- Jeg er ikke uovervinnelig

Bente Skari er så overlegen for tida at hun må be folk høflig om ikke å tro at hun er uslåelig. Ydmykheten er bare merkbar utenfor sporet.

OTEPÄÄ (Dagbladet): For makan til overlegenhet i løypa har selv ikke seiersvante Skari vært vant med. I går vant hun som hun ville. Igjen. Planen var å la Kristina Smigun få lov til å dra feltet en kort periode for å løpe fra seg. Da Bente som planlagt rykket fem kilometer før mål, var det hele over. Det hele var så lekende lett og overbevisende fra jenta som for tida er norsk idretts sikreste vinnerkort.

- Sjøltilliten er ikke akkurat dårlig etter dette, nei, den er såååå stor, flirer Bente og drar armene så langt hun greier til hver sin side.

Men Bente Skari hadde ikke vært Bente Skari hvis hun ikke tar høyde for at ting kan gå galt. Hele tida.

- Jeg er ikke uovervinnelig, nei. Det føler jeg absolutt ikke, sier hun bastant.

Jeg er avhengig av nøye planlegging og grundige forberedelser før hvert løp for å yte maksimalt. På fredag stusset mange over at jeg jogget en time i minus 27 grader. Men det er slik jeg alltid gjør det. Hvis jeg begynner å slumse med detaljer, så er det ikke sikkert jeg vinner like lett, sier Bente.

Oppgitt

Men så langt i sesongen er det bare Kristina Smigun som har vært i stand til å matche Bente i klassisk langrenn. Og den estiske jenta svarte oppgitt og ærlig da hun fikk spørsmål om det var mulig å slå Bente i VM.

- Eeehhh, Uufff. Jeg skal i alle fall prøve, sukket Smigun tungt på den internasjonale pressekonferansen.

For selv om Bente prøver febrilsk å være ydmyk utad, så er det vanskelig å forstå at det er nødvendig.

- Jeg synes jeg er flink til å være ydmyk og beskjeden på egne vegne. Det er viktig, sier hun.

- Men det kler deg ikke?

- Ja, det sier du, det, he, he.

For utenom Skari, er det nesten bare Formel 1-mesteren Michael Schumacher som kan matche Bente som den sikreste seiersmaskinen i internasjonal idrett om dagen.

- Er jeg som Michael Schumacher? Det hender jo at han taper en gang iblant han rg.

- Ja, men bare hvis utstyret svikter.

- Ja, men mitt utstyr svikter aldri, flirer Bente.

Men etter å ha tenkt seg om lite grann til, så er hun likevel i stand til å innrømme at hun må være den aller største VM-favoritten i Val di Fiemme.

- Jeg kan jo ikke snakke meg vekk fra at jeg fortsatt er ubeseiret i klassisk denne sesongen. Det har gått bra. Forberedelsene har vært optimale. Derfor har dette vært min beste sesong noensinne.

Bestselger

Bente har sine måter å koble av alt stresset og presset når hun er ute og reiser. I går var det årets bestselger, «Bokhandleren i Kabul», som var lektyre mens hun ventet på flyet i Tallinn.

- Jeg synes Åsne Seierstad har skrevet en bra bok. Den er skikkelig engasjerende. Jeg kjenner jeg blir arg inni meg når jeg leser om hvordan kvinner blir behandlet i Afghanistan. Det får meg virkelig til å tenke hvor privilegerte vi er i Norge. Det gir perspektiver i forhold til den enorme friheten vi har som kvinner i vårt land, sier Bente.

Bente nyter også at hun kan få være mye hjemme i løpet av januar.

- Det er deilig. Nå reiser vi hjem mellom hvert renn. Det er skikkelig godt. Nå blir det ingen lange opphold i utlandet før VM. Det betyr mye.