Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Jeg er sjokkert

Agenten til Riise og Hoseth utestengt i ett år.

(Dagbladet.no): Den erfarne norske agenten Einar Baardsen er fratatt agentlisensen fram til november.

Årsaken er brudd på agentbestemmelsene, melder Norges Fotballforbund i en pressemelding.

Det er ankeutvalget i forbundet som har kommet til denne beslutningen.

- Jeg er rimelig sjokkert, sier Baardsen til Dagbladet.no

Uten forsikring

Stridens kjerne er for det første at fotballforbundet mener Baardsen i en periode i 2004 opererte uten ansvarsforsikring. Forsikringen er ment for å beskytte spillerne, og er «et sentralt element i lisensordningen for spilleragenter», skriver forbundet i pressemeldingen.

- Det er vel en slags tabbeforsikring agentene skal ha, i tilfelle de gjør en feil som går ut over spilleren, forklarer ankeutvalgets leder, Arne Nyhaug, til Dagbladet.no.

I tillegg mener forbundet at Baardsen har unnlatt å bruke NFFs standardkontrakt.

image: - Jeg er sjokkert

I doms- og sanksjonsutvalget i november ble opprinnelig agenten fratatt lisensen i to år, og ilagt en bot på 25.000 kroner. Men nå har altså ankeutvalget redusert straffen til ett år, fra datoen den opprinnelige saksjonen ble vedtatt.

- Vi har sett litt annerledes på saken. Vi mener ikke det er grunn til å slå fast at regelbruddene hans har vært forsettelige på alle punkter, sier Nyhaug.

Ulovlige kontrakter

Baardsen selv stiller seg helt uforstående til avgjørelsen, fordi han mener han var forsikret gjennom agentselskapet IMG - et nettverk for europeiske agenter, som han senere gikk ut av.

Ifølge Baardsen har forbundene i alle de andre europeiske landene godkjent denne forsikringen.

- Jeg var i god tro. Det jeg likevel reagerer mest på, er at Norges Fotballforbund mener jeg har operert med ulovlige spillerkontrakter. Dette gjelder kontrakter vi også fikk fra IMG, som var FIFA-godkjente, hevder Baardsen.

I pressemeldingen fra NFF heter det at: «Baardsen unnlot å bruke NFFs standardkontrakt, til tross for at han var gjort oppmerksom på at NFF ikke kunne godta de gjeldende kontraktene, blant annet fordi avtalene var basert på engelsk og walisisk rett». 

Fortsetter som rådgiver

Til tross for at han nå altså er fratatt lisensen, vil ikke agenten avslutte sitt samarbeid med noen av spillerne.

- Jeg kan fortsatt gi råd og hjelpe dem. Det eneste er at jeg må tilkalle en kollega hvis det blir snakk om kontraktsforhandlinger.

Baardsen og hans advokat Arne Steen følger nøye med på saken, og vurderer fortløpende om de skal ta den videre.

- Straffen er altfor streng. En bot for formelle feil kunne jeg godtatt. Heldigvis er spillerne lojale og positive, sier han.

- Tror du forbundet kan ha andre motiver for å utestenge deg?

- Det vet jeg ingenting om. Og det ønsker jeg heller ikke å spekulere i, sier Baardsen.