DET  MÅLET: En 18 år gammel Michael Owen (delvis skjult bak Paul Scholes) scorer for England mot Argentinas keeper Carlos Roa under VM i 1998. Foto: KIMIMASA MAYAMA, REUTERS / NTB SCANPIX
DET MÅLET: En 18 år gammel Michael Owen (delvis skjult bak Paul Scholes) scorer for England mot Argentinas keeper Carlos Roa under VM i 1998. Foto: KIMIMASA MAYAMA, REUTERS / NTB SCANPIXVis mer

- Jeg er oppløst i tårer

Owen om reaksjonene på at han legger opp.

(Dagbladet): Michael Owen fortalte i dag at han legger opp etter sesongen. 33-åringen skrev på nettsiden sin at det er med stolthet han kunngjør at han gir seg.

For han har mye å være stolt av, selv om de siste årene har blitt preget av skader og benkesliting. I januar rant det over for Stoke-spissen etter en rekke mindre hyggelige meldinger på Twitter, hvorpå han svarte med å legge ut et bilde av premieskapet sitt.

Mindre heldig var han kanskje da han svarte soldaten James Talbot tidligere denne måneden.

Men la oss spole tilbake til starten. Michael Owen scoret i Liverpool-debuten som 17-åring i 1997. Sesongen etter ble han delt toppscorer i Premier League med 18 mål. Og var fortsatt bare 18 år gammel.

En av fire store Glenn Hoddle tok ham med til VM i Frankrike, der han scoret et mål mot Argentina som det fortsatt snakkes om med skjelvende stemmer blant fotballelskere.

- Det var en praktfull måte å vise seg fram for verden på, sier Glenn Hoddle, som var Englands landslagssjef den gangen ifølge The Independent.

TENÅRINGSSENSASJON: Owen scorer sitt tredje mål i Liverpools 3-0-seier mot Grimsby 18. november 1997. Fire uker seinere fylte han 18 år.  Foto: DAN CHUNG, REUTERS / NTB SCANPIX
TENÅRINGSSENSASJON: Owen scorer sitt tredje mål i Liverpools 3-0-seier mot Grimsby 18. november 1997. Fire uker seinere fylte han 18 år. Foto: DAN CHUNG, REUTERS / NTB SCANPIX Vis mer

Hoddle rangerer Owen som en av de fire beste avslutterne i engelsk fotball noensinne, sammen med Jimmy Greaves, Gary Lineker og Alan Shearer, og kaller tenåringen som tok fotballen med storm for en «baby-faced assassin» - et kallenavn også Ole Gunnar Solskjær ble tildelt.

- Avslutningene hans var utrolige for en ung mann. Han hadde den roen i straffeområdet. Noen spillere blir stresset, men han virket roligere og roligere, sier Hoddle.

23 år og 134 dager gammel rundet han 100 Premier League-mål. Fortsatt er han den yngste til å ha rundet tresifret antall mål i ligaen, ifølge analyseselskapet Opta.

Hattrick mot Tyskland Owen scoret hattrick mot Tyskland i en VM-kvalikkamp i 2001. Da var Sven-Göran Eriksson landslagssjef. Også «Svennis» har vært ute med ros til Owen i dag.

- Først og fremst er han en fantastisk fyr og profesjonell. Du hadde aldri noen problemer med Michael Owen, verken på eller utenfor banen. Han var alltid profesjonell i det han gjorde, og du visste at om du hadde ham på laget, var han en trussel og kunne score det avgjørende målet. Det eneste problemet med Michael Owen var skadene hans, og det har pågått i lang, lang tid. Han har vært uheldig fordi han ikke kunne jobbe så hardt han ønsket og gikk glipp av for mange kamper. Det er synd for ham, synd for England, for klubbene han har spilt for og for fotballen, sier Eriksson.

Ikke Liverpool-legende Owen pøste inn mål for Liverpool og var klubbens toppscorer fram til han dro til Real Madrid i 2004. I alt scoret han 179 mål på 306 kamper for Liverpool.

Likevel er det mange Liverpool-supportere som har et anstrengt forhold til Owen. For etter middels vellykkede opphold i Real Madrid og Newcastle, valgte han å gå til «fienden» Manchester United i 2009.

STERK DUO: Det er ikke alle som har vært spissmakker med brasilianske Ronaldo. Her feirer duoen et Owen-mål mot Racing Santander i mai 2005. Foto: PAUL WHITE, AP / NTB SCANPIX
STERK DUO: Det er ikke alle som har vært spissmakker med brasilianske Ronaldo. Her feirer duoen et Owen-mål mot Racing Santander i mai 2005. Foto: PAUL WHITE, AP / NTB SCANPIX Vis mer

Han forklarte overgangen med at han er fotballspiller, ikke supporter:

- Jeg må tjene til livets opphold, sørge for familien min. Jeg holdt med Everton som guttunge. Jeg holdt aldri med Real Madrid, men jeg spilte for dem. Det er en jobbmulighet, akkurat som alle andres arbeid, sa Owen i et intervju etter United-signeringen.

Nettopp hans manglende følelser for Liverpool gjør at han aldri fikk en så høy stjerne hos Liverpool-supporterne som antall scoringer for klubben skulle antyde, tror den tidligere Liverpool-spilleren Ray Houghton.

- Det er trolig fordi han ikke var en svoren supporter av klubben, slik som for eksempel John Aldridge som fortsatt beundres i Liverpool til tross for at han bare var der et par sesonger. Jeg tror framtidige generasjoner Liverpool-fans vil ha høyere tanker om Michael fordi de vil se videoer av ham på sitt beste i Liverpool-drakt og ikke bry seg om hvor han avsluttet karrieren, sier Houghton til Goal.com.

Tårevåt dag Hele dagen har skryt og lykkeønskninger strømmet inn via sosiale medier, nettaviser og TV. Det er en rørt Michael Owen som har fulgt med gjennom dagen.

- Jeg er overveldet. Så mange hyggelige meldinger. Jeg har visst dette en stund, så jeg trodde jeg ville ta det OK. Jeg er oppløst i tårer mens jeg ser på Sky Sports News, skriver Owen på Twitter.

Der forteller han også at han vil utdype beslutningen om å legge opp via et blogginnlegg seinere denne uka.

I dagens blogginnlegg rettet han en takk til managere, trenere, lagkamerater, støtteapparat, supportere og sponsorer. Han takket også familien, og avsluttet med en rørende hilsen til faren Terry Owen, som også var proffspiller:

- Vi klarte det, gamle kamerat! Fra de iskalde lokale banene til å terrorisere de beste forsvarerne i verden på de største arenaene. Jeg kunne ikke klart det uten deg, skriver Owen.