- Jeg er nødt til å være optimist i dette løpet

Asbjørn Mehla mangler 20 seire på 5 000. Minst en kan komme i V75 lørdag.

(Dagbladet.no): På Momarken travbane lørdag kan en alenevinner i V75-spillet innkassere over 50 millioner kroner. Asbjørn Mehla (58) blir en av nøkkelkuskene.

Det tror også Dagbladet.no\'s tipseksepert. Har kan du klikke deg inn og kjøpe hans ferdigutfylte kupongforslag i kampen om jackpot-millionene.

Gjennom en lang karriere har han allerede kjørt inn 155 millioner kroner for sine hesteeiere.

I løpet av noen uker blir han andre kusk i norsk travhistorie som runder 5 000 seire (Gunnar Eggen, 62, har 5 480).

Mehla mangler 20 seire, lørdag kan han rykke et par skritt nærmere det store jubileet. Den tidligere landschampionen legger ikke skjul på at han har et par gode vinnersjanser. Pluss en luring.

- Begge må med

- Jeg tør ikke si at jeg kjører to vinnere i Trym i V75-2 og Weine i V75-7. Men jeg ville hatt med begge hestene på kupongen hvis jeg hadde vært spiller, sier Mehla til Dagbladet.no.

Med Trym har Mehla vunnet tre løp før i år. Sist var det Eirik Høitomt som kjørte, og den nye kuskechampionen spolerte sjansene på galopp på startsiden. Han trodde ikke det var noe feil med formen. Trym gikk bra etter galoppen, ifølge Høitomt.

 EN FIGHTER:  Asbjørn Mehla er en toppkonsentrert kokurransemann i sulkyen når startsignalementet går. Her er han på vei mot en av sine 4 980 seire - med Moe Brage i Derby for to år siden. Lørdag kan han rykke enda nærmere det store jubileet på 5 000 seire i V75-løpene på Momarken. Foto: SCANPIX.
EN FIGHTER: Asbjørn Mehla er en toppkonsentrert kokurransemann i sulkyen når startsignalementet går. Her er han på vei mot en av sine 4 980 seire - med Moe Brage i Derby for to år siden. Lørdag kan han rykke enda nærmere det store jubileet på 5 000 seire i V75-løpene på Momarken. Foto: SCANPIX. Vis mer

- Det er akkurat det som er spesielt med Trym. Etter 300 - 400 meter pleier han å stoppe opp og vil galoppere. Kommer vi gjennom den kritiske fasen pleier han være stabil og sterk resten, sier Mehla.

Tilbake etter to år

Weine i V75-7 er Mehlas egen hest - en av fire han har på gården hjemme i Ramnes i Vestfold. Ideal News og to varmblods unghester, som ifølge treneren selv ikke er noen kanoner, er de tre andre tre.

Weine var en Derby-kandidat med åtte seire på 11 starter før det ble bråstopp med kneskade for to år siden. For drøye to uker siden gjorde Weine comeback nettopp på Momarken med seier på 1.27,7 samme distanse og startmetode - 2140 meter volte.

Seieren ble turbetont. Kapoline feilet i klar lederposisjon 100 meter fra mål.

- Men Weine travet nå 1.27,7 på en grei måte uansett, og en slik gjennomkjøring skal normalt ha brakt hesten en bit framover. Jeg må nødt til å være optimist etter det løpet, sier Mehla.

- Hvordan har Weine vært i trening etterpå?

- Jeg har bare kjørt på skogsbilveier hjemme uten stor fart. Det gir ikke noe særlig inntrykk, men det har i alle fall ikke vært noe galt å merke.

Saktere enn sist holder?

- Hvor fort kan Weine trave lørdag?

- Det tør jeg ikke si sikkert, men hvis han traver 1.28 skal det vel ikke bli lett for tilleggshestene å hente oss inn , svarer Mehla og pakker inn svaret i et ledende spørsmål.

Det skinner gjennom at han har mer enn middels tro.

Mehla kjører også et par andre hester i V75 lørdag. Han setter ett lite OBS ved Mantra i V75-3, en hest som sjokkerte med seier på 1.13-tallet på Charlottenlund under Copenhagen Cup-dagen i begynnelsen av juni. Siden har det blitt galopp i to løp.

- Full fart fra start

- Jeg har aldri kjørt hesten før, og den møter jo noen veldig gode konkurrenter. De to siste løpene skal det ha vært uflaks og sjenering som er årsakene til galoppene. Jeg har snakket med eieren, og han sier at hesten er i fin form. Det blir skoløst på alle fire bein, eller i alle fall foran, og full fart fra start, varsler kusken.

- Hvis vi påstår at du aldri har vært så god til å kjøre hest som nå - hva sier du da?

- Det er jeg enig i! Jeg kjører mer avslappet og uten noe stort press, svarer lørdagens nøkkelkusk kontant.

Her du sjekke Asbjørn Mehlas samtlige løp på norske baner de siste 25 årene. Over 34 000 løp i karrieren gir rutine.