Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Jeg er redd

Idrettsverden viser sin støtte etter drapet på George Floyd.

TALTE: Den tidligere NBA-stjernen Stephen Jackson talte under en demonstrasjon i Minneapolis fredag. Foto: Stephen Maturen/Getty Images/AFP
TALTE: Den tidligere NBA-stjernen Stephen Jackson talte under en demonstrasjon i Minneapolis fredag. Foto: Stephen Maturen/Getty Images/AFP Vis mer

USA rystes av drapet på 46-år gamle George Floyd. Dødsfallet har ført til store protester over hele USA, der det kreves rettferdighet for Floyd og tas til orde mot politivold mot svarte.

Fredag ble politibetjenten Derek Chauvin (44), som var den som presset kneet sitt mot Floyds nakke mens han lå i bakken, arrestert og siktet for uaktsomt drap. Dødsfallet undersøkes av FBI.

Flere idrettsstjerner har deltatt i protestene mot rasismen i det amerikanske politiet, blant annet NBA-stjernene LeBron James og Stephen Jackson.

Jackson, som har en lang karriere bak seg i klubber som San Antonio Spurs og Golden State Warriors, vokste opp med den nå avdøde Floyd.

Under en demonstrasjon i Minneapolis fredag kveld talte Jackson til folkemengden som hadde samlet seg utenfor byens rådhus.

- Vi kan ikke elske for alltid, hatet kommer frem og jeg er redd, sa Jackson ifølge ESPN.

- Ærlig talt er jeg redd fordi jeg vet hva som kommer fra hat, fra oss, og jeg vet hvorfor alle dere er så redde. Dere er redde for hva vi kan gjøre mot dere. Jeg vet hvorfor dere er redde. Dere har behandlet oss galt for så lenge, at dere tenker at karma kommer til å slå tilbake, fortsatte NBA-stjernen før han slo fast:

- Men vi skal gjøre dette rett og det kommer ikke til å stoppe. Jeg har ikke mer tårer igjen. Jeg har grått nok, jeg har grått nok. Jeg er her for en grunn. For min brors ære.

- Forstår du nå?

Flere amerikanske idrettsprofiler har tatt til sosiale medier for å vise sin støtte til protestene og til George Floyd.

NBA-superstjernen LeBron James la ut et bilde på Instagram med en side som viser politibetjenten knele på Floyd's nakke og Colin Kaepernick som kneler på den andre siden med ordene «Dette...er hvorfor». Etterfulgt av teksten «Forstår du nå!!??!!?? Eller er det fortsatt uklart for deg?? #StayWoke».

Referansen viser til NFL-stjerna Kaepernick som protesterte mot rasediskriminering og politiets behandling av minoriteter ved å knele under nasjonalsangen før kampene til San Francisco 49ers.

Kapernick har selv også vist sin støtte i et innlegg:

- Elsk hverandre uansett

Også de amerikanske vinteridrettsheltene har vist sin støtte de siste dagene. Alpint-stjernen Lindsey Vonn uttalte seg i en live-sending på Instagram med ektemannen og NFL-stjerna P.K. Subban.

- Det er så utrolig opprørende på så mange nivået og jeg synes at politimennen skal dømmes til fengsel. De drepte ham, sa Vonn i videoen, som er gjengitt av svenske Expressen.

P.K. Subban la til:

- Jeg vil bare at vi skal elske hverandre uansett om vi er svarte, hvite, lilla eller brune, hvem bryr seg? Nyt at vi alle er ulike.

Lindsey Vonns etterfølger som alpint-dronning, Mikaela Shiffrin, er også rystet av hendelsen i Minnesota viser flere innlegg på Twitter.

- Kanskje det ikke er mitt problem...Jeg holder på med så mye ting akkurat nå. For mange ting. Jeg orker ikke en større byrde. Det påvirker ikke meg direkte, så det har ikke noe å si hvis jeg ikke står opp akkurat nå... FEIL. Kom igjen, fortell meg at jeg er en idrettstjerne, og at jeg bør holde meg til det..., skriver hun på Twitter med et bilde av protestenes slagord: «I can´t breathe».

Brukte svart armbånd

Den amerikanske fotballspilleren Weston McKennie brukte et svart armbånd med teksten «Justice for George» under lørdagens kamp for Schalke 04.

PROTEST: Schalke 04-spiller Weston McKennie bidro i protestene med et svart armbånd under lørdagens kamp. Foto: Bernd Thissen(AFP
PROTEST: Schalke 04-spiller Weston McKennie bidro i protestene med et svart armbånd under lørdagens kamp. Foto: Bernd Thissen(AFP Vis mer

- Å ha mulighet til å bruke min plattform til å få oppmerksomhet rundt et problem som har pågått for lenge føles godt, twitret McKennie etter tapet mot Werder Bremen.

- Vi må stå opp for det vi tror på og jeg tror det er tid for at vi skal bli hørt, fortsatte amerikaneren.

McKennie brukte også armbåndet i forrige serierunde.

Også den franske superstjernen Kylian Mbappé har vist sin støtte på Twitter:

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!