- Jeg er også en av dem som er skuffet over denne sporten

Froome om å vinne etter Lance.

I MÅL: Chris Froome sikret seg den gule trøya i årets Tour de France, og håper at han kan endre folks oppfatning av sporten som gjennomsyret av doping.Foto: EPA/YOAN VALAT
I MÅL: Chris Froome sikret seg den gule trøya i årets Tour de France, og håper at han kan endre folks oppfatning av sporten som gjennomsyret av doping.Foto: EPA/YOAN VALATVis mer

ANNECY-SEMNOZ (Dagbladet): - Alle forteller meg at dette er en livsendrende erfaring, men jeg vil helst ikke at noe skal endre seg, virkelig ikke, sier en stormende glad Chris Froome på den internasjonale pressekonferansen etter at han sikret seg sammenlagtseieren i den 100. jubileumsutgaven av Tour de France.

Det er også den første touren etter at Lance Armstrong innrømmet å ha jukset seg til hver eneste av de sju sammenlagtseirene amerikaneren dro med seg hjem fra Frankrike.

Skuffet over sporten
Og det er selvfølgelig spesielt.

- Jeg er også en av dem som er skuffet over denne sporten. Det er lett å forstå at både journalister og fans er skeptiske, det tror jeg de vil være uansett hvem som sitter med den gule trøya. Jeg bare håper at gjennom denne seieren, og med tiden, vi kan endre på det bildet som er blitt formet av sporten de siste årene, sier Froome.

Inspirere Afrika
Uten at han lar Armstrongs skygge ta fra ham gleden ved endelig å sitte som vinner av touren. Ifjor ble han nummer to, som vinneren Bradley Wiggins' hjelperytter.

- Det var vanskelig å konsentrere seg de siste to kilometerne i dag, da begynte jeg å ta inn over meg at jeg faktisk har klart det, sier Froome.

Født og oppvokst i Kenya, er det også et annet aspekt ved det å vinne Tour de France som er viktig for Sky-kapteinen.

- Jeg vil gjerne at prestasjonene mine her skal motivere en masse unge, spesielt unge afrikanere som finner det veldig vanskelig å tro at de kan komme seg med på et europeisk profflag. Jeg håper dette kan vise dem at hvis man virkelig vil noe finner du en måte, en sjanse, til å få det til, sier Chris Froome.