- Jeg er rein

For to år siden forlot Virpi Kuitunen Lahti-VM i skam. I går var hun forberedt på juling fra pressen etter Finlands overraskende sølvmedalje.

VAL DI FIEMME (Dagbladet): - Jeg har ventet på dette spørsmålet, nærmest smilte Virpi Kuitunen da Dagbladet på pressekonferansen etter stafetten spurte om hvordan det føltes å være tilbake etter dopingutestengelsen.

Med smilende og snøhvit finsk uskyld i sine blå øyne, var Kuitunen krystallklar på at hun har lagt tida med doping bak seg.

- Jeg er rein, og det kommer jeg til å være. Det kan jeg garantere, sier hun til Dagbladet.

Har lært

Og det skulle egentlig bare mangle. Fordi Kuitunen vet at den skammen hun brakte over seg selv og skisporten etter å ha brukt doping i Lahti-VM, den kommer til å sitte i for alltid.

- Angrer du på det du gjorde?

- For å si det sånn: I livet skjer det veldig mye som man ikke alltid har like god grunn til å være stolt over. Og det skjer alltid mye man kan lære av. Jeg kan si at jeg har lært noe av det som har skjedd.

- Har du fått stygge blikk, eller kommentarer fra andre utøvere her nede?

- Nei, jeg har i hvert fall ikke merket noe, smiler hun.

- Hvor mye kontakt har du hatt med de andre fem som ble tatt for doping i Lahti?

- Ikke mye med guttene, men jeg har selvsagt snakket en del med Milla Saari (het Jahu da hun ble tatt i Lahti. Red.anm.) Vi har vært i samme situasjon, så vi har hjulpet hverandre.

Slått av Bjørgen

For ski er hele livet til Virpi. Hun var aldri i tvil om at hun skulle komme tilbake. Og har aldri gitt opp å vise verden at hun kan prestere uten doping.

- Jeg har trent hardt i et og et halvt år. Men det har vært vanskelig å vite hvor god jeg har vært siden jeg ikke har konkurrert. Men jeg håper jeg blir bedre, sier hun, og viser til at hun ble banket av Marit Bjørgen med over 20 sekunder på annenetappen i går.

- Hvordan har det vært mulig for deg å satse på ski, uten muligheter til å tjene penger, eller å ha sponsorer?

- For å si det sånn: Jeg har ikke blitt rikere de siste to åra. Men jeg har hatt til mitt brød. Jeg klager ikke.