«Jeg er sønnen pappa aldri fikk»

AKER BRYGGE (Dagbladet): Marit Strømøy (25) er ingen vanlig eksosrype. Sandefjord-jenta sitter sjøl i cockpiten og kjører om kapp med gutta i 200 km/t på vannet.

I dag jakter Strømøy nye poeng i det nordiske mesterskapet i båtklassen Formula 2000 i havnebassenget ved Aker Brygge - som arrangeres like før Bjørn Rune Gjelsten og de andre i offshoresportens klasse 1 fyrer i gang sine skumsprøytende fartsuhyrer i pole position-løpet.

Marit Strømøy er sammen med finske Milla Suomi (23) de to eneste jentene i sin klasse, men jentene står likevel ikke noe tilbake for gutta. I vinter ble Strømøy nummer to sammenlagt i den arabiske serien i Dubai.

- Det er det beste jeg har gjort som båtfører, sier Marit Strømøy.

Starten på sommersesongen har ikke vært like lovende:

Stygt krasj

Av fire løp har hun kommet til mål bare én gang. Motorhavari, og et fryktelig krasj i Finland for tre uker siden har gjort sesongstarten vanskelig.

- Jeg tok igjen en båt med en runde, men han så meg ikke og kjørte rett inn i sida på meg. Halve båten ble revet bort. Det er et under at jeg og båten er still going strong, sier Marit Strømøy.

Gjennom en solid innsats har teamet klart å få båten klar til løpet i Oslo i morgen. Men Marit er usikker på hvor konkurransedyktig båten er i øyeblikket.

- Vi har hatt så mange problemer at hovedmålet er å komme hjem med hel båt. Men om alt funker, satser jeg på en plass på pallen, sier Marit Strømøy.

- Da vil det bli en fin tur på byen etterpå.

Jente-team

- Dette er vel ingen typisk jentesport. Hva er bakgrunnen for at du begynte?

- Pappa har drevet med dette i 30 år, så jeg er sønnen han aldri fikk, smiler Marit.

- Men jeg har vært genuint interessert i dette siden jeg var bitte liten. Båtkjøring er en viktig del av livet mitt, og ettersom jeg har kjørt i 13 år nå, så tenker jeg ikke lenger over at det er spesielt å være jente i et ekstremt guttemiljø. Men jeg forstår at det er litt unormalt, smiler Marit Strømøy.

Marit Strømøy

Bosted: Oslo (er fra Sandefjord)
Alder: 25
Høyde: 1.58
Meritter:Tre EM-titler, og to nordiske mesterskap i klasse S550. Fartsverdensrekord i klasse T250. 73 km/t i båt med 15 hestekrefter. 2. plass i den arabiske serien i Dubai i vinter i klasse F-2000.

For å rendyrke jenteprofilen har hun nesten bare jenter med i teamet rundt også.

- Det er litt kult sånn, smiler hun.

400000

Strømøy Racing har et årlig driftsbudsjett på rundt 400000 kroner.

Det er nok til at det så vidt går rundt.

- Jeg tåler ikke flere krasjer nå. Men jeg og teamet lever også sparsommelig. Vi bor ikke på fancy hoteller når vi er ute og reiser.

Gjelsten & Co. kjører offshore. Marit kjører rundbane.

- Forskjellen er at vi kjører mest i indre havnebasseng, noe som også gjør det ekstra publikumsvennlig.

Marit kjører en 17 fot lang båt, som veier 488 kilo inkludert henne og bensin. Og med en 2000 kubikksmotor som yter 200 hester får hun en toppfart på 200 km/t.

Piloten har har kjørt Formula 2000 siden 1999. Målet er å ta steget opp i den råeste klassen i rundbane: Formel 1.

Charmed

- Hvor langt fram vil du satse på båtkjøring?

- Så lenge økonomien og helsa tilsier det. Det er ingen problem å holde på med dette etter at jeg har fylt 40 år.

Ved siden av å være båtpilot bruker Marit mye tid på musikk. Hun er med i gruppa Charmed (Norsk Melodi Grand Prix-vinner i 2000), og har også en stilling i Norges Motorsportforbund.

- Det er veldig hektisk, men jeg lever også av hobbyene mine, og da blir det lite fri. Det er alltid noe å gjøre, sier Marit.

TØFF JENTE:<P> Marit Strømøy tar opp konkurransen med gutta som båtpilot. I dag kjører hun i hastigheter opp mot 200 km/t.
JENTETEAM: Marit har stort sett bare jenter i teamet sitt. Til venstre står Trude Skjærvik (25) og til høyre Celin Vanay (25).
SANGER: Marit Strømøy er mest kjent som vokalist i Charmed.