Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Jeg er stolt av disse jentene

CANBERRA (Dagbladet): Landslagssjef Per-Mathias Høgmo er overbevist om at de norske fotballjentenes OL-lykke skyldes langvarig og planmessig arbeid. Og litt flaks. I dette intervjuet sammensatt etter kampen mot Kina kan du lese hvorfor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Per-Mathias Høgmo svevde salig inn til pressekonferansen sammen med matchvinner Margunn Haugenes etter 2-1 seieren over Kina. Haugenes' 12. landslagsscoring på 67 kamper siden debuten mot Finland på Kypros 21. mars 1990 ga Norge avansement til semifinalen, skjermet fotballjentene mot refs like tøff som den EM-gutta opplevde i sommer - og dessuten - sikret Høgmo ikke så reint lite personlig prestisje, hardt presset som han er etter fjerdeplassen i fjorårets USA-VM som mange oppfattet som en fiasko.

- Gi den jenta en gullstol.

Sa Høgmo.

- Jeg har en god følelse i dag. Vi ville revansjere tapet i VM i fjor, og revansjere tapet mot USA. Spillerne ville virkelig kjempe, sier han.

Klar taktikk

Taktikken var alle i landslagsgjengen enige om.

- Vi ble enige om å være tålmodige i løpet av kampen. Vi visste at vi ville ha friske krefter å sette innpå de siste 15 minuttene om det var uavgjort - og nødvendig.

- Det var ikke mange sjanser - som det vanligvis er når disse to lagene møtes. Nivået i forsvarsarbeidet er høyt i disse lagene, sier Høgmo, som naturligvis ga verbale blomster til målscorerne Marianne Pettersen og Margunn Haugenes:

- Jeg må rose målscorerne Margunn og Marianne, men først og fremst roser jeg hele laget på grunn av disiplinen de demonstrerte i dag.

- Jeg er stolt av jentene i dag.

Skylder på skader

Høgmo er en av få som mener fjorårets VM var godt for Norge - forutsetningene tatt i betraktning:

- Vi gjorde godt VM i fjor, men hadde mange skader. Derfor kom vi ikke lenger enn semifinalen. I år har vi hatt få skader i forberedelsene, men flere av spillerne er fremdeles veldig unge. Likevel har vi hatt veldig gode resultater før OL. Det var godt å se det gjort her i OL. Jeg tror det er første gang Norge har slått Kina i et mesterskap. Det er svært sterkt, sier Høgmo.

Søndag møtes Norge og Tyskland til kamp om den ene finaleplassen. I den andre semifinalen møtes USA og Brasil.

- Tyskland blir en svært tøff kamp. Vi slo dem 4-1 i juli, men de spilte oss ut i 60 minutter før vi kom og scoret fire mål. Det finnes ikke enkle kamper her i OL, sier Høgmo.

Trenger veteraner

Margunn Haugenes' slaviske sjøldisiplin - uten surmulig - har varmet Høgmos trenerhjerte etter tapet mot USA og seieren mot Nigeria. Kraftig skuffet satt Haugenes på benken i 90 minutter begge kampene.

- Margunn har vært uheldig som ikke har spilt før. Vi fikk skader i forsvaret tidlig i kampen mot Nigeriga. Derfor fikk hun ikke noen sjanse da. Men hun har forbedret seg kraftig på trening så jeg visste hun ville gjøre en god kamp. Hun har stor kapasitet. Hun er alltid sterk når hun kommer inn i andre omgang, sier Høgmo, som snakket ut med Haugenes før kampen:

- Jeg snakket med Margunn før kampen. Vi hadde oss en spillersamtale. Det var klart hun var skuffet, men samtidig så er hun så fotballfaglig dyktig at hun skjønner hvorfor hun ikke har blitt byttet inn. Hun har tenkt: Når sjansen kommer så er jeg mentalt klar. Jeg er imponert av at hun var så rolig på ballen som hun var.

- Er det viktig å ha veteraner som kan ha slik ro?

- Det sier seg sjøl at når vi har så mange unge spillere så gir de rutinerte spillerne oss trygghet.

Litt å gå på

Høgmo tror seieren over Kina forløste litt av det han har savnet i mannskapet sitt:

- I dag kommer vi et hakk videre. Kina ga oss litt rom på backene våre, og det gjorde sitt til at vi klarte å rulle opp og snu spillet endel ganger. Vi hadde tidvis brukbar kvalitet i pasningsspillet, selv om vi har masse å gå på der enda.

Men det er også mye å rette på for mannen som etter OL slutter som landslagssjef for å ta over U21-laget. Haugesunds sparkede trener Åge Steen tar over kvinnelandslaget. Inntil da skal Høgmo skjerpe inn dette:

- Jeg synes fortsatt vi har for mange balltap i endel situasjoner. Vi pådrar oss endel overganger for motstander der vi isteden skulle kommet til avslutninger. Vi må prøve å bli enda mer stabile i prestasjonene. Dette handler om enkeltspillere. Vi har spillere som debuterer i mesterskap. Vi møter lag som har spilt 200 landskamper og som har vært med siden tidenes morgen. Det gjør sitt til at det kommer til å svinge i prestasjonene - både i enkeltkampene.

