Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Jeg er sykt lykkelig nå

Alexander Kristoff spurtet inn til OL-bronse i London.

DRØMMEDAG: Alexander Kristoff var med i bruddet som gikk tidlig i rittet, og holdt seg i teten lenge. Mot slutten hadde han likevel krefter igjen til å kjøre inn til bronse. Foto: SCANPIX/REUTERS/Paul Hanna
DRØMMEDAG: Alexander Kristoff var med i bruddet som gikk tidlig i rittet, og holdt seg i teten lenge. Mot slutten hadde han likevel krefter igjen til å kjøre inn til bronse. Foto: SCANPIX/REUTERS/Paul Hanna Vis mer

LONDON/OSLO (Dagbladet): Alexander Kristoff tok en svært overraskende OL-bronse på fellesstarten i sykkel i dag.

Kristoff var suveren i spurten i hovedfeltet bak gullvinner Aleksandr Vinokourov og sølvvinner Rigoberto Uran, og tok Norges andre OL-medalje i sykkel noensinne.

- Jeg er utrolig fornøyd. Det er stort. Jeg er sykt lykkelig nå, sier nordmannen til Dagbladet etter løpet.

- Du var mye i brudd i dag. Hvor mye krefter brukte du på det?

- Jeg brukte mye krefter, det er klart, men jeg tror det var like hardt bak der for vi var såpass mange i det bruddet.
Kurt Asle Arvesen er imponert over en stor prestasjon av landsmannen.

- Han hadde gjort et fantastisk løp allerede, og så å avslutte det med å kjøre inn til bronse, det er helt fantastisk utrolig, sier Arvesen på NRK.

- Det er et helt enestående resultat. Han kjører utrolig smart og har en finish som gir ham bronsemedalje, det er stort, sier Arvesen.

Offensiv hele veien
Alexander Kristoff var altså med i det tidlige bruddet som preget mye av løpet, og på det meste hadde han og elleve andre ryttere over seks minutter ned til hovedfeltet.

Storbritannias knallsterke lag jobbet jevnt og trutt hele veien, og sørget for at superfavoritt Mark Cavendish kom seg opp Box Hill ni ganger uten å bli helt sluttkjørt. Men det var ikke nok.

Mot slutten kom det flere spredte forsøk på å avgjøre på annet vis enn massespurt, Philippe Gilbert kjørte blant annet alene et par mil mot slutten.

Uran og Vino unna
Sky-kjernen i blåhvitt bak virket å ha god kontroll hele tiden, men siste gang opp bakken kom 15-20 ryttere seg vekk fra hovedfeltet, og opp til restene av Gilberts forsøk. Avstanden ned til Cavendish-toget økte, og det begynte å se farlig ut for verdensmesteren.

Alexander Kristoff og Lars-Petter Nordhaug satt med den første gruppa, der det stadige kom nye angrep. Fabian Cancellara kunne se ut som favoritten med en drøy mil igjen, men da stupte sveitseren i gjerdet i en sving inne i Londons gater, og skadet seg såpass at han ikke kunne konkurrere om seieren.

Det skulle Rigoberto Uran og Aleksandr Vinokourov gjøre. De to rykket et par kilometer før mål, kom sammen inn på oppløpet, da Vinokourov utnyttet et nølende øyeblikk hos rivalen og rykket til gull.

Stor sykkelnasjon
Den kasakhstanske veteranen skal gi seg etter denne sesongen, og kunne ikke fått en bedre avslutning på karrieren.

Han er også den første til å vinne to OL-medaljer i fellesstart. Hvor populært det er at den tidligere doputestengte rytteren tar med seg gullet, er en annen sak.

GULLVINNER: Alexandre Vinokourov utnyttet situasjonen da Rigoberto Uran sov litt, og rykket inn som olympisk mester. Foto: SCANPIX/AFP/CARL DE SOUZA
GULLVINNER: Alexandre Vinokourov utnyttet situasjonen da Rigoberto Uran sov litt, og rykket inn som olympisk mester. Foto: SCANPIX/AFP/CARL DE SOUZA Vis mer

Bak ham trillet Alexander Kristoff inn til bronsen.

- Hadde dere sjans til å kjøre inn Vino og Uran?

- Det ble litt støting og sånt, og så ble det litt usikkert i feltet. Jeg måtte holde hodet kaldt - hadde jeg tetta luka hadde ikke jeg vunnet spurten. Jeg prøvde å få Lars-Petter til å tette luka, men han var sliten. Det tror jeg alle var, sier Kristoff til Dagbladet

For Lars-Petter Nordhaug ofret seg for Kristoff og gleder seg stort over lagkameratens medalje.

- Dette er fantastisk. Det viser at vi er blitt en stor sykkelnasjon og at vi kan få til noe uten Thor (Hushovd) også. Taktikken fungerte i dag, sier han til NRK.

Storbritannia og Mark Cavendish skuffet stort, mens en gråtende Fabian Cancellara måtte fastslå at et mulig kragebeinsbrudd etter fallet trolig også gjør at temporittet går fløyten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media