen legende ennå

Sprintkongen Bolt sier seg ikke mett tross utklassingsgull på 100 meter.

UANSTRENGT: De spørsmålene som må ha vært rundt Usain Bolt før OL ble definitivt besvart med den nest raskeste 100 meteren gjennom alle tider. Foto: JOHN G.MABANGLO / EPA / NTB Scanpix
UANSTRENGT: De spørsmålene som må ha vært rundt Usain Bolt før OL ble definitivt besvart med den nest raskeste 100 meteren gjennom alle tider. Foto: JOHN G.MABANGLO / EPA / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Hjemmepublikummet på Olympiastadion i London fikk oppleve en smått magisk lørdagskveld med tre britiske gullmedaljer i friidrett, men det ble bare som et vorspiel å regne til hva som skulle foregå klokka 21.50 lokal tid søndag 5. august 2012.

Endelig var tida kommet for det mange har sett fram mot som OLs definitive høydepunkt, formel 1-øvelsen framfor noen, 100 meter-finalen for menn. Og i kanskje det mest stjernetunge sprintfeltet gjennom alle tider, skinte den største av dem alle klarere enn noensinne.

Etter at Yohan Blake utnyttet at Usain Bolt ble diskvalifisert for tjuvstart under VM i Daegu i fjor, og også satte landsmannen og treningskameraten på plass både på 100 og 200 meter i det jamaicanske OL-uttaket, var spørsmålet om det var duket for et permanent tronskifte på den mest prestisjetunge sprintøvelsen.

Helbom fra Jays Blant tvilerne var Jaysuma Saidy Ndure.

-Jeg kjenner Usain og stilen hans godt, og han har definitivt problemer. Da han tapte for Blake i det OL-jamaicanske uttaket så han ikke ut som seg selv, sa Jays til Dagbladet på fredag.
Men verken den norske sprinteren, som røk ut på en «tellefeil» i kvartfinalen, eller andre skeptikere var i nærheten.

Olympisk rekord Bolt hadde knapt vært å se siden han begynte å legge siste finpuss på OL-forberedelsene bak lukkede dører i Birmingham, men de som måtte ha lurt på hvor satt tilbake sprintfenomenet fra Jamaica var av skoliose-plagene han lider av, eller at han skulle bukke under for forventingspresset, fikk svar allerede i kveldens semifinale da Bolt nærmest jogget på de siste 50 meterene, men likevel noterte tida 9,85 - ei tid som hadde holdt til verdensrekord i 1994.

I finalen ga han imidlertid alt fra 50 meter og inn, og med en fenomenal avslutning distanserte han landsmannen og fremste utfordrer Yohan Blake og resten av feltet, og klokket inn til fenomenale 9,63 - den nest raskeste tida gjennom alle tider, og ny olympisk rekord - seks hundredeler raskere enn det han løp i Beijing for fire år siden, fem hundredeler bak gulløpet i Berlin i 2009.

ET HESTEHODE FORAN: Usain Bolt (t.h.) satte konkurrentene i skyggen da han stormet inn til sitt fjerde OL-gull i karrieren. Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP PHOTO / NTB Scanpix
ET HESTEHODE FORAN: Usain Bolt (t.h.) satte konkurrentene i skyggen da han stormet inn til sitt fjerde OL-gull i karrieren. Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP PHOTO / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg var lettere bekymret for starten min, for jeg skled litt i startblokkene. Jeg hadde heller ikke den beste reaksjonstida, men jeg trygget litt, og det var nøkkelen. Treneren min ba meg om ikke å bekymre meg for starten, men konsentrere meg om avslutninga, for det er min sterkeste side, sier gullvinneren, som med andre ord hadde tjuvstarten fra VM-finalen i fjor i bakhodet da han inntok blokkene.

Skrøt av Blake Deretter tok han seg til til å takke de 80 000 på tribunen som skapte en vanvittig atmosfære å prestere i.

- Det var vidunderlig, men jeg var ikke i tvil om at det kom til å bli slik, sier Bolt.

Blake tok sølvet på 9,75, mens Justin Gatlin tok bronsen på 9,79. Tyson Gays sterke 9,80 holdt bare til en fjerdeplass.

- Usain er den raskeste mannen på denne planeten. Jeg klarte å vinne sølvet bak ham, hva mer kan jeg si? spør Blake retorisk.

FORTSATT KONGEN: Usain Bolt er fortsatt kongen av sprint. Kronprinsen Yohan Blake virker fortsatt et godt stykke unna å hamle opp med treningskameraten.Foto: Kai Pfaffenbach / REUTERS / NTB Scanpix
FORTSATT KONGEN: Usain Bolt er fortsatt kongen av sprint. Kronprinsen Yohan Blake virker fortsatt et godt stykke unna å hamle opp med treningskameraten.Foto: Kai Pfaffenbach / REUTERS / NTB Scanpix Vis mer

Bolt er på sin side på det rene med at landsmannen puster ham i nakken, og spår at 22-åringen er eslet for noe stort.

- Han jobber hardere enn meg, men jeg visste hva jeg måtte gjøre, og jeg har et stort talent. Han kommer til å gjøre det bedre neste gang, for han var litt stresset denne gangen, sier han om treningskameraten.

Legendestatus Bolt sa før London-lekene at han var klar til å bli en legende innen friidretten.

I de flestes øyne hadde han for lengst sikret seg en slik status for ettertida, og kveldens maktdemonstrasjon var bare en ytterligere stadfestelse av at det friidrettinteresserte publikummet bevitner en av tidenes største idrettsutøvere som alltid leverer når presset er som størst.

- Jeg er ikke der ennå. Dette var bare et steg på veien. Jeg har fortsatt en øvelse igjen, sier Bolt til NRK, og sikter til 200 meteren, som starter med forsøk på tirsdag.

STERKE TIDER: De tre medaljevinnerne Usain Bolt (f.h.), Yohan Blake og Justin Gatlin løp alle på under 9,8 i OL-finalen.Foto: FRANCK FIFE / AFP PHOTO / NTB Scanpix
STERKE TIDER: De tre medaljevinnerne Usain Bolt (f.h.), Yohan Blake og Justin Gatlin løp alle på under 9,8 i OL-finalen.Foto: FRANCK FIFE / AFP PHOTO / NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media