- Jeg er stolt av Katja

Gro Hammerseng så Katja Nyberg imponere da Norge ble klare for kvartfinalen.

METZ (Dagbladet.no): Norge - Russland 22-21. Kanskje var det en forsmak på VM-finalen vi så i Salle les Arènes lørdag kveld.

Begge disse lagene vil lett gå videre til kvartfinalen og det du får ikke mye igjen for pengene om du setter dem på at disse to møtes i Paris neste søndag.

Kveldens seier betyr at Norge topper mellomspillgruppa, og Marit Breiviks jenter er allerede klare for kvartfinalen - selv om det gjenstår to kamper.

I de fire siste kampene mellom Norge og Russland er det bare tre mål som har skilt lagene, og det ble selvfølgelig veldig jevnt også lørdag kveld - og Norge vant med ett mål.

Hyller keeperen

De norske jentene var storfornøyde etter seieren over laget som har slått Norge i de to siste oppgjørene før VM.

- Det spiller ingen rolle hva som skjer i treningsturneringer, hvis man ikke slår til når det gjelder, påpeker Gro Hammerseng overfor TV2.

Hun hyller forsvarsspillet og keeper Katrine Lunde Haraldsen etter å ha vært med på å slippe inn usle 21 mål mot den regjerende verdensmesteren.

- Jeg er stolt av Katja

- Vi scorer ikke så mange selv, men med en så god keeper og godt spill bakover viser vi at vi kan slå Russland likevel, sier hun.

Løsnet for Katja

Katja Nyberg har måttet svare på en del kritikk etter et par slappe kamper i VMs innledning, men i dag var hun tilbake på det nivået hun vet hun kan holde.

- Jeg er veldig glad for at vi vant, for jeg holdt på å bli gæren på slutten, sier Katja til Dagbladet.no.

Russerne var i ferd med å spise opp den norske ledelsen, og vi gjorde dumme tekniske feil. Men det holdt inn - så vidt. Mye takket være Katja, som blir bedre og bedre for hver dag nå.

- Det var en liten stigning i dag igjen, sier hun beskjedent.

Men lagvenninne og samboer Gro Hammerseng hjelper gjerne til med litt ordentlig ros.

- Jeg synes vi har sett det litt før at Katja sliter litt i et par kamper i starten, men i dag viser hun jo at hun er jævla god. Jeg er litt stolt av henne i dag, sier Hammerseng.

- Jeg er stolt av Katja

Målfattig start

De to lagene scoret utrolig få mål i den første omgangen, og gikk til pause på fattige 9-7 til russerne.

Sånn blir det når det står to gode målvakter mellom stengene og begge forsvarene jobber knallhardt. Gro Hammerseng scoret på bare to av fire skudd før pause, og Linn-Kristin Riegelhuth bommet fire ganger før hun til slutt traff med et stegskudd.

Etter en god nok start tok Russland gradvis mer over, men en strålende Katrine Lunde Haraldsen holdt Norge inne i kampen.

Selv om hun reddet nær halvparten av skuddene klarte ikke Norge omsette dette i kontringer. Det er en av de viktigste faktorene som må sitte for å ta russerne.

Scoret seks på rad

Dette snakket kanskje spillerne om i pausen, for etter hvilen var denne delen av spillet mye bedre. I løpet av bare ti minutter hadde de scoret på like mange kontringer som i hele 1. omgang.

Og dermed ble også Russland hektet litt av.

Evgenij Trefilov haddde mye å rette på og tok time-out 12 minutter inn i omgangen. Da var deres tomålsledelse snudd til norsk seksmålsledelse.

KRIGER: Else-Marthe Sørlie Lybekk kjemper seg gjennom det russiske forsvaret og ordner norsk scoring. Lybekk fikk til slutt fem. Foto: AFP/SCANPIX
KRIGER: Else-Marthe Sørlie Lybekk kjemper seg gjennom det russiske forsvaret og ordner norsk scoring. Lybekk fikk til slutt fem. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer

Jentene la selv taktikken foran denne kampen, og et av poengene deres var at de skulle brette ut spillet i angrep. Vi så lite til det før pause, men også dette ble bedre etter hvert.

Russerne kom imidlertid sterkt tilbake, og det ble en spennende thriller mot slutten. De hentet inn ledelsen og da det gjensto ett minutt reduserte de til 22-21. Men det ble ikke flere mål.

Dermed har Norge sikret seg et psykologisk overtak før et eventuelt møte seinere i mesterskapet.

• Her kan du sjekke alle resultatene og tabeller

SAMBOERSKRYT: Gro Hammerseng er veldig fornøyd med det Katja Nyberg leverte mot Russland.
MUREN: Katrine Lunde Haraldsen sto som en vegg bak et nesten like tett forsvar, og skal ha mye av æren for at Norge bare slapp inn 21 mål mot Russland.
STØTTE: Norske fans på tribunen i Metz fikk se et Norge som virkelig fikk opp dampen i andre omgang.