-Jeg er knust

Om det er rettferdig eller ikke bryr jeg meg ikke om. Det er helt jævlig å gå ut på denne måten. Og det kommer til å være jævlig i flere uker, sier Nils Johan Semb etter «0-0-tapet» i går

Knust er et ord idrettsfolk og trenere gjerne bruker når gledens forventninger ender i nederlag. Den norske idrettshistorien er like full av dem som av helter. Men jeg tror ikke noen har vært så til de grader satt ut i tapets øyeblikk som Nils Johan Semb var i går kveld. Da han skjønte at det som egentlig bare skjer i helvete hadde skjedd akkurat ham - og Norge.

- Jeg så en spansk journalist som jublet oppe på pressetribunen, sier Nils Johan Semb. Hva som skjedde deretter ser du på bildene.

Jeg skal ikke påstå at Nils Johan Semb sjanglet i fortvilelse. Men han var ustø da meldinga om Alfonsos spanske seiersmål 94 minutter og 47 sekunder inn i Jugoslavia- Spania traff ham midt i trynet. Og så sank han bare sammen - ned på kne og dønn aleine. Og ble der. Lenge. - At Spania scorer to mål på overtid er ikke noe å kommentere, sier han.

- Uansett hva jeg sier - jeg er jo knust - blir det meningsløst. Men ja, jeg trodde vi var i kvartfinalen da Jugoslavia ledet 3- 2 etter 93 minutter.

Og: - Hadde vi klart det, ville det vært den beste prestasjonen noen gang i norsk fotballhistorie. Men ikke den vakreste - så langt deri fra. Norge i EURO 2000 har i rettferdighetens navn sett nesten like jævlige ut som det Nils Johan Semb sier han vil føle seg i lang tid framover. Og Norges landslagstrener kjøper den - han tar kritikken på hakespissen. Og vet at alle som ikke har norsk pass godter seg.

- Jeg skjønner at folk som ikke har et forhold til oss gjør det. Vi har slitt og ikke vært i nærheten av å spille opp mot det vi kan. Men likevel var vi bare sekunder unna kvartfinalen. - I 99 prosent av alt som har med fotball å gjøre ville vi fortsatt vært der. Da Erik Mykland satt ett minutt ved siden av Nils Johan Semb på pressekonferansen for å motta en høyst fortjent bestemannspremie - forklarte han i én setning alt om hvorfor denne ene tarvelige prosenten gikk i Norges disfavør. - Vi burde klart det sjøl. Sa Myggen. Med andre ord: Det var ikke Spania - men Norge - som ødela sommeren for Nils Johan Semb.

To små ting

Fordi: Alt fotballnasjonen rød, hvit og blå trengte i går kveld var to ting med kvalitet. En pasning - og en avslutning. Men vi klarte ikke det - vi var egentlig ikke i nærheten Av én pasning. Én avslutning. To ting. Tenk på det... Nils Johan Semb vil garantert ha det i hodet i hele sommer. For den norske spillestilen er nå blitt så forutsigbar og lett å forsvare seg mot at jobben hans krever forandring.

- Det er evnene og ikke viljen det er noe i veien med, sier han og tar kritikken på hakespissen. - Jeg er enig i at vi ikke har hatt fantasi i denne turneringen. For vi prøver og prøver - uten å lykkes. - Vi har ikke ferdigheter nok til å spille mot etablert forsvar. Men skal Norge fortsette å være en fotballnasjon av betydelig format, må disse ferdighetene øves inn. Nils Johan Semb kan ikke begynne en VM-kvalifisering med å tenke overganger som vårt beste offensive våpen. For motstanderne har lært seg å forsvare seg mot dem - og da gjenstår bare langballen. Fordi vi - og dette er ifølge ham sjøl sånn i nitida i går kveld - ikke er i stand til gjøre noe annet. - Det kan godt hende vi kommer til å spille annerledes, sier han. Men før jeg sier noe konkret må jeg få analysert hva som har skjedd. I tillegg må man se på alle problemene vi har hatt.

Skadeskutt

Det siste er et faktum Nils Johan Semb ikke gjorde noe stort nummer av i går. Han bare nevnte det - som et faktum. - Det er viktig å spille med ett lag over lang tid. Det har ikke vi vært i stand til på grunn av alle skadene. Vi har byttet på folk, snudd laget opp ned og gjort så godt vi kunne. Og det vil jeg si - de som har kommet inn har prestert over evne. Problemet har vært at vi ikke har klart å holde jevnt trykk på motstanderne. Fra USA-VM 1994 reiste Norge hjem med følgende statistikk: Tre kamper, en seier, en uavgjort, ett tap, 1- 1 i målforskjell og 4 poeng. I morgen reiser laget fra Arnhem med akkurat de samme tallene. Men likevel er forskjellen stor. - Det kan ikke sammenliknes. I den siste kampen i USA var vi jo langt unna. Men her var det jo i orden. I 94 minutter og 47 sekunder.

Nils Johan Semb falt sammen etter at han fikk vite at Spania hadde slått Jugoslavia på overtid.