Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

«Jeg er sinnssykt lykkelig inni meg»

SNOWBASIN (Dagbladet): Kjetil Aamodt kjempet mot følelsene og frykten for å tape hele dagen. Han vant kampen og ble belønnet med sitt første olympiske gull på ti år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå blir han sentral i Olympiatoppens nye storsatsing: Mental trening.

Kjetil har tenkt på OL i Salt Lake City helt siden han kjørte ut i kombinasjonsutforen i Nagano-OL og dro hjem fra et mesterskap uten medaljer for første og hittil siste gang. Som siste løper aleine på toppen, måtte mannen med tre VM-titler i komibinasjonen på rad i går stå imot en av de beste slalåmomganger verden har sett fra hjemmehelten Bode Miller. Kjetil tapte 2,16 sekunder på 50 sekunders kjøring. Men vant med 28 hundredelers margin.

Han utdyper følelsene sine på vei fra dopingkontrollen til den internasjonale pressekonferansen halvannen time etter den høydramatiske avslutnigen av det fem og en halv time lange rennet.

- Det er en vanvittig tilfredsstillese. Jeg er bare sinnsykt lykkelig inni meg. Jeg hadde så voldsomt lyst til å lykkes, og måtte prøve å skyve vekk følelsene hele dagen. Jeg klarte nesten ikke å holde igjen da jeg så at jeg vant, sier Kjetil.

Rørt til tårer

Han får tårer i øyekroken på nytt. Det sjuende mesterskapsgullet betyr så mye for ham. Om to dager er det dessuten nøyaktig ti år siden han sist vant olympisk gull. I super-G i Albertville.

- Dette er vanvittig deilig. Jeg synes dette er det største gullet mitt. Det siste er alltid det beste, men jeg mislyktes i Nagano-OL, og tenkte mye på det. Hadde ikke lyst til å dra fra et OL uten medalje igjen. Jeg begynte med fjerdeplass, og dette var den største sjansen min, sier Kjetil til Dagbladet.

Han følte seg presset.

- Jeg hadde veldig press på meg i dag. Hadde lagt det på meg selv. Hadde lyst til å vinne et OL-gull til i karrieren. Og nå har jeg flere sjanser. Det er mye lettere å gå videre i dette mesterskapet etter dette. Bare tenk på VM i fjor. Der vant jeg gull i kombinasjonen. Og plutselig fikk jeg gull i storslalåm. Alt er mulig, sier han.

Kjetil Andre Aamodt

16 medaljer:

VM 1991 Saalbach:Sølv(Super-G)

OL 1992 Albertville:Gull(Super-G), bronse (Storslalåm)

VM 1993 Morioka:Gull (Storslalåm og slalåm), sølv (kombinasjon)

OL 1994 Lillehammer:Sølv (Utfor og kombinasjon), bronse (Super-G)

VM 1996 Sierra Nevada: Bronse (Super-G)

VM 1997 Sestriere: Gull(kombinasjon)

VM 1999 Vali: Gull (kombinasjon), bronse (utfor)

VM 2001 St. Anton: Gull (kombinasjon), sølv (storslalåm)

OL 2002 Salt Lake City: Gull(kombinasjon)

Hyllet av Bode

Lørdag kjører han super-G, men først skal gullfølelsen få gro seg fast.

- Nå vil jeg bare nyte dette. Er utrolig letta. Det har vært en lang dag. Jeg leda jo både etter utforrennet og etter første omgang av slalåmrennet. Ble veldig sliten i hodet av det, sier Kjetil.

Som på den internasjonale pressekonferansen ble hyllet av Bode Miller.

- Skisport er en stor idrett, og slik jeg ser det er Kjetil Aamodt en av de største idrettsmenn i verden.

- Takk, Bode. Jeg betaler deg etterpå, svarte Kjetil.

Og fikk spørsmål om hvor han oppbevarer alle medaljene sine.

- I en safe.

_Hvor stor er den?

- Stor nok til flere medaljer. Om det ikke blir plass til alle så kjøper jeg en ny.

Svarte Kjetil. Som tross egen lykkerus hadde fått med seg at han ikke var Norges eneste gullgutt i går.

- Det er min dag i dag så jeg får lov til å sitte foran på vei ned til medaljeseremonien i Salt Lake, men Ole Einar Bjørndalen, han er en helt rå mann.

Psykisk supermann

Men i hodet er Kjetil den råeste. Nå blir han og Lasse Kjue sentrale når Olympiatoppen etter OL starter et storstilt prosjekt for å systematisere kunnskapen norske topputøvere har om mental trening.

- Vi må være kjempeydmyke for den mentale kompetansen Kjetil og Lasse innehar. Å vinne én gang er en ting, men Kjetil og Lasse har vunnet mange, mange ganger over tid. Det Kjetil og Lasse viser her i OL er helt unikt. De er sterke i hodet når de klarer å takle det mentale presset som er der hele tida, sier assisterende toppidrettssjef Åsne Havnelid.

Og denne kompetansen ønsker Olympiatoppen nå å utnytte for flere. Idrettspsykologen Anne Marte Pensgård er ansatt i halv stilling. Hun skal systematisere kompetanse blant utøverne for å bygge opp manualer og retningslinjer for mental trening sammnen med Finn Skårderud og Britt Tajel-Foxell.

- I perioden vi avslutter nå, har vi jobbet intensivt med kosthold og ernæring. Knut Holmann har vært sentral. I neste periode vil vi jobbe på samme måte når det gjelder mental trening. Det er naturlig å kontakte Kjetil og Lasse om dette, sier Åsne Havnelid til Dagbladet.

NOK EN OLYMPISK MEDALJE: Nytt olypisk gull til Kjetil Andre Aamodt ti år etter han tok sitt første i super-G i Albertville-OL.
<B>FORT I SVINGENE:</B> Kjetil Andre Aamodt kjørte raskt og sikkert.
MESTEREN: Kjetil Aamodt ble løftet på gullstol av fysioterapeut Oddvar Knutsen og alpintrener Atle Skårdal. Til høyre står kronprins Haakon og venter på å få lov til å gratulere gullvinneren.
Hele Norges coronakart