-  Jeg er lei av å vente

Åge Hareide lover at Norge skal sette hardt mot hardt, og vil angripe Italia i sin første store eksamen som norsk landslagssjef.

PALERMO (Dagbladet): I går var Hareide myk. Veldig myk. Og kanskje en smule utålmodig foran dagens dyst.

-  Nå er jeg bare lei av å vente. For min del kunne vi spilt her og nå, he-he. Jeg er en fryktelig utålmodig person, skjønner dere.

Men han hevder hardnakket at han ikke er nervøs.

-  Nei, ikke kvelden før en kamp. Det er først de siste par timene før kampstart, når man reiser til stadion, at rumpeballene begynner å stramme seg, og man kjenner at hjertet begynner å slå litt fortere.

-  Stryker ikke

Åge Hareide innrømmer at kveldens kamp er en eksamen. Men bare én av mange i løpet av høsten.

-  Alle kamper er en slags eksamen for en fotballtrener. Spesielt for en landslagstrener. Det blir lang tid mellom kampene. Om man har suksess, er det deilig å suge lenge på karamellen. Men hvis man spiller dårlig, blir det mye tid å gruble på.

-  Kjenner du presset?

-  Nei, og det er vel ikke sånn at jeg stryker om vi taper mot Italia.

-  Men du kan vel stryke på standpunktkarakteren i selve kvalifiseringen?

-  He-he. Men om jeg stryker til slutt, så får jeg kanskje lov til å «konte». Gjør jeg ikke? ler Hareide, vel vitende om at det er media som er en av de viktigste sensorene hver gang han «avlegger eksamen».

Tilbake til start

Dagbladet vurderer Hareide til en solid firer i karakterboka etter hans første termin som sjef. Selv er han ikke i tvil om hvilke kamper han er mest fornøyd med.

-  At vi spilte så bra i første kamp mot Sverige, var viktig. Så var vi fantastisk gode i 80 minutter mot Russland. Mot Nord-Irland var vi også sterke. Men det resultatet jeg er mest fornøyd med, er faktisk 1- 0-seieren nede i Beograd mot et sterkt serbisk lag, sier han.

-  Og husk at Italia bare greide 1- 1 mot det samme laget, he-he. Det betyr vel at vi er bedre, he-he.

Selvtilliten ligger tjukt utenpå Hareide og hans menn. Og etter å ha leflet med det gamle 4- 5- 1-systemet på trening tidligere i uka, så var Hareide plutselig tilbake til start da han la fram planen for hvordan han skal slå Italia i kveld. Formasjonen blir den samme som da vi slo Sverige i hans første kamp i januar.

-  Gutta ville selv spille 4- 2- 3- 1. Det er det de føler seg tryggest med. Og jeg er ikke redd at det blir for offensivt. Vi skal sette hardt mot hardt. Spillerne vil teste ut hva de kan, og vil teste ferdighetene sine på et høyt nivå. Og vi skal tørre mye, sier Hareide.

Åpent hus

Han vil bruke John Carew som spiss mot Italia.

-  John er nok bedre enn Sigurd mot italienerne, mens Sigurd Rushfeldt er best mot Hviterussland.

Han satser offensivt med Jan Derek Sørensen på høyrekanten. Det eneste som kan virke defensivt med det laget han drillet på gårsdagens trening, var valget av Petter Rudi som venstrekant.

-  Petter velger vi fordi han har spilt venstrekant før. Han er teknisk god, har løpskapasitet, og kan dessuten skjære inn og ned i midtbaneleddet om nødvendig, forklarer han.

I går var hele treninga til Norge åpen for pressen. Selv om den i utgangspunktet var stengt. Og Hareide ba nok en gang om unnskyldning for at han refset den norske pressen på onsdag for å løpe motstanderens ærend, og at vi enten «var med oss, eller mot oss».

-  Jeg angrer på at jeg sa det, og det skjedde fordi jeg var irritert på at jeg fikk slengt tilbake en del ting jeg hadde sagt i mediene. For jeg mente selvsagt ikke å insinuere at dere i pressen vil oss noe vondt. Vi vil være åpne, og det skal vi fortsette med, sier Hareide.

-  For en gangs skyld prøver jeg faktisk å være litt fornuftig, he-he.

UTÅLMODIG: Åge Hareide lover full gass fra start mot Italia i kveld. Han er ikke redd for å tape, og vil satse offensivt fra start for å vinne kampen. - Det eneste jeg bekymrer meg for, er om vi greier å finne balansen mellom hvor mye vi skal satse framover, og hvor mye vi skal holde igjen, sier Hareide.