- Jeg er sjokkert

Erling Haaland har briljert for Manchester City. De neste dagene skal Norge få nyte godt av spissen, som har spesialisert seg på mål innenfor femmeteren. TV 2-ekspert Jesper Mathisen er sjokkert over hvor god han er.

TV 2-EKSPERT: Jesper Mathisen. Foto: Bjørn Langsem
TV 2-EKSPERT: Jesper Mathisen. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Publisert
  • Slovenia - Norge, klokka 18.00 lørdag

ULLEVAAL (Dagbladet): I går ettermiddag trente fotballandslaget på Ullevaal stadion. Lørdag og neste tirsdag venter henholdsvis Slovenia og Serbia i Nations League.

PÅ PLASS I NORGE: Erling Haaland ankommer Ullevaal stadion før trening mandag. Foto: Shad Madian
PÅ PLASS I NORGE: Erling Haaland ankommer Ullevaal stadion før trening mandag. Foto: Shad Madian Vis mer

Norge topper gruppa med tre poeng foran Serbia. Med Erling Haaland i knallform - han har scoret 14 mål for City - tyder ingenting på at laget skal kaste bort gruppeseieren.

- Han er sjokkerende god, sier TV 2-ekspert Jesper Mathisen til Dagbladet.

- Jeg er sjokkert over at en ung, norsk gutt fra Jæren akkurat nå er den fotballspilleren i verden det snakkes mest om. Han er helt unik. Selvfølgelig er du sjokkert over at det er mulig. Ingen hadde nok sett for seg at det skulle bli så bra så fort. Men han har lagt lista selv. Og nå er det dette du forventer av fyren.

Grafikken over viser hvordan Haaland har scoret målene for Manchester City denne sesongen. Åtte av de 14 målene har kommet innenfor femmeteren. Fem av scoringene har kommet mellom femmeteren og 16-meteren. Én scoring har kommet utenfor 16-meteren.

- Det har vært korte avstander til mål, påpeker TV 2-kommentator Øyvind Alsaker.

- Grunnen til dette er at lag legger seg ganske lavt mot City, og City har et kombinasjonsspill som ingen andre. Du ser det blir kaos hos motstanderne når Phil Foden, Jack Grealish og Kevin De Bruyne kombinerer i høy fart. Forsvarsspillerne kaster seg hit og dit, og forsøker desperat å stoppe dem. Så ser du en smart bevegelse fra Haaland og han dytter ballen inn. Han dukker opp med sin teft, spilleforståelse og intelligens.

TV 2-KOMMENTATOR: Øyvind Alsaker. Foto: NTB
TV 2-KOMMENTATOR: Øyvind Alsaker. Foto: NTB Vis mer

Kampene med Haaland i City har utviklet seg til et ganske spesielt skue.

Nordmannen har få berøringer på ballen, og scorer på hver 14. berøring i snitt. Mellom hvert mål har det hittil gått 52 minutter i snitt.

- Jeg har ikke statistikken foran meg. Men jeg kan ikke tro at vi har sett noe liknede, sier Mathisen.

- Han er dødelig effektiv. Han kunne fint vært mer involvert i det oppbyggende spillet hvis han ville det. Men han har én oppgave i verden, og det er å score mål. Jeg tror både Haaland, Pep Guardiola og lagkameratene gir blaffen i hvor mange berøringer han har, så lenge han scorer de målene som han gjør.

STORSCORER: Erling Haaland har scoret 14 mål på ni kamper for Manchester City i Premier League og Champions League. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
STORSCORER: Erling Haaland har scoret 14 mål på ni kamper for Manchester City i Premier League og Champions League. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer

- Tror du bildet vil vedvare?

- Tallene blir kanskje ikke like ekstreme framover. Men at det er sånn vi kommer til å se Haaland i City er jeg ganske sikker på. Det er så mange ballspillere i klubben at de trenger en som er inne der det skjer. Jeg tror ikke han kommer til å droppe mer ned i banen for å bli mer involvert. Han må være der han er best. Det er foran motstanderens mål.

Alsaker påpeker det samme:

- Han virker ikke å stresse med at han ikke er involvert i lange perioder. Han økonomiserer energien veldig, men har vært eksplosiv i nøkkelsituasjoner, sier TV 2-kommentatoren.

MØTER KOMPISER: Erling Haaland storkoser seg på landslagssamling. Her hører han på en historie fra Sander Berge på Ullevaal stadion. Foto: Lars Eivind Bones
MØTER KOMPISER: Erling Haaland storkoser seg på landslagssamling. Her hører han på en historie fra Sander Berge på Ullevaal stadion. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

- Det krever litt for å komme opp på karatevarianten og scoringen mot Borussia Dortmund. Det er noe med å spare kruttet til de avgjørende situasjonene. Han identifiserer disse nådeløst hver gang. Han har kraften og farten, og er mentalt sterk nok - uansett om det er spilt i to eller 89 minutter.

Haaland kommer inn til landslagssamlingen med en voldsom statistikk også for Norge. 20 mål på 21 kamper er makeløst. Og mye står på spill de neste dagene. Gruppeseier i Nations League betyr mye.

I FØRERSETET: Trener Ståle Solbakken har gode kort på hånda før de to siste kampene i Nations League. Foto: Lars Eivind Bones
I FØRERSETET: Trener Ståle Solbakken har gode kort på hånda før de to siste kampene i Nations League. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

- Vinner Norge gruppa, får laget en ekstra mulig til å kvalifisere seg til EM-sluttspillet hvis de ikke lykkes i kvaliken, påpeker Alsaker.

- Laget blir også seedet som nummer to i EM-trekningen. Det kan hende at det skjer uansett med seier over Slovenia. Rykker vi opp til gruppe A i Nations League, møter vi de beste nasjonene neste gang. Det vil gi et sportslig utbytte. Det ble lagt et fantastisk fundament i juni. Nå er det bare å fullføre, sier han.

Nations League

Norge43106-310
Serbia42117-47
Sverige41035-63
Slovenia40223-82

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer