-  Jeg er over kneika nå

John Arne Riise giftet seg, skilte seg og ble latterliggjort som SMS-flørter. Nå føler han at privatlivet endelig har stabilisert seg. Det håper han vil vises på banen også.

LJUBLJANA (Dagbladet): Men ikke før mot Skottland på onsdag. Mot Slovenia lørdag sitter karantenerammede John Arne Riise på tribunen og ser Norge spille obligatorisk landskamp uten ham for første gang på over fire år.

-  Det er første gangen på veldig, veldig lenge jeg ikke skal spille. Det er tøft nok å sitte på benken, sier John Arne Riise til Dagbladet.

Birollen kler ham ikke. Riise er spilleren som alltid kommer først ut av garderoben til trening. Han løper alltid først under oppvarminga. Og bruker også kjeften mest - kanskje med unntak av Thomas Myhre.

Lav profil

Han innrømmer at han ikke helt vet hvordan han skal takle det.

-  Det er surt å ikke få spille, men jeg skal prøve å være meg sjøl og være positiv overfor guttene. Hva annet kan jeg gjøre? Jeg er først ut på treninga fortsatt, men på kampdagen skal jeg trekke meg tilbake og la guttene fokusere. Da skal jeg ikke involvere meg. Da handler det om de elleve som skal spille, sier Riise.

Riise har forsåvidt holdt lav profil helt siden han for tre uker siden kom i søkelyset som SMS-flørter med det meste av unge og fagre kjendiskvinner i Norge.

-  Jeg visste jo at det kom til å bli litt kok da jeg kom til Norge foran Sveits-kampen. Men jeg føler at dere i pressen tok det humoristisk, og det samme gjorde jeg. Det var også den beste måten å gjøre det på. For meg er dette tilbakelagt, og jeg tror at alle har lært av det som skjedde, sier han.

Verre er det kanskje at han også holder lav profil i Liverpool-drakta. Han har ikke spilt en ligakamp fra start denne sesongen. I fjor spilte han stort sett alt som var.

-  Konkurransen på venstresida er veldig hard i år. Veldig mye tøffere enn i fjor. Zenden har kommet inn. Kewell er klar igjen og Warnock har gjort det utrolig bra nå i forsesongen. Det er bra for hele laget og positivt for meg sjøl også. Da må jeg holde meg på tå hev i hver eneste kamp. Det skjerper veldig, sier Riise.

Trener ekstra

Han er inne i en periode på 12 dager uten kamp siden supercupfinalen mot CSKA Moskva (Liverpool vant 3-1) i Monaco sist fredag. Uvant for Riise på denne tida av året, og derfor trener han også ekstra mye for seg sjøl under samlinga. Både tirsdag og i går løp han 30 x 100 meter til geipen hang på knærne. Knallhardt, men nødvendig.

-  Åge vil holde meg skarp og og godt trent til onsdag. Derfor kommer jeg til å gjøre noe ekstra for meg sjøl etter hver trening denne uka. Jeg kan ikke gå ti-elleve dager uten skikkelig hard trening. Derfor ble jeg bare glad da Åge kom og sa jeg skulle løpe ekstra. Det blir jo ikke harde treninger i dagene før kamp, men jeg trenger å trene hardt, sier han.

I Liverpool ble det lite ekstratrening i fjor. Han fikk rett og slett ikke lov av manager Benitez på grunn av kampbelastningen. Det blir mer i år. Særlig skal han trene mye med høyrefoten som er for død å regne i fotballsammenheng.

Roligere privat

Etter at han giftet seg i fjor sommer, gikk det knappe året før skilsmissen var et faktum. Til tross for at det gikk sportslig til topps med Champions League-seieren som klimaks, innrømmer Riise at det vanskelige privatlivet preget ham mye også på banen i fjor. Men nå går det så mye bedre.

-  Det føles lettere i år. Jeg har kommet over kneika nå. I fjor var det mye skriverier og mas fra alle hold. Nå er det veldig rolig. Da kan jeg fokusere på det som er viktig - og det er å spille fotball.

-  Jeg trives veldig bra med livet mitt slik jeg har det nå. I fotballen kan jeg få ut mye av meg sjøl og ellers har jeg det godt med helhetssituasjonen. Det fungerer også godt i forhold til datteren min, sier Riise.

TELLERSKRITT: John Arne Riise går aldri noe sted uten mobilen.