Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

JOHAUG TATT FOR DOPING

- Jeg er ikke overrasket over at de norske løperne begynner å bli tatt en etter en

Det sier tidligere russisk landslagssjef.

OMDØMMESMELL: Flere og flere mistenker norske utøvere for doping. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
OMDØMMESMELL: Flere og flere mistenker norske utøvere for doping. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I utlandet stiller mange seg tvilende til den norske forklaringen om hva som lå bak Therese Johaugs positive prøver. Russlands tidligere landslagssjef antyder bevisst doping.

Alexander Grusjin har vært både landslagstrener og medlem i Russlands OL-komité. Han insinuerer ifølge Aftonbladet at det norske landslaget aktivt har forsøkt å øke utøvernes prestasjoner gjennom bruk av forbudte stoffer.

– Jeg har ikke alle fakta, så jeg vil ikke gjøre noen dypere analyser, men jeg er ikke overrasket over at de norske løperne begynner å bli tatt en etter en, sier han til nyhetsbyrået TASS.

Tror Norge bruker ny metode

– Min teori er at de anvender en ny metode for å fremme restitusjonen og samtidig øke den fysiske prestasjonsevnen, kanskje gjennom en ny og tidligere ukjent metode.

Han legger ikke skjul på at han har vært skeptisk også før dopingsakene til Martin Johnsrud Sundby og Therese Johaug.

– Noen av deres løpere har hatt ekstremt høye fysiske verdier. Kanskje har de balansert på linjen mellom tillatte og forbudte legemidler, sier Grusjin til TASS.

Mens Grusjin uttrykker skepsis og kaster mistanke, er det også utlendinger som er tilbøyelige til å tro på den norske forklaringen.

Støtte fra Ljungqvist

– Etter min oppfatning er den norske forklaringen høyst troverdig, sier den anerkjente svenske dopingeksperten Arne Ljungqvist til TT.

Han har tidligere vært visepresident i antidopingbyrået WADA og leder i IOCs medisinske komité. Han har hørt mange rare forklaringer etter positive prøver.

– Det har vært alt fra steroider i tannkremen til for mye sex og øl. Johaugs forklaring virker langt mer troverdig, sier han.

– Om forklaringen er sann eller ikke er en annen sak, men jeg har ingen grunn til å tvile på det. Jeg kjenner den norske legen, og han ville nok ikke tatt på seg skylden om det ikke var slik.

Også fra Finland kommer støtte til den norske forklaringen. Olli J. Heinonen, spesialist i idrettsmedisin og styremedlem i finsk idretts integritetssenter, finner det plausibelt at Johaugs positive prøve var resultat av bruk av den oppgitte kremen.

– Plausibelt

– Kremen Johaug skal ha brukt inneholder en steroid som påvirker legingen av sår i huden. Hormonene suges opp via huden, og på leppene er huden tynn. Når det som i Johaugs tilfelle var åpne sår, tas legemiddelet garantert opp, sier han til STT.

– Husk også at analysene er kalibrert slik at de er svært følsomme for steroider, sier Heinonen og mener at bruk av kremen på leppene som forklart av Johaug kan være nok til å avgi positiv dopingprøve.

Spørsmålet er om FIS og WADA synes forklaringen er god nok. Utøvere har tross alt et strengt ansvar for hvilke stoffer de benytter.

– Det er et meget viktig prinsipp, og slik må det også være. På den annen side spurte Therese Johaug legen om det var OK, om vi skal tro deres forklaringer, og spørsmålet er om man kan kreve mer, sier Ljungqvist. (©NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!