KONKURRENTER OG VENNER: Marit Bjørgen og Therese Johaug i Italia for et par uker siden. 
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
KONKURRENTER OG VENNER: Marit Bjørgen og Therese Johaug i Italia for et par uker siden. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIXVis mer

- Jeg er kanskje blitt litt seig i ræva

Bjørgen kjenner Johaug puste henne i nakken.

SJUSJØEN / OSLO (Dagbladet): Marit Bjørgen er verdens desidert beste kvinnelige langrennsløper, og kronet en ellers flott sesong med fire gull og et sølv under VM i Oslo.

På dronningetappen, tremila, ble hun imidlertid satt grundig på plass av Therese Johaug.

23-åringen fra Dalsbygda har tatt videre steg i sommer, og føler selv at hun har tatt steg både teknisk og fysisk. Marit Bjørgen kjenner Johaug puste henne i nakken:

- Therese har løftet seg på alle områder, både på skøyting og rent teknisk. Hun dobbeltdanser lengre enn meg, det irriterer meg..., sa Bjørgen under en pressekonferanse på Sjusjøen i dag.

- Hvorfor kan Therese kjøre dobbeldans lengre enn deg?

- Jeg er kanskje blitt litt seig i ræva, sier Bjørgen med et smil.

Teknisk bedre På spørsmål om hva konkret Johaug føler hun har blitt bedre på svarer hun:

- Jeg har stabilisert meg på et jevnere nivå, rent teknisk. I fjor kunne jeg gå teknisk bra i perioder av et renn, men nå føler jeg at jeg har stabilisert meg. Både diagnoal, staking og dobbeltdans. Jeg har jobbet veldig bra med Egil (Kristiansen, damelandslagets trener), sier hun.

Hun har spesielt jobbet med å få mer kraft i hvert skyv.

Foto: Erik Berglund / Dagbladet
Foto: Erik Berglund / Dagbladet Vis mer

- Jeg har jobbet med det, for å ikke stresse og mase så mye. Det blir en utfodring i helga også; Å gjøre det samme som jeg har gjort på trening, sier Johaug.

Må ha minutt til Johaug i bakken I en sesong uten store mesterskap blir Tour de Ski årets store høydepunkt for de fleste langrennsløperne. Bjørgen har selvfølgelig ambisjoner om å vinne, og har lagt en plan.

- Målet mitt gå jevne løp hele veien, ikke ta ut for mye i starten. Det blir viktig å gå gode sprinter og også gjøre det bra på de korte distansene. Tror ikke jeg går helt i kjelleren for å ta fem bonussekunder. For å ha overskudd mot slutten av Touren er det viktig å gå jevne løp hele veien, sier hun.
På siste etappen av Touren venter den berømte «monsterbakken»: Ni kilometer nesten rett opp i slalombakken i Val di Fiemme. Der var Johaug over minuttet raskere enn nummer to i fjor: En prestasjon Bjørgen karaktiserer som «helt syk».

- Marit, hvor langt bak må du ha Thereses på sisteetappen for å føle deg trygg?

- Det er vanskelig å si på forhånd. På en god dag kan jeg gå like bra opp den bakken jeg også. Da mener jeg i hvert fall at et minutt er godt nok.

- Men det er et vanskelig spørsmål. Blir bare ren tipping, legger hun til.

- Må du ha forsprang, eller mener du at du på en god dag kan gå like fort?

Bjørgen ler før hun svarer:

- Står jeg på startstreken der, har jeg som mål å være raskest.

Gleder seg til monsterbakken Johaug har omtrent samme plan som Bjørgen for å hevde seg i toppen under Tour de Ski.

- Jeg må gå jevnt i starten, og være fokusert på sprintene så jeg ikke taper så mange sekunder der.

LENGRE DOBBELTDANS: Therese har løftet seg på alle områder, både på skøyting og rent teknisk. Hun dobbeltdanser lengre enn meg, det irriterer meg... sier Marit Bjørgen. Foto: Erik Berglund / Scanpix
LENGRE DOBBELTDANS: Therese har løftet seg på alle områder, både på skøyting og rent teknisk. Hun dobbeltdanser lengre enn meg, det irriterer meg... sier Marit Bjørgen. Foto: Erik Berglund / Scanpix Vis mer

Hun håper å gå flest mulig løp før Tour de Ski slik at hun er i form.

- Jo flere løp jeg går, jo bedre blir jeg, egentlig. Har vist det før, blant annet i VM i fjor, sier hun.

I motsetning til de fleste andre er det en ting hun gleder seg til mer enn noe annet:

- Gleder meg jo til monsterbakken da, så lenge jeg er med der framme. Gruer meg ikke til noen ting.