- Jeg er spillesugen

Sjakk-Carlsen tilbake med remis i årets tøffeste turnering. Ny sjanse lørdag.

STORTURNERING: Magnus Carlsen starter i dag i storturneringen Tal Memorial i Moskva. Foto: AP Photo/Alvaro Barrientos
STORTURNERING: Magnus Carlsen starter i dag i storturneringen Tal Memorial i Moskva. Foto: AP Photo/Alvaro BarrientosVis mer

(Dagbladet): I den første runden av superturneringen Tal Memorial i Moskva i dag spilte Magnus Carlsen uavgjort - remis - mot den tidligere verdensmesteren Vladimir Kramnik fra Russland.

Partiet var Carlsens første på over fem måneder.
 

- Man blir litt ekstra spent etter en liten pause, innrømmer Carlsen til Dagbladet.

- Men jeg er spillesugen og jeg gleder meg til å komme i gang igjen.

Det lover godt foran de åtte siste runden av det som blir en av årets aller tøffeste oppgaver. Carlsens manager, Espen Agdestein, kaller Tal Memorial for årets tøffeste turnering:

- Åtte av de elleve høyest rangerte spillerne i verden deltar. Det er sjakkens giganter som møtes, og det kommer til å bli noen durabelige dueller, lover Agdestein.
 
Dagens partier kan du nå følge direkte her.
 
Regjerende mester Carlsen er regjerende mester i Russland, etter at han i fjor til slutt endte på samme poengsum som det armenske sjakkesset Levon Aronian. Agdestein mener Carlsen vil kjempe helt i toppen i år også, og at han kan gå helt til topps:

- Magnus vant turneringen på målstreken i fjor. Han har selvfølgelig kapasitet til å gjenta bedriften, men Aronian, Kramnik og et par andre vil garantert ha et ord med i laget, sier manageren.

Tal Memorial spilles i år for sjuende gang. Turneringen spilles til minne om den tidligere verdensmesteren Mikhail Tal som døde i 1992. Turneringen regnes som en av de mest prestigefylte å vinne i sjakkens verden.

Turneringen avsluttes først 18. juni og Carlsen skal i tillegg til Kramnik møte Levon Aronian, Teimour Radjabov, Alexander Grischuk, Hikaru Nakamura, Fabiano Caruana, Alexander Morozevich, Evgeny Tomashevsky og Luke McShane.
 
Tjuvstartet i går  
I går tjuvstartet startfeltet i Tal Memorial med en lynsjakkturnering. Det vil si at spillerne har kort betenkningstid, og det hele er mer uformelt. Gårsdagens turnering hadde et eget premiefond, og skulle i tillegg avgjøre startnumrene i hovedturneringen. Carlsen spilte svært godt, og endte på delt førsteplass med 6,5 av ni mulige poeng.

Carlsen twitret etter lynsjakkturneringen at han var svært fornøyd med de fem første rundene, som blant annet inkluderte seier med svarte brikker mot nettopp Kramnik, dagens motstander, men de siste fire rundene mente Carlsen at han spilte mer ujevnt.
 
Får fem hvite partier  
Til Dagbladet utdyper Carlsen gårsdagens innsats:

SPENT: Magnus Carlsen sier han er ekstra spent etter en liten pause fra sjakkbrettet. Foto: AFP PHOTO /  ANP - TOUSSAINT KLUITERS
SPENT: Magnus Carlsen sier han er ekstra spent etter en liten pause fra sjakkbrettet. Foto: AFP PHOTO / ANP - TOUSSAINT KLUITERS Vis mer

- Jeg er brukbart fornøyd med spillet i lynsjakken. I og med at det var en stund siden siste turnering var det fint å få litt følelse med konkurranse igjen.

Den delte seieren kan vise seg svært viktig. Med seieren får Carlsen spille med hvite brikker i fem av de ni rundene i Moskva, og hvite brikker regnes som en fordel siden du da får initiativet og til dels kan styre spillet i startfasen av partiet.

- Det var veldig moro, og veldig glad for å få fem hvite partier, twitret Magnus.