SPENT:
Ole Einar Bjørndalen har hatt mye motgang de siste årene. Han har 15 renn bak seg uten pallplass.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
SPENT: Ole Einar Bjørndalen har hatt mye motgang de siste årene. Han har 15 renn bak seg uten pallplass. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpixVis mer

- Jeg er spent og usikker

Ole Einar Bjørndalen står midt i karrierens største utfordring.

Motgangen som herjer med Ole Einar Bjørndalen (39) er karrierens største utfordring også for trener Roger Grubben (43).

Aldri før har skiskytterkongen med 93 individuelle verdenscupseirer i skiskyting bak seg totalt gått 15 individuelle renn uten påfølgende besøk på seierspallen. Forrige rekord på 14 (2011) ble slått sist Bjørndalen var i ilden, i tyske Oberhof 6. januar.

En måned og tre dager senere kommer svaret på om redningsplanen etter sykdom før VM-oppkjøringen i 2009 fortsatt virker. Bjørndalen starter årets skiskytter-VM med sprint lørdag.

- Den snuoperasjonen som ble gjort før VM i Sør-Korea 2009 er den vanskeligste jeg har vært med på til nå. Det var ekstremt tilfredsstillende å lykkes med noe slikt. Det var et nesten umulig tilfelle rent tidsmessig, sier Roger Grubben til NTB.

Oppskriften Suksessoppskriften som resulterte i fire Bjørndalen-gull av fem mulige, er hentet fram på nytt: Friskmelding, 10 dager på 1600 meter i Antholz, fire dager enda litt høyere før retur til lavlandet nøyaktig antall dager og timer før første renn.

- Klart jeg er spent og usikker. Jeg blir nødt til å gjøre ok figur i de to løpene til helgen. Sikkerhet har man aldri i dette gamet. Jeg har uansett gjort så godt jeg har kunnet, mener Bjørndalen selv.

- Er du mer usikker nå enn foran tidligere mesterskap?

- Jeg har aldri vært sikker i forkant av et mesterskap, så akkurat det er ikke annerledes enn før. Det er lett å tro at man er sikrere desto bedre resultatene er, men slik er det langt fra.

- Hva er dine resultatmål for VM?

- Ingen. Jeg skal bare gjøre gode løp.

- Hvordan måles gode løp?

- I gode løp. Så enkelt er det.

Blanke ark Kun én seier er det blitt på Bjørndalen siste to år og to måneder. Også sesongen med blanke ark-start og mål om sammenlagtseier i verdenscupen gikk på tverke.

- Ole har så vanvittig lyst til å få det til og legger et veldig høyt press på seg selv. Han er minst like ivrig som før. Husk at Ole har vært gjennom en lang idrettskarriere med nesten bare framgang, og han har ikke trent på denne situasjonen med motgang over flere sesonger. Det er helt nytt for ham, slår trener Grubben fast.

- Motgangen er trenerfaglig svært interessant, og det samme er diskusjonen om han kan nå nivået han var på før. Det er en enorm utfordring å komme opp på det nivået igjen, og han må få lov til å velge hvorvidt han ønsker å nå de høydene igjen. Jeg tror det er mulig gjennom stabil trening over tid.

- Utgangspunktet er et annet etter et par år med motgang. Ut over det er ikke forskjellene veldig store fra da Ole var på topp. Han har gått litt fortere på ski tidligere, kanskje 20 sekunder i ren langrennstid, og samtidig er det jevnere i toppen.

Beste plasseringer i individuelle verdenscuprenn denne sesongen er en sjuende- og en tiendeplass for Bjørndalen. Han er én medalje unna å runde 50 i OL (11) og VM (38).

(NTB)