Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Jeg er lege. Han er sønn av en lege. Det er klart det er mistenkelig

Alexander Kristoffs stefar og trener går i rette med dopingryktene.

SLIK DU ER BLITT VANT TIL Å SE HAM: Her vinner Alexander Kristoff andre etappe av Tour des Fjords i år. Etterhvert som suksessen på sykkelsetet øker, øker også ryktene om urent spill. Det er det ingen grunn til, forteller trener og stefar, Stein Ørn.
Foto: Jan Kåre Ness / NTB Scanpix
SLIK DU ER BLITT VANT TIL Å SE HAM: Her vinner Alexander Kristoff andre etappe av Tour des Fjords i år. Etterhvert som suksessen på sykkelsetet øker, øker også ryktene om urent spill. Det er det ingen grunn til, forteller trener og stefar, Stein Ørn. Foto: Jan Kåre Ness / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I et intervju med sykkelavisa Cyclingtips forteller Alexander Kristoffs trener og stefar, Stein Ørn, om hvorfor eleven og verdens i øyeblikket mestvinnende syklist ikke alltid syns det er greit at dopingprøvene beholdes for retesting i framtida.

De begrunnelsene kommer vi tilbake til, men et stykke ned i saken forteller Ørn den internasjonale sykkelavisa at både hans egen legebakgrunn, og at moren til Kristoff også er lege, ikke bare er positivt for Alexander.

- Det er klart jeg ser på internasjonale forum at jeg er lege, at han er sønn av en lege, og det er mistenkelig. Men for meg er det bevis på at det går an (å vinne samtidig som man er ren, journ.anm.). Det er veldig viktig at du får gjennom, fordi det gir håp til alle dem som forsøker å gjøre dette på den riktige måten, sier Ørn i intervjuet.

Lite rykter
Legenes historie i sykkelsporten er alt annet enn ærerik. Den spanske legen Eufemiano Fuentes var toneangivende i den utstrakte EPO-bruken som har ridd sykkelsporten som en mare, selv om Operasjon Puerto, som avslørte Fuentes, omfattet langt flere idretter enn bare sykkel.

Og med stadig mer suksess på sykkelen kommer selvfølgelig også dopingryktene Kristoffs vei. Men kanskje ikke like mye som man kunne tro.

- Det går faktisk overraskende lite rykter om Alexander, sier Stein Ørn til Dagbladet, da vi ringer for å be ham utdype kommentarene sine til Cyclingtips.

- Men det som er viktig for meg å få fram, er at jeg ikke er der som lege når jeg er treneren hans. Da er jeg der som trener. Leger i idretten skal bare være der for å forebygge og behandle sykdom, ikke for å bistå i å forbedre prestasjonene. Historisk sett er det dette som har vært galt med hele greia, sier Ørn.

- De legene som har bistått med dette har jo misbrukt kunnskapen sin, men den døra tror jeg nå er stengt. Man må huske på at det ikke fantes EPO-testing tilgjengelig på et tidspunkt, og da ble dette helt spinnvilt.

Skarpt skille
Hatteleken er ikke alltid like enkel, men for Ørn er det skarpe skiller mellom når han opptrer som lege, og når han opptrer som trener. Når han er lege for sykkellandslaget eller den norske OL-troppen har han ingen trenerfunksjon for Kristoff.

Og det er her vi kommer tilbake til intervjuet med Cyclingtips der Ørn snakker om en liten boks på antidopingskjemaet der utøverne kan krysse av for om de godtar at prøvene de avlegger kan retestes på et senere tidspunkt.

 I sykkelsporten viser det seg nemlig at opp mot 95 prosent av syklistene ikke krysser av her. Med syklingens forhistorie kan man jo begynne å lure på hvorfor.

- Frykten er at koblingen mellom analysene og prøvene etter at forseglingen er brutt ikke er god nok, forteller Ørn, og siden identifikasjonssystemet ikke er til å stole på etter at den første analysen er foretatt, er det et sjansespill å gi tillatelse til retesting.

For hva skjer om prøvene forbyttes slik at for eksempel Alberto Contadors navn blir hengende ved en prøve fra en annen rytter?

- Å bruke dette i forskningsøyemed er helt uproblematisk, men dersom disse prøvene skal brukes til å rettslig forfølge enkeltutøvere på et senere tidspunkt er det for usikkert akkurat nå. De må løse identifiseringsproblemet først, men klarer de det mener jeg det ikke burde være et valg om man vil huke av i den boksen eller ikke, sier Ørn.

Kristoff har ingenting å skjule
For heller ikke Alexander Kristoff krysser av hver gang. Det gjør han bare når han er trygg på omgivelsene, og at prøvene både blir behandlet og lagret riktig.

- Det fins ingenting å skjule i Alexanders prøver, men usikkerheten rundt retestingen gjør at han ikke alltid krysser av i skjemaet. Det har jeg snakket med Katjusja om, og også de frykter dette, sier Ørn.

Både Ørns og sykkelsportens agenda er å ta dem som faktisk jukser i jakten på toppresultater, og da er det ikke verdt å gamble på systemer som ikke er gode nok ennå.

Og Ørn er svært optimistisk på vegne av sykkelsporten.

- I sykkelsporten vil det forsette å være dopingavsløringer, men det er et sunnhetstegn. Det vil alltid være noen som prøver seg, akkurat som det alltid vil være noen som snyter på skatten eller kjører for fort på veiene. Det er da vi må ha gode kontrollsystemer, og der syns jeg sykkelsporten har gjort en god jobb, sier han.

- Det er mer mistenkelig at du har store idretter der ingen blir tatt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!