- Jeg er sulten på England

Men Moa synes det er «helt sykt» i Hannover også.

HJEMMEKJÆR: Moa trives aller best hjemme hos familien, men i leiligheten et stykke utenfor Hannover har han funnet seg godt til rette  Foto: Jon Andre Sæther
HJEMMEKJÆR: Moa trives aller best hjemme hos familien, men i leiligheten et stykke utenfor Hannover har han funnet seg godt til rette Foto: Jon Andre SætherVis mer

HANNOVER (Dagbladet): Hannover-proffen Mohammed Abdellaoue forteller om ensomheten, kjøkkenferdighetene, bilentusiasmen og hvordan klubben har taklet tida etter at den tyske landslagskeeperen Robert Enke begikk selvmord.

- Jeg visste det kom til å bli en utfordring, men det er spennende og det har alltid vært en drøm for meg å komme til utlandet, sier Mohammed Abdellaoue.

Vi sitter sammen med Moa på den italienske stamrestauranten «La Scala» i den lille tyske byen Isernhagen, drøye tjue minutter nord for Hannover. Snøen daler ned utafor vinduet og kulda har for alvor bitt seg fast i det tyske landskapet. Her inne blir den tidligere Vålerenga-spilleren tatt imot med åpne armer av de italienske eierne. Det er kanskje ikke så rart. For leverer du varene dine på fotballbanen i Tyskland, blir du lagt merke til.

Og 25-åringen, som vokste opp på Bjerke, har til nå gjort det han ble hentet hit for: han har scoret mål.

- Jeg merker at nivået er høyere her enn hjemme. Jeg må heve meg hele tida, men føler jeg har vist meg fra en god side i starten, sier Hannover-spissen som har scoret fire mål på elleve kamper.

Tysk presse har vært over seg av begeistring for den nye Hannover-spissen. Tyskland største avis Bild plasserte ham på sjuendeplass på lista over spillere som har imponert mest i Bundesligaen, og skrev blant annet «Den norske nykommeren Mohammed Abdellaoue kom til Hannover for én million euro. Denne summen har han allerede betalt tilbake».

Hektisk start
Etter en hektisk start, føler Moa at profflivet begynner å sette seg.

- Tre dager etter at jeg signerte kontrakten, var det plutselig kamp. Jeg rakk ikke å bli kjent med verken spilleren eller byen før den første kampen, sier Moa til Dagbladet.

- Nå har jeg fått tid til å bli kjent med spillerne, byen og hvordan ting fungerer her nede, forklarer han.

Så blir vi plutselig avbrutt av den ivrige restauranteieren, som lurer på om Moa er klar til helgas hjemmekamp mot Stuttgart. Han poengterer også at Moa må være den beste spissen i Norge.

- Nummer én i Norge. Moa, nummer én, gjentar den italienske eieren.

Abdellaoue smiler, og forklarer eieren at han fortsatt sliter med skaden han pådro seg i landskampen mot Kroatia tidligere i år. Rent bortsett fra skaden har det gått veldig bra disse fire månedene, men Moa innrømmer at han tidvis kjenner på ensomheten i sin nye profftilværelse.

- Ensomheten er der. Det er klart jeg savner å ha familien og de nærmeste vennene mine i nærheten. I begynnelsen var det kjipt og jeg tenkte ofte på det, sier han og legger til:

- Det er rart å si det, men på en eller annen måte blir jeg vant med ensomheten.

Men det er ikke slik at Moa sitter hjemme alene hele tida. Så ofte som mulig prøver han å dra hjem til familie og venner. Eller så kommer de på besøk til han.

Savner kjæresten
- Klart jeg savner Oslo. Jeg har bodd der hele livet og har mine faste greier der. Bortsett fra familien, kjæreste og venner savner jeg det mexicanske spisestedet Mucho Mas på Grünerløkka. Det er mexicansk mat her også, men stedene holder ikke samme nivå, sier Moa.

Den norske landslagsspissen fullfører pastaretten, drar på seg dunjakka, takker for seg og forsvinner ut i de tyske gatene. På vei bort til leiligheten hans, sier han plutselig.

- Det er ikke så ofte jeg sitter alene og spiser på den restauranten, altså. Det blir ofte til at jeg tar med meg noe mat hjem.

Fem minutter seinere sitter vi i den nye leiligheten hans. Et gigantisk soverom, et stort gjesterom, bad med et stort badekar og en stor stue med åpen kjøkkenløsning. Alt ser flott ut, men har samtidig preg av noe uferdiggjort. Og det tar ikke mange sekundene før Moa unnskylder seg litt.

Ønsker supportersang
- He-he. Jeg har ikke fått tid til å henge opp så mange bilder, sier Moa før han kommer opp med en idé om hvordan han skal imponere moren sin.

HELT: Restauranteieren på den lokale italienske restauranten "La Scala" har allerede trykket Moa til sitt bryst. Foto: Jon Andre Sæther
HELT: Restauranteieren på den lokale italienske restauranten "La Scala" har allerede trykket Moa til sitt bryst. Foto: Jon Andre Sæther Vis mer

- Kanskje vi kan ta noen bilder på kjøkkenet mens jeg står over grytene, spør Moa.

25-åringen innrømmer at det ikke er ofte han tar på seg kjøkkenforkleet og begynner å kokkelerer. Det har vel faktisk aldri skjedd. I hvert fall ikke i Tyskland. Her er fotballen viktigst. Og han er overrasket over hvor stor fotballinteresse tyskere har.

- Det er helt sjukt her nede. I debuten min var det rundt førti tusen på tribunen.

- Har du fått din egen supportersang?

- Ikke som jeg har hørt, men jeg håper jeg får det en dag. Det hadde vært kult, sier Moa.

Den lille byen Hannover nord i Tyskland er kanskje mest kjent for sine årlige datamesser. Men det er ingen tvil om at fotballen har en stort plass i hjertet til de om lag femhundretusen innbyggerne. Det kom derfor som et stort sjokk ikke bare for Hannover, men for hele Tyskland- da Hannover-målvakten og landslagskeeper Robert Enke begikk selvmord i november i fjor. Klubben er fortsatt preget av tragedien.

Sulten på England
- Jeg veit det var veldig tøft i fjor. Spillerne og hele klubben var langt nede. Det er fortsatt et tema og for ikke så lenge siden hadde vi en markering for ham i garderoben.

Selv om det er svært tragisk, mener Moa at det likevel har kommet noe godt ut av hendelsen.

- Da jeg kom hit følte jeg at alle brydde seg oppriktig om hverandre. Skjer det noe, vet alle om det. For min del har jeg blitt tatt godt imot av hele klubben, sier Moa som tror dette igjen har ført til de gode resultatene på banen.

- Jeg tror det tette samholdet i gruppa er grunnen til at vi gjør det så bra. Vi står sammen og tar poengene sammen, sier spissen til Dagbladet.

Hannover 96 har i år overrasket hele Tyskland. Før sesongen ble de tippet på nedrykksplass av fotballsynsere og de har aldri kommet høyere enn 8. plass fra 2008-sesongen. Etter 17 kamper ligger laget på en meget solid fjerdeplass i Bundesligaen. Selv med suksess i Hannover, legger ikke den tidligere VIF-spilleren skjul på at han etter hvert gjerne kunne tenkt seg til fotballøya England.

- Jeg er ikke fornøyd med å bare være her. Dette er det riktige steget for meg nå. Bundesligaen holder et høyt nivå og jeg veit jeg blir en bedre fotballspiller av å være her. Men jeg vil vise meg fram og jeg er sulten på England, sier Moa.

Telefonen hans ringer. Det er kompisen og Aab-spilleren Daniel Fredheim Holm, som lurer på om Moa kan komme å hente dem på flyplassen. Denne helga er det bestekompisene som skal komme på besøk. Moa setter seg inn i sin splitter nye bil, en BMW. Han ser fornøyd ut, men påstår at han ikke er så opptatt av biler.

- Alle har sin greie. Bil er ikke min, men det er greit å ha en all right bil, sier en smilende Moa til Dagbladet.

GOD PROFFSTART: Her er Mohammed Abdellaoue i aksjon på AWD-Arena i hjemmekampen mot FC Cologne. Moa har så langt scoret fire mål for Hannover. Foto:  (AP Photo/dapd, Joerg Sarbach)
GOD PROFFSTART: Her er Mohammed Abdellaoue i aksjon på AWD-Arena i hjemmekampen mot FC Cologne. Moa har så langt scoret fire mål for Hannover. Foto: (AP Photo/dapd, Joerg Sarbach) Vis mer