- Jeg er møkka lei

Først ble han bare nummer fem i Kvitfjell, så kom sjokket: da Kjetil André Aamodt så VG-overskriften som fortalte at han slakter alle rundt seg.

KVITFJELL (Dagbladet): - Det er riktig at vi ikke har vært gode nok, det er riktig at tingene ikke har fungert som de skal, og det er riktig at vi må forbedre oss på det meste, sier Aamodt til Dagbladet.

- Men det er direkte feil å skape en sensasjon av det jeg prøver å gjøre til en konstruktiv dialog med alle involverte. Og når sånt skjer, som overskriften «Slakter trenere og lagkamerater», blir folk støtt fordi det treffer veldig hardt. Deretter må jeg gå en runde med alle sammen og forklare meg. Det er jeg møkka lei.

Tre skirenn før hans 14. verdenscupsesong er over, er det en oppgitt og sliten Kjetil André Aamodt som snakker med Dagbladet. Idet han kommer tilbake til hotellet, opplever han at TV 2 intervjuer en av de trenerne han skal ha skjelt ut.

Lurt og misforstått

Vinkelen på intervjuet er åpenbar, avisoppslaget ligger på bordet, så egentlig har han ikke lyst til å snakke med noen. For etter utforkjøring i ett minutt og tretti sekunder, alle de obligatoriske TV-intervjuene, avisintervjuene, autografskrivingen, møtet med kongen og til slutt dopingkontroll har han bare lyst til å være for seg sjøl.

Fordi han føler seg lurt og misforstått.

- Når sånt skjer i forhold til de jeg jobber sammen med hele året, blir det et jævlig problem for meg, sier han åpenhjertig.

- Og det handler ikke om at jeg ikke skjønner mediebiten, jeg skjønner, den er en viktig del av idretten vår. Men jeg skjønner ikke hvorfor ting skal bli feil framstilt.

Og:

- Når man ser summen av alt jeg har opplevd på en dag som denne, sjøl om det meste isolert sett er veldig OK, så blir denne jobben et ork.

Ingen Alsgaard i år

Noen ganger, som i går, føler Kjetil André Aamodt at det er fristende å takke for seg. Legge opp som det heter - rett og slett ta en Alsgaard. Men gleden over skikjøringa og ønsket om å bli bedre vinner hver eneste gang. Inntil?

- Jeg har tenkt mye på å gi meg, sier han.

- Det er mange andre ting som frister mer enn dette - familie, venner og fritid for å nevne noe. Men jeg nekter å gi meg så lett - jeg vil ha ut potensialet mitt fordi det fortsatt er mye å bevise. Derfor tror jeg ikke at jeg kommer til å gjøre det. Ennå.

- Jeg må bli en bedre idrettsmann, sa Kjetil André Aamodt ett minutt etter at han var dyttet ned fra pallen i går formiddag. Det er ganske oppsiktsvekkende fra en kar med 19 OL- og VM-medaljer - en skiløper som er en av våre største idrettsmenn gjennom alle tider. Men samtidig er det en forklaring på hvorfor han står ut med de tyngste dagene, skværer opp misforståelsene og fortsetter jakten på det optimale.

I håp om at det finnes.

- Det jeg mener med at jeg må bli bedre som idrettsmann, er at jeg ønsker å gjøre det bedre i verdenscupen, sier han.

- I OL og VM handler det om å være best når det gjelder, i WC gjelder det å være best gjennom en hel vinter. Og denne sesongen har derfor vært skuffende, jeg har ikke vunnet et eneste skirenn - bare kombinasjonen i Wengen.

Men:

- Med det arbeidet jeg la ned i forkant, var det heller ikke annet å forvente.

Motivasjon

Hvilket fører til valgene. Som Kjetil André Aamodt ta. Og som han sliter med. Etter 12 år i verdenstoppen.

- Jeg kan fortsette i den tralten jeg holder på, og håpe på flaks, sier han.

- Eller jeg kan gjøre store endringer, forsake det jeg liker og bli bedre. Men det må motivasjon til for å ta et sånt valg, og akkurat nå føles det bare tungt, sier Kjetil André Aamodt.

OPPGITT OG SLITEN: Kjetil André Aamodt endte på 5. plass i gårsdagens verdenscupavslutning i utfor i Kvitfjell. - Akkurat nå føles det bare tungt, sier han. Utforrennet ble vunnet av Antoine Deneriaz fra Frankrike.