Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

«Jeg er på ingen måte bitter.»

20. oktober åpnet RBK-trener Ola By Rise Dagbladet. Der sto det at han snart ville få sparken. Og dagen etter fikk han det. 10 dager seinere vant han Tippeligaen.

TRONDHEIM (Dagbladet): Dette intervjuet - som offisielt gjør Ola By Rise til en av Dagbladets kandidater til Årets navn - er den 207. artikkelen vi skriver om, nevner eller intervjuer den avsatte RBK-treneren. I år. Mediepress, sier du - bare i vår avis har han altså vært omtalt mer enn annenhver dag i 2004. Og bare for å spe på trøkket - de fleste av sakene har handlet om problemer, manglende resultater, sviktende tillit (fra RBK-ledelsen) og større eller mindre RBK-kriser.

Så - hvorfor ligger ikke gubben rett ut?

-  La meg si det sånn - det har vært lærerikt, sier den sparkede treneren. -  Jeg husker at jeg i et ironisk øyeblikk sa til Per Joar Hansen (daværende assistenttrener) at hadde dette året vært et lederkurs så ville det kostet mye penger. For man kan ikke lære mer enn det jeg har gjort i år - både når det gjelder åpenhet, lederskap og prosesser. På godt og vondt.

14 seriegull

Ola By Rise ble voksen som fotballspiller da han debuterte på Rosenborgs A-lag som 16-åring i 1977. Da han ga seg som spiller hadde han 357 kamper i Norges øverst divisjon (norgesrekord), 459 A-kamper totalt for Rosenborg (klubbrekord) og 25 landskamper. Og da han endelig ble hovedtrener på Lerkendal hadde han i tillegg 13 seriegull (sju som spiller/seks som assistenttrener) og seks kongepokaler (fire pluss to) i bagasjen.

Uten at det hjalp. Sjøl det 14. seriegullet - det første som hovedtrener - hjalp ikke. Han vant det jo, som alle vet, på oppsigelse.

-  Da jeg leste den artikkelen i Dagbladet (20. oktober) måtte jeg få svar. -  Og derfor gikk jeg dagen etter til Rune Bratseth (klubbens sportsdirektør) og ba om det - et svar. Og så skjedde det som skjedde.

-  Jeg fikk sparken, sier Ola By Rise.

Taklet det godt

Og det skjedde med hele ballnasjonen Norge som tilskuere. For åpne mikrofoner og enda mer avslørende kameraer satt Ola By Rise der til spott og spe. Innpakket i det rosenborgske brorskapet, vel å merke, det var jo sak man snakket om - ikke person. Men der og da var det bare én mann det handlet om. Ola By Rise. Den udugelige. Assistenttreneren, barnebokforfatteren og bokanmelderen som hadde bevist at han ikke hadde det som kreves av en Lerkendal-SJEF!

Og hvordan er det å komme hjem da? Til familien som har fått nyheten på radio og TV?

-  Fint, sier Ola By Rise. -  Vi er en sterk og god familie. Og derfor har vi - både sammen og enkeltvis - taklet dette godt. Samtidig har vi alle fått enormt mye støtte utenfra.

Som dette eksempelet, på e-post, mange dager før den nasjonale avskjedigelsen i Brakka på Lerkendal. Fra en mann som sammenliknet medietrøkket rundt jobben hans med det George W. Bush opplever fra sitt kontor i et annet hvitt hus.

-  Fullt så ille har det ikke vært, smiler han - men, ja, det å være hovedtrener i Rosenborg er en veldig personfokuserende jobb. Å trene RBK kontra andre lag i Tippeligaen kan ikke sammenliknes. Og sånn sett kan du godt si at jeg skulle ønske jeg kunne fått den tida til rådighet som f. eks. Mons Ivar Mjelde har fått i Brann og Kjetil Rekdal har fått i Vålerenga - jeg ønsket jo ikke å gi meg.

Men:

-  Da det først ble som det ble så jeg ingen grunn til å smelle med dører. Jeg har lært mye om ledelse - dyrekjøpt vil noen si - men jeg er på ingen måte bitter.

Der enkelte teller til 10 når det blåser imot, teller Ola By Rise til 30. Sånn - og ikke minst fordi RBK-institusjonen Nils Arne Eggen serverte sine utblåsninger på 0,1 - har han i enkelte mediekretser fått et ry på seg for ikke å fronte konfrontasjoner. Og det er ikke tall på hvor mange ganger de vittigste i bransjen har brukt Ola-uttalelsen «Æ vart itj forbainna - æ vart bærre litt oppgjett» på mer eller mindre vellykket trøndersk bak ryggen på den tidligere RBK-treneren. Det som imidlertid er helt sikkert er at det er flere ganger enn det Harald Eia har sagt Kari Bræmnææs.

-  Jeg er ikke blitt urettferdig behandlet av media. Den eneste betraktningen jeg har er at det i skjæringspunktet mellom idrett og kjendisfaktor ofte fører til at perspektivet forsvinner - at ting kommer ut av sine proporsjoner. Men det var jeg forberedt på - jeg visste det kom til å blåse.

-   Har du stått i mål i Toppserien som 16-åring skal det mer til for å knekke deg.

Med NRK-jobben fra 1. februar lukker Ola By Rise døra til fotballen. Han går ikke inn i radioen bare for å se hvordan det er der. Han har takket nei til to Tippeligaklubber, kvinnelandslaget og også avskrevet det han kaller sonderinger fra Sverige og norsk 1. divisjon.

For å begynne med noe helt nytt.

-  Jeg har lukket ei dør og åpnet ei annen, sier han. -  Men jeg har ikke kastet nøklene. Så om det blir fotball igjen - jeg vet ikke.

-  Og det er en god tanke.

Stem på årets navn:

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media