- Jeg er slått ut av en sykdom som har gjort det veldig tøft for meg

Hushovd legger opp etter to sesonger med kyssesyke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TJUVHOLMEN (procycyling.no): Thor Hushovd (36) er ferdig som toppsyklist etter sesongen.

Det sa han på dagens pressekonferanse i Oslo.

Han har slitt i ritt i år, men på en undersøkelse på Toppidrettssenteret i Oslo fikk han fastslått at han fortsatt sliter med kyssesykeviruset som slo han ut allerede for to år siden.

Hushovd tar fri og hvile nå, sykdommen har gjort til og med trening vanskelig. Han kommer tilbake på sykkelsetet etter sommeren. Han ønsker å avslutte karrieren med suksess i landeveis-VM.

Slik var pressekonferansen Spørsmål fra salen:

- Mulig å bli kvitt det det (kyssesykeviruset)?

- Jeg fikk påvist at jeg hadde hatt kyssesykevirus når jeg var i USA i juli, 2012. Vi ga oss med det, et virus som slo meg ut.
 
- Jeg tok en ny runde. Var på Toppidrettssenteret. Vi ser at du har hatt kyssesyke. På den måten jeg har funnet ut av det. Det er konklusjonen. Slik det har vært i de siste to og et halvt årene. Så opp og ned.
 
- I fjor høst gikk det veldig bra. Jeg håper på litt samme suksess i år. Samle litt overskudd nå, inne i en god medgangsbølge til høsten. Fungerer kroppen bra, så er jeg der. Det har vi sett.

- Målsetting i VM?

- Jeg har ikke lyst til å gå for hardt ut på det. Nå har jeg lyst til å trene meg opp i god form og bruke en del løp for å komme tilbake i løpsrytme og ta målsetting når man kommer i gang med høsten.

- Først må jeg være god nok til å komme til VM og bli tatt ut, jeg sitter ikke her nå og melder meg på. Jeg synes et VM er en verdig måte å avslutte en karriere på. Jeg drar ikke dit som turist, jeg drar dit for å sykle fort og prestere.

 - Helt sikker på at der er slutt?

- Ja, jeg er det. Jeg har ikke tenkt til å ta comeback i 2015. Jeg har vært gjennom for mye. Kan ikke legge ned så mye jobb, komme til sykkelløp og kjempe meg så dårlig.

Tårer på sykkelen
11.25: - Det har kommet noen tårer på sykkelen. Det er ikke fordi jeg synes synd på meg selv, men fordi det har vært så vondt å presse kroppen så mye jeg har gjort.

11.20: - Takk for meg, avslutter Thor.

11.20: - Den største takken gir jeg til min kone Susanne. Hun har ofret hele sin karriere for min.

11.17: - Jeg var aldri der da Isabel tok sine første skritt, lærte og sykle og lærte og svømme. Jeg har lyst til å være der med for Niklas, og det kan jeg nå.

11.17: - Jeg vil si takk til alle fans som har fulgt meg i alle år. Som har reist utenlands og heiet med norske flagg. Det har vært en fantastisk opplevelse og det har betydd veldig mye.

11.16: - Senest denne uka kom jeg hjem fra en to og en halv times treningsøkt, og beina kjentes ut som om det var 10. etappe i Tour de France.

11.15: - Avgjørelsen tok jeg for veldig mange måneder siden, men tok jeg dypt oppe i toppen. Jeg har lyst til å spare det til biografien min som kommer ut senere i høst.

11.14: - Det har vært for mye. Jeg har vært for langt nede både fysisk og psykisk innimellom. Da kom spørsmålet: Hvorfor gidder du det her, Thor? Hvorfor gidder du mer? Da fant jeg ut at nok var nok. I det daglige er jeg fortsatt frisk og rask. Det er noe en må ta med seg. Jeg gir meg med flagget til topps. Nå er jeg slått ut av en sykdom som har gjort det veldig tøft for meg. Denne gangen kunne ikke jeg skrive min egen avskjed, selv om jeg kanskje kan gjøre det nå på høsten og få en verdig avslutning.

11.12: - Her jeg sitter i dag er jeg fortsatt en ekstremt syklist, om det ikke hadde vært fordi jeg sykler med et kyssesykevirus i kroppen. For det er det jeg har gjort. Nå trenger jeg hvile, jeg trenger ferie. Men jeg har ikke gitt opp. Jeg legger ikke opp i dag. Jeg skal vinne sykkelløp. Jeg skal komme tilbake til mitt nivå. Jeg skal vinne noen fine ritt til høsten. Jeg skal til VM, og etter VM så legger jeg opp. Da er 15 år som profesjonell sykkelrytter over. Det er vemodig.

11.10: - Ting snudde litt under NM i Grimstad på hjemmebane i 2013. Det var et ritt jeg måtte vinne, og det var et løp jeg vant med stil. Det var en risikabel manøver, men det er slik jeg liker å vinne sykkelritt. Det var fantastisk gøy! Fra den dagen blomstret jeg som syklist igjen og elsket å sykle. Jeg koste meg med å være syklist.

11.08: - I 2013-sesongen følte jeg meg bra, jeg trodde at problemene var over. Jeg kom til Argentina full av selvtillit. Jeg dro dit og kjempet meg igjennom en av de tøffeste etappene jeg noen gang har hatt. Jeg var en av de dårligste der nede, og det var mot masse folk fra Sør-Amerika. Jeg brøt noen barrierer bare ved å komme til mål. Det var pinlig, men det var aldri snakk om å gi opp.

11.07: Hushovd forteller om 2012-sesongen. - Jeg våknet med høy feber etter Paris-Nice og ble liggende i senga i to dager. Jeg har aldri opplevd å bli slått slik ut av sykdom. Det var da marerittet mitt begynte.

<strong>TOUR-KJEMPE:</strong> Thor Hushovd sørget for at norske TV-seeere satt klistret til skjermen under Tour de France i mange år. Foto: AP Photo/Laurent Cipriani)
TOUR-KJEMPE: Thor Hushovd sørget for at norske TV-seeere satt klistret til skjermen under Tour de France i mange år. Foto: AP Photo/Laurent Cipriani) Vis mer

11.06: - Jeg skal ikke kjøre NM, sier Thor Hushovd.

11.04: Nå ser vi Hushovds karriere i bilder. Det er ingen tvil om at han nå har bestemt seg for å kutte ut syklingen på toppnivå. Men når?

11.03: Hushovds foreldre er til stede. Det samme er sykkelpresident, Harald Tiedemann Hansen. Nå skal de vise en video av Thors karriere.

11.02: Hushovds trener Atle Kvålsvoll forteller at Thor ikke skal starte i NM, men det kommer nok mer.

11.01: Thor Hushovd har ankommet pressekonferansen.

Hushovd kalte inn til pressekonferanse
I formiddag kom den overraskende meldingen, via TV 2:

Thor Hushovd legger opp etter 14 år som proffsyklist på høyeste nivå.

Det blir ikke flere enn ti etappeseirer i Tour de France, han får ikke kle på seg flere grønne, gule eller regnbuestripete trøyer for «Oksen fra Grimstad».

36-åringen gir seg, endelig.

Se Hushovd begrunne avgjørelsen i videovinduet over. Sendingen starter kl. 11, når pressekonferansen på The Thief på Tjuvholmen i Oslo er i gang.

<strong>HØYDEPUNKTET:</strong> Thor Hushovd valgte seg VM-tittelen som karrierens høydepunkt. Foto: REUTERS/Brandon Malone / NTB SCANPIX
HØYDEPUNKTET: Thor Hushovd valgte seg VM-tittelen som karrierens høydepunkt. Foto: REUTERS/Brandon Malone / NTB SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer