«Jeg er redd Petter ville fått masse bank»

Etter vrakingen av Petter Northug jr. fikk langrennstrener Krister Sørgård så stygge meldinger på mobilen at han ikke turde vise dem til kona.

Hvorfor vraket du Petter Northug jr. til OL?

-  Han er ung og uerfaren i høyden. Jeg er redd Petter ville fått masse bank, og at vi hadde kjørt ham helt ut. Ta Tyskland for eksempel, hvor Franz Göring var et kjempetalent. Han ble kjørt for hardt, og stagnerte fullstendig. Det er ekstremt viktig å matche Petter forsiktig.

Så manglende erfaring er den eneste grunnen?

-  Nei. Vi har forberedt oss til OL i tre år. Vi hadde 65 døgn i høyden i 2003, 75 døgn i 2004 og 70 døgn i 2005 - og enda skal vi ha 20 til. Petter Northug har hatt 10 døgn i høyden denne sesongen. Han ville ikke vært fysisk forberedt på det i Torino. Å prestere i lavlandet er noe helt annet enn å prestere i høyden.

Kunne du ikke tatt ham med på de 20 siste døgna i høyden?

-  Hadde vi dratt ham opp i høyden nå, ville vi ødelagt sesongen hans. Da ville han heller ikke fått gått junior-VM. Petter har fått prøve seg i verdenscupen på Beitostølen, Nove Mesto og Otepää, og er jevn rundt 20-30. plass. Det er jævlig bra for en junior - men han skal få lov til å være det litt til.

Petter Northug jr. banka både Frode Estil og Tore Ruud Hofstad i NM. Er ikke det bevis godt nok?

-  Både Frode og Tore er inne i tøffe treningsperioder. Det Estil gjorde lørdag, var ikke noe medaljeløp. Stafetten passet Petter perfekt fordi tempoet var så lavt. Han er lynrask. Tore er ikke like rask i spurten, men han er utrolig god på å treffe med taktikken.

Kunne Petter Northug jr. tatt medalje i OL på en maksimal dag?

-  Absolutt i framtida, men ikke nå.

Kunne ikke OL vært positivt for utviklinga hans?

-  Jeg tror ikke det. I framtidige mesterskap vil han bli en utrolig god løper som Norge vil få mye glede av - med de rette folkene rundt seg. Jeg har vært langrennstrener hele mitt liv, og går av i 2007. Hadde jeg tenkt på meg sjøl, hadde det vært mer behagelig å ta med Petter og Frode Andresen til OL. Men jeg vil bare Petters beste. Og jeg vil ikke være den som brenner ham ut før karrieren egentlig er begynt.

Hva synes du om måten Petter har taklet vrakingen på?

-  Han er en ung gutt med høye ambisjoner. Petter er en spontan gutt som kanskje snakker før han tenker av og til. Jeg skjønner godt han er skuffa, men han lærer nok etter hvert.

Er OL-døra helt lukket nå?

-  Det er ingen mulighet for at Petter kommer til OL.

Hva om noen blir syke?

-  Argumentet er fortsatt det samme. Han må matches forsiktig.

Hvorfor gjorde dere ikke OL-uttaket etter stafetten i går?

-  Vi la ikke så stor vekt på stafetten. Vi har sett det vi skal se.

Var avgjørelsen om å vraka Northug enstemnig?

-  Ja. Jeg, Morten Djupevik, Egil Kristiansen og Bjørnar Håkensmoen var helt enige i avgjørelsen.

Bjørn Dæhlie var med i OL som læregutt i Calgary. Kunne dere ikke gjort det samme med Northug jr.?

-  Vi hadde 12 plasser, og jeg hadde et luksusproblem. Det var ikke plass til læregutter. Det var verre å sette ut folk som John Anders Gaustad og Geir Ludvig Aasen enn Petter. De har 7. plasser i verdenscupen.

Men det er mange klassiskløpere blant de 12?

-  Jeg er ikke i tvil om at det er på de klassiske distansene vi har best medaljesjanser. Derfor vil jeg ikke havne i en situasjon hvor vi ikke har med de beste klassiskløperne.

5-mila i OL går i fristil. Har dere ofret den?

-  Det vil vise seg om vi har med løpere som kan hevde seg i toppen der. På en fellesstart kan alt skje. Både Estil, Gjerdalen, Ruud Hofstad og (Jan Egil) Andresen kan gjøre det bra.

Er du glad for at så mange engasjerer seg i OL-uttaket?

-  Jeg er veldig glad for engasjement rundt langrenn, men det er også utrolig trist med alle de stygge meldingene jeg har fått. De har jeg ikke vist til kona og mora mi, for å si det sånn. Men det er fantastisk med saklige tilbakemeldinger.

Hva skriver folk i meldingene?

-  Det er 40-50 meldinger med grov utskjelling av meg som person. Idiot er det mildeste jeg har blitt kalt. Jeg bytta mailadresse for lenge siden, så Bjørnar Håkensmoen har fått dem som var myntet på meg.

BESTEMT: Landslagssjefen for langrennsgutta, Krister Sørgård, får mye kjeft om dagen, men er overbevist om at han har gjort riktig OL-uttak.