Simone Biles:

- Jeg er redd

Turnstjerna Simone Biles har slitt med sin mentale helse etter OL i Tokyo. Nå vil hun hjelpe andre som sliter.

KOM TILBAKE: Simone Biles gjennomførte finalen i bom under OL i Tokyo hvor hun fikk en bronsemedalje. Foto: Mike Blake / Reuters
KOM TILBAKE: Simone Biles gjennomførte finalen i bom under OL i Tokyo hvor hun fikk en bronsemedalje. Foto: Mike Blake / Reuters Vis mer
Publisert

Simone Biles (24) har dominert turnsporten de siste åra, men hun var ikke å se på startlistene under høstens verdensmesterskap i turn. Hun er for tiden å finne på turneen "Gold Across America" hvor hun turner sammen med sine olympisk lagvenninner.

Biles har hatt et tungt år med blant annet OL i Tokyo hvor hun valgte å stå over flere av konkurransene. Ifølge CNN kom det fram at Biles fortsatt sliter med «the twisties» når hun nå skal gjøre turnøvelser på turneen. «The twisties» er et fenomen innenfor turnsporten hvor utøveren kan miste oversikten over hvor de er i lufta.

Biles er fortsatt preget av det som skjedde i Tokyo.

- Jeg er fortsatt redd for å turne. Jeg gjør ikke tvister lenger, sier Biles.

Trakk seg

Det var i lagfinalen under sommerens OL at Simone Biles måtte avslutte konkurransen etter bare et apparat. Da hun skulle gjennomføre øvelsen sin i sprang fikk ikke publikum se det som var forventet av henne.

Seinere kom det fram at Biles trakk seg fra konkurransen for å fokusere på sin mentale helse. Etter å ha stått over flere av konkurransene kom hun likevel tilbake til finalen i bom hvor hun tok en bronsemedalje.

- Hvis du ser på alt jeg har opplevd de siste sju åra så burde jeg aldri ha dratt til et nytt OL. Jeg burde ha sluttet lenge før Tokyo, sa Biles til New York Magazine i september.

FIKK SØLV: Selv om Simone Biles trakk seg etter første øvelse i lagkonkurransen under OL i Tokyo så endte USA opp med et sølv. Her er hun sammen med sine lagvenninner Grace McCallum, Jordan Chiles og Sunisa Lee. Foto: Lindsey Wasson / Reuters

FIKK SØLV: Selv om Simone Biles trakk seg etter første øvelse i lagkonkurransen under OL i Tokyo så endte USA opp med et sølv. Her er hun sammen med sine lagvenninner Grace McCallum, Jordan Chiles og Sunisa Lee. Foto: Lindsey Wasson / Reuters

Vis mer

- Satt meg selv først

Biles hadde nylig en spørsmålsrunde på Instagram hvor fansen kunne stille henne spørsmål. Et av spørsmålene hun fikk var «hvilken olympisk hendelse som har satt igjen flest spor hos henne.»

- Det var i OL i 2021. Å ha motet til å ta vare på seg selv og sette seg selv først. 16-årig Simone aldri ville gjort dette, skriver Biles på sin Instagram.

IMPONERT: Turner Sofus Heggemsnes beskriver Simone Biles som en av de aller beste i verden. Video: Rødt Kort Vis mer

Etter OL i Tokyo har Biles vært åpen om sin mentale helse. Mye av årsaken til dette er at hun vil hjelpe andre. I et intervju med NBC News i forrige uke forteller hun om hvordan den siste tiden har vært.

- Å forlate konkurransen i OL var noe av det modigste jeg har gjort. Jeg satt meg selv og min mentale helse først. Jeg er glad for at jeg kan være en stemme for de som ikke kan uttale seg. Hvis jeg kan være en barrierebryter for mental helse så skal jeg være det, sa Biles.

Utsatt for overgrep

Biles har vært ærlig om at hun har slitt med presset som har blitt satt på henne før OL, men det er ikke bare dette Biles har måtte håndtere den siste tiden.

Hun var en av de mange jentene som var rammet av overgrepene av turnlegen Larry Nassar. Biles har vært svært åpen om sin opplevelse, og har gjentatte ganger kommet med kritikk av forbundet som ikke stoppet Nassar. I ettertid har hun vært åpen om at dette har preget henne.

- Jeg skulle ikke la han ta noe fra meg som jeg har jobbet for siden jeg var seks år gammel. Derfor pushet jeg meg selv så langt som kroppen og hodet mitt tålte, sa Biles til New York Magazine om hvordan hendelsene rundt Nassar har påvirket henne.

Til tross for at hun trakk seg fra OL blir Biles sett på som en av de største gymnastene noen sinne. Hun har vunnet fem av de seks siste mangekampfinalene i VM og har fire OL-gull.

I 2021 ble Biles den første kvinnelige turneren i verden til å klare sportens vanskeligste hopp i en konkurranse. Det er en Yurchenko dobbel salto, som flere har ment at kan være farlig å gjennomføre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer