Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Jeg er ingen juksemaker

Proffsyklist Anita Valen (34) nekter all skyld, og drikker fortsatt kaffe og cola med god samvittighet.

SKIEN/OSLO (Dagbladet): Hun sjekker nå om den positive dopingprøven på koffein kan skyldes stoffskifteproblemer. Fredag 28. mars slutter knapt å kverne gjennom Anita Valens hode. Da ble hun dopingtestet etter et tredagers etapperitt i Castilla y Leone nordvest for Madrid.

- Jeg husker den dagen like godt som dagene jeg fødte mine to barn, sier Anita til Dagbladet.

Hun ble hentet til dopingkontroll straks hun passerte mål.

- Da sa jeg til laglederen: «Herlig, for nå er jeg tissetrengt.»

Resultatet av A-prøven viser en konsentrasjon på 14,5 mikrogram per milliliter urin. Grensen går på 12,0. Ifølge Valen kommer den avgjørende B-prøven tirsdag i neste uke. Hun risikerer to års utestengelse om den også er positiv.

- Hvor mye kaffe drakk du før løpet?

- Til frokost drakk jeg tre- fem vanlige kopper kaffe. Jeg tok også en espresso da jeg dro fra hotellet en time før rittet startet. Under løpet spiste jeg en liten energibarre som inneholder koffein tilsvarende en femtedels kaffekopp. Det var alt.

Faks fra legen

Løpet ble tøft:

- Det var kaldt da vi syklet. Det regnet og vi pustet ut frostrøyk. Jeg drakk veldig lite underveis. Kanskje dette har skjedd som en kombinasjon av sterk spansk kaffe, kulden og at jeg var dehydrert, sier Anita til Dagbladet.

Hun har muligens en viktig saksopplysning i tillegg. I går ble hun kontaktet av fastlegen sin. Han satt på papirer han mente kan ha relevans etter en undersøkelse Valen gikk gjennom i september 2000.

- Jeg har problemer med stoffskiftet. Fikk en faks fra fastlegen min. Det er et stoff som produseres falskt i kroppen min. Dette vil vi legge ved papirene om vi må gå videre med saken etter en positiv B-prøve, sier Valen.

- Jeg skal da også testes ved Aker sykehus både før jeg har drukket kaffe og etter at jeg har drukket kaffe.

- Ingen juksemaker

Ekspertisen strides om hvor mye kaffe som skal til for å passere den tillatte grensen. Ifølge Olympiatopp-lege Lars Engebretsen står det i lærebøkene for antidoping at 10- 12 kopper kaffe må ned for at dopingprøven skal bli positiv straks etter drikkingen. Idrettsforbundets nettside tilråder imidlertid at utøverne ikke drikker mer enn fire- seks kopper kaffe før konkurranse. Sekssjonsjef og antidopingguru Peter Hemmersbach ved hormonlaboratoriet på Aker sykehus mener at selv det er for mye - fordi de individuelle forskjellene er så store.

- En kopp vanlig traktekaffeinneholder omtrent 50 milligram koffein. Dersom en person helleri seg fem kopper på rappen, erdet en risiko for å oppnå en koffeinkonsentrasjon over det lovlige,sier professor i idrettsmedisin ved Norges idrettshøgskole, Roald Bahr.

Vanndrivende

Valen er i alle fall klinkende klar på at hun ikke har drukket kaffe for å oppnå fordeler. Snarere tvert imot - fordi kaffe er vanndrivende.

- Jeg er ingen juksemaker. Det vet både jeg, familien min og vennene mine. Jeg - som har ofret så mye for idretten min.

Skiensjenta gjorde et oppsiktsvekkende comeback i fjor. Hun la opp så tidlig som i 1988 etter en stygg skade hun pådro seg i et ritt i Frankrike. I fjor gjorde hun reint bord under sykkel-NM og ble beste norske amatør med 27. plass i temporittet i VM. Hun har også prestert toppresultater internasjonalt etter at hun i februar fikk drømmekontrakten med det nederlandske profflaget Powerplate.

Sa opp jobben

- Jeg har sagt opp jobben min for å satse på syklinga mi, og er så mye borte fra de to barna mine her hjemme. Jeg ville aldri være så dum at jeg risikerte dette ved å jukse. Det ville være meningsløst. Denne vinteren har jeg dessuten kjørt et spesielt treningsopplegg - veldig hardt, nesten umenneskelig. Jeg har fått mye større motor i kroppen. Har på en måte gått fra Mercedes til Ferrari, og rapporterer jevnlig inn til Cykleforbundet om dette. De er veldig interessert.

Tar det pent

Valen virker rolig når hun snakker. Det til tross for den alvolige belastningen en dopingmistanke må være. Hun har riktignok vært ute en vinterdag før. I fjor sommer lot hun seg avbilde i Se og Hør på en hvit skinnfell bare drapert i sykkelkjeder. Etterpå ble hun sextrakassert med haugevis av slibrige meldinger på telefon og mail.

- Personlig tar jeg dette rolig. Det verste er hva familien min og støtteapparatet mitt vil utsettes for. Treneren min, Jan Georg Iversen, jobber for eksempel uten lønn fordi han tror på meg. Det ville han aldri gjort om han visste at jeg var en juksemaker. Jeg tåler dette, og det er egentlig ikke så ille fordi jeg vet at vi vil kom til bunns i saken, sier hun.

Sønnen hennes på fire år er for liten til å forstå hva som skjer. Men hva med datteren på ti?

- Det går nok bra. Hun er som mammaen sin. En sterk personlighet med stor gå-på-vilje.

Egentlig vil Anita helst ikke tro det som skjer er sant.

- Helt utrolig at jeg skal havne i en sånn situasjon. Jeg fikk vite om den positive A-prøven av forbundets sportssjef Svein Gaute Hølestøl etter norgescuprittet i Kristiansand. Jeg svarte bare: «Fleiper du, eller?» Men det gjorde han ikke. Siden har jeg våknet to netter på rad, og trodd at det hele er en drøm.

Støtter livstidsstraff

Anita er glad hun har mange med seg i kampen.

- Jan Georg Iversen, og assistenttreneren min, Jon Rangfred Hansen, hjelper meg. De kjenner mange mennesker og har et bredt kontaktnett med ulik kompetanse. Jeg har også snakket med president Erik M. Aarethun i forbundet mitt. Jeg vet at han tror på meg. Det har han sagt, sier Valen.

Hun har også snakket med lagledelsen sin i Nederland.

- De kjenner sannheten og støtter meg, men de er uforstående til at det blir så store oppslag og så mye støy i Norge bare på grunn av en koffeinsak. Jeg måtte forklare dem at alle dopingsaker blir sett veldig alvorlig på her i landet, sier Valen.

Hun har tidligere gitt uttrykk for at alle dopingsyndere bør utestenges på livstid.

- Står du for dette fortsatt?

- Ja, for folk som bevisst er ute etter å jukse. Men det bør være noe annet for folk som har havnet opp i noe som dette helt uforskyldt.

TØFF DAG: Dagen ble ikke helt som planlagt for dopingmistenkte Anita Valen i går. Hun og trener Jan Georg Iversen brukte hele dagen for å gjennomgå situasjonen før de avsluttet på kinarestaurant - med kaffe og cola. - Jeg ble vekket i dag tidlig og fortalt at navnet mitt var ute. Siden har det vært et eneste kaos, sier hun.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media