Gro ute

I semifinalen er Gro Espeseth karantenerammet fordi hun fikk sitt andre gule kort mot Kina.

- Gro var veldig sliten i dag, og hun har nok ikke vondt av å hvile en kamp. Men erstatter Brit Sandaune er på stigende form, sier Høgmo.

Han tror stort sett alle jentene kan komme inn fra benken og gjøre en jobb.

- Det er en veldig sterk psyke i troppen totalt. Vi har jobbet veldig mye med det mentale i lang tid. Det å ta vare på øyeblikkene. Å ha fokus der og da, sier han.

Dessuten har han og assistenttrener Jarl Torske lagt mye arbeid bak det å gjøre de riktige innbyttene - til riktig tid:

- Vi har trent inn bytter. Det er en viktig del av fotballspillet. Vi har en tropp. Det er ikke alltid start-elleveren som er avgjørende. Vi ser ofte at kampene blir avgjort de siste 15-20 minuttene. I trenerkorpset har vi vært bevisst på å sette inn andre typer spillere som gir motstanderne større problemer i faser det begynner å bli litt mer rom i spillet, sier han.

Refser dommerne

Men Høgmo tror slett ikke assistentdommerne (kall det gjerne linjedommerne noen år fortsatt) har jobbet like mye med seg sjøl. For ikke å snakke om FIFA som har plukket dem ut.

- Jeg synes straffen til Kina så veldig tvilsom ut. Det synes jeg også om det indirekte frisparet. Jeg synes assistentdommerne har vært svært ujevne i OL. Det har jeg også sagt fra til FIFA om. Dommerne har gjort en brukbar jobb - selv om det er litt å hente der også, sier han.

,Ni minutter etter pause tok Norge ledelsen da Marianne Pettersen stusset inn et innlegg fra Hege Riise. Flere på tribunene hevdet det var offside. TV-bildene på pressetribunen viste imidlertid klinkende klart at det ikke var luft imellom Pettersen og den kinesiske forsvareren. Dermed ikke sagt at TV-bildene viste alt.

Men da var Norge videre til semifinalen.

,15 minutter før slutt utliknet Kina til 1-1 på straffesparket de fikk etter at et hardt skudd havnet i kaptein Gøril Kringens armblokkering (så ut som et helt greit straffespark for oss).

Tilbake til utgangspunktet. Norge var ute av OL. Bare seier var godt nok i går.

,To minutter seinere drar Margunn Haugenes seg nedover mot dødlinja. Snur utover igjen på grunn av lite rom, ser opp i lengste hjørne og oppdager Kinas keeper på halvdistanse: Det skrudde skuddet ruller inn i krysset. 2-1. Norge til semifinalen igjen.

Høgmo fikk spørsmålet:

- Hvordan var det følelsesmessig fra 0-1 via 1-1 til 2-1?

Og svarte slik:

- Jeg blir veldig emosjonell. På en måte lever jo hele kroppen. Men samtidig hadde vi lagt en strategi på forhånd, og det jo er jo dette som er essesensen her: Vi blir aldri bringt ut av fatning selv om spenningsnivået er veldig høyt. Alt i alt gjorde vi de rette trekkene.

Godt med flaks

- Hvor høyt vurderer du denne seieren på seierslista di?

- Jeg har jo hatt et par opprykkskamper med Moss, Tromsdalen og Fossum der det har stått om mye. Men det er klart at som landslagstrener på aller øverste nivå så henger denne her veldig, veldig høyt. Vi viser at resultatene vi har hatt gjennom hele sesongen ikke er tilfeldige. Det var godt å være best når det gjaldt. Så får vi se om det rekker helt inn.

- Var det viktig for deg personlig også?

- Nei, jeg er veldig avslappa til det. Jeg føler meg trygg på at vi har jobbet hardt. Det er ikke en ting jeg ville gjort annerledes. Hadde vi tapt 2-1 for Kina hadde svaret vært det samme. I 1997 var vi en straffe fra en finalekamp mot Tyskland. Den gangen hadde Spania vært reine walkoveren i semifinalen. I VM i fjor var vi en straffekonk fra bronsemedaljer. I mellomtida har vi vunnet en EM-kvalik med 25-0 i målforskjell. Det er historisk. Og vi har slått Tyskland i VM-kvalik. Det er sterke resultater hele veien.

- Godt at ballen ruller din vei nå da?

- Ja, det var godt å få bekreftet at vi også kunne lykkes, men først og fremst var det utrolig godt for jentene. Det hadde vært tungt å reise hjem uten å få deltatt i selve OL. Det er en prestasjon når vi kommer i den gruppa vi kom. Vi har vært offensive hele veien, og sagt at dette er mulig. Det har vi gjort isteden for å gardere si - ja, vi får prøve å se hvordan det går. Da gir du på en måte ris til egen bak, og det er lett å bli tatt på det i etterkant. Men om vi skulle nå målene våre her, så må vi ha tro på det vi holder på med hele veien. Det må jeg som trener fronte fra A til Å, og det synes jeg er godt å få betalt for.

TRENER</B> Høgmo mener jentenes OL-lykke skyldes planmessig arbeid.
<B>GULLSTOL:</B> - Gi Margunn Haugenes en gullstol, sier landlagstrener Høgmo til Dagbladet