SJU PÅ RAD: Før dopingavsløringen var Lance Armstrong tidenes mest suksessrike syklist i Tour de France. Nå har han mistet titlene og er utestengt på livstid. Foto: Patrick Kovarik / AFP / NTB Scanpix
SJU PÅ RAD: Før dopingavsløringen var Lance Armstrong tidenes mest suksessrike syklist i Tour de France. Nå har han mistet titlene og er utestengt på livstid. Foto: Patrick Kovarik / AFP / NTB ScanpixVis mer

- Jeg er syndebukken

- Ingen generasjon har vært ren, sier Lance Armstrong.

Lance Armstrong sier i et e-postintervju med nettstedet Cyclingnews at han føler seg som en syndebukk for sykkelsportens dopingproblemer.

- Faktisk gjør jeg det. Men jeg forstår også hvorfor. Som du reder, så ligger du, svarer Armstrong på et direkte spørsmål om han føler seg som syndebukk.

- Min generasjon var ikke annerledes enn de andre. «Hjelpen» har utviklet seg gjennom årene, men sporten vår er veldig vanskelig, Tour de France ble oppfunnet som et stunt, og svært tøffe fyrer har drevet med det i et århundre, og alle har lett etter fordeler, sier Armstrong til cyclingnews.com.

- Fra å hoppe på tog for 100 år siden til EPO nå. Ingen generasjon har vært «ren». Ikke Merckx', ikke Hintaults, ikke LeMonds, ikke Coppis, ikke Gimondis, ikke Indurains, ikke Anquetils, ikke Bartolis, og ikke min.

Dermed har han nevnt mange av sykkelsportens største opp gjennom årene.

Sannhet og forsoning Armstrong innrømmet tidligere denne måneden at han dopet seg fra midten av 1990-tallet og under alle de sju strake Tour de France-titlene fra 1999 til 2005. Han er blitt diskvalifisert og utestengt på livstid.

Armstrong tar i intervjuet sterkt til orde for et «sannhet og forsoning»-program i regi av antidopingbyrået WADA for å få fram sannheten om dopingbruk i sporten.

- Det er den eneste måten. Så mye som jeg er i stormens øye, handler ikke dette om en mann, ett lag, en sportssjef. Dette handler om sykling og, for å være ærlig, alle utholdenhetsidretter. Offentlig lynsjing av en mann og laget hans løser ikke dette problemet, sier Armstrong.

Han sier at han kom med dette forslaget til UCI-president Pat McQuaid for en god stund siden, men han sier at McQuaid bare er interessert i å beskytte seg selv og forbundet sitt, og mener nå at UCI ikke har noen plass i en sannhet og forsoning-kommisjon.

Amnesti Armstrong mener at alle som har kommet på medaljeplass i VM eller store etapperitt, og som fortsatt er i live, bør innkalles til en høring, og at alle må loves amnesti for å fortelle det de vet.

INNRØMMET JUKS: Armstrong tilsto i et intervju med talkshow-verten Oprah Winfrey i januar. Foto: AFP / NTB Scanpix
INNRØMMET JUKS: Armstrong tilsto i et intervju med talkshow-verten Oprah Winfrey i januar. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

- Får de ikke amnesti, vil ingen møte. Ingen.

Armstrong sier i intervjuet at sykkelsporten aldri vil dø, men at den står foran magre år om man ikke greier