- Jeg er så utrolig glad nå

Håndballjentene i lykkerus etter semifinalethriller.

STOCKHOLM (Dagbladet.no): Norge - Frankrike 28-24 (15-12). Da Norge ble verdensmestere på hjemmebane i 1999, vant jentene med ett mål - etter at to ekstraomganger var spilt.

Det ble nok en gang dramatisk mellom de to lagene, men denne gangen klarte vi å avgjøre litt tidligere.

Katrine Lunde spilte seg strålende opp, og var som en levede vegg i 2. omgang. De andre jentene kriget og sloss, og vant den dramatiske semifinalen i sluttminuttene.

- Dette er en fantastisk lagseier. Vi tåler at det butter litt imot, viser super kampmoral og haler det i land, jubler Marit Breivik til TV 2.

- Vi har en vinnervilje som er helt unik, legger hun til.

Tøff kamp

Gro Hammerseng viste gang på gang hvorfor hun er så viktig for Norge, og var sprekkferdig av stolthet da finaleplassen var sikret.

- Jeg er så utrolig glad for at vi skal spille finale i morgen. Og det er ekstra gøy at vi vinner en slitekamp som dette og avgjør i de siste minuttene, sier Gro Hammerseng.

FINALE!: Håndballjentene med Gro Hammerseng i spissen feirer semifinaleseieren over Frankrike. Foto:Scanpix
FINALE!: Håndballjentene med Gro Hammerseng i spissen feirer semifinaleseieren over Frankrike. Foto:Scanpix Vis mer

I de siste minuttene sto Kristine Lunde fram, etter at hun hadde hatt en tung start på kampen med flere bom. Da de over 3500 tilskuerne på tribunen satt og bet negler, viste Kristine at hun har nerver av stål.

Hun banket inn viktige mål.

- Det var veldig tøft av Kristine, for hun hadde skutt en del bomskudd, sier Gro.

Kristine overtok også straffeansvaret da Hammerseng ble lagt i bakken i de dramatiske sluttminuttene.

- Hun fikk da den straffen fordi hun rett og slett er en av de beste og sikreste fra sju meter, sier Gro til Dagbladet.no.

Treig start

Det tok drøye 20 minutter før Norge tok ledelsen i kampen for første gang. De franske jentene åpnet best, og Katrine Lunde klarte ikke få overtaket på dem.

Men Else-Marthe Sørlie Lybekk og Gro Hammerseng kriget Norge forbi blåtrøyene.

- Jeg er så utrolig glad nå

De norske jentene gjorde mange stygge feil framover, men var så disiplinerte i løpingen hjem at Frankrike ikke klarte å utnytte dette.

Terese Pedersen kom inn for Katrine de siste minuttene, og hun slapp bare inn ett av de fire skuddene som kom mellom stengene. Da klarte Norge å rykke litt fra, og jentene gikk til pause med en tremålsledelse. Kaptein Gro scoret seks mål i den første omgangen.

Færre kontringer

Katrine kom inn igjen etter fem minutter i 2. omgangen, og viste seg da fram i toppklasse igjen. Hun sørget for at Norge var foran, selv om det ikke ble så mange mål framover.

Frankrike spilte veldig tøft og aggressivt i forsvar, og stresset de norske jentene til avslutninger fra halvgode posisjoner - da ble det enkelt for Valérie Nicolas i det franske buret.

Og så endte mange skudd i stengene.

Kristine Lunde bommet mye, men ga seg ikke og scoret viktige mål mot slutten. Hun puttet totalt sju og Gro Hammerseng ble norsk toppscorer med åtte.

Norge har tidligere i mesterskapet scoret i bøtter og spann på kontringer, men i kveld ble det bare fire kontringsmål. Det er en av grunnene til at det ble så jevnt i Hovet.

- De er veldig gode til å løpe hjem, det visste vi på forhånd. De hadde forberedt seg godt foran denne kampen, sier Kari Mette Johansen til Dagbladet.no.

Hun puttet fem i kveld, men ingen av dem kom på kontringer.

Nå venter Russland i morgendagens finale. De russiske jentene slo Tyskland med fire mål tidligere i dag.

- Det blir en tøff og jevnt kamp, men også helt annerledes enn kampen mot Frankrike, sier Kari Mette.