«Jeg er Norges beste innvandrer på ski»

Jan Jacob Verdenius (27) tok en overraskende andreplass på verdenscupsprinten i går. Bare slått av Thomas Alsgaard. Den tidligere nederlenderen var minst like overrasket som glad etter gjennombruddet.- Jeg er Norges beste innvandrer på ski, ler han.

Den sympatiske trønderen er opprinnelig fra Nederland, men ble norsk statsborger for to år siden.

- Jeg har jo bodd i Norge siden jeg var tre år, så jeg har følt meg ganske norsk hele livet. Men begge foreldrene mine er nederlandske, sier Verdenius til Dagbladet.

Rulleskimester

I sommer ble Verdenius verdensmester på rulleski. I Nederland. På tørr asfalt har han vært god i mange år, men han følte at et skifte av statsborgerskap var nødvendig for å bli en bedre skiløper på snø.

- Jeg gikk fem år for Nederland, men de hadde forståelse for at jeg gikk over til Norge. Jeg følte det var et naturlig valg hvis jeg ville utvikle meg som skiløper, sier Verdenius.

Nå har Byåsen-løperen fått betalt for sine ambisjoner. I høst fikk han endelig plass på det norske sprintlandslaget.

- Sprinterne har fått stempel som et B-landslag. Derfor var det deilig at tre av oss gjorde det bra i dag, sier han.

Fattig student

Dette var Verdenius' første tur på pallen i et verdenscuprenn.

- Jeg er ikke akkurat vant til det. Jeg er veldig overrasket over at det gikk så bra. Målet mitt var bare å kvalifisere meg til å gå kvartfinale. At det skulle bli finale var langt over forventet.

VM-sprinten i Lahti er selvsagt sesongens store mål.

- Ja, men det er ikke sikkert jeg kommer dit. Dette var bare et stikk. Jeg må nok gjøre det bra i rennene i romjula, og utpå nyåret før jeg er sikker.

I går var det var ikke bare resultatet som gledet. En andreplass betyr også penger på kontoen.

- Ja, jeg fikk vel en 6000 sveitserfranc (30000 kroner). Og det er veldig mye for en fattig skippertaksstudent. Nå slipper jeg kanskje studielån neste vår, ler Verdenius.

NEST BEST: Jan Jacob Verdenius ble bare slått av Thomas Alsgaard på v-cupsprinten i går. Verdenius er opprinnelig fra Nederland, men har skiftet til norsk statsborgerskap.