Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Jeg er stolt over å være homofil

Proffbokser Orlando Cruz (31) snakker ut etter at han slapp nyheten.

TRIST OG FORBANNET: Orlando Cruz mistet en venn som ble drept fordi han var homofil. Foto: AP Photo/Dennis M. Rivera Pichardo/NTB scanpix
TRIST OG FORBANNET: Orlando Cruz mistet en venn som ble drept fordi han var homofil. Foto: AP Photo/Dennis M. Rivera Pichardo/NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Tidligere skrev vi om den første aktive proffbokseren som har stått fram som homofil. I et langt intervju med The Guardian forteller nå Orlando Cruz (31) hvordan tiden etter at han slapp nyheten har vært.

- Jeg bestemte meg for å være fri. De kan kalle meg maricón (homse), jeg bryr meg ikke. La dem si det fordi de kan ikke skade meg nå. Jeg er avslappet. Jeg føler meg så glad. Men for å droppe denne nyheten til hele verden måtte jeg være veldig sterk, sier Cruz til avisa.

Selv om det satt langt inne å fortelle alle om sin legning, er det en stolt Cruz som snakker om hvordan det var å leve med hemmeligheten i det skjulte.

- Jeg er stolt over å være fra Puerto Rico, på samme måte som jeg er stolt over å være homofil. Men jeg var trist og forbannet i en lang periode fordi det er to dører til døden når det gjelder dette temaet. Det er selvmord - når en homofil mann ikke tåler å bli uakseptert og bestemmer seg for å ta sitt eget liv. Og det er mord som følge av homofobi. I begge disse situasjonene ønsker jeg å være en kraft for forandring, sier Cruz.

HARDHAUS: Orlando Cruz (t.h) i aksjon mot Alejandro Delgado under en fjærvekt-kamp. Foto: AP/Reynaldo Sanchez/NTB scanpix
HARDHAUS: Orlando Cruz (t.h) i aksjon mot Alejandro Delgado under en fjærvekt-kamp. Foto: AP/Reynaldo Sanchez/NTB scanpix Vis mer

Bokseren har selv fått kjenne på kroppen hvordan det er å miste noen som følge av homofobi.

- Jeg mistet en god venn som ble drept av folk som hatet homofile menn. Jeg var veldig sint da fordi homofobi kostet ham livet på den mest voldelige måten. Men jeg var også sint fordi jeg skjulte min hemmelighet på den tiden, sier Cruz.

Bokseren har kun tapt 2 av sine 21 boksekamper. Orlando Cruz skal i ringen igjen førstkommende fredag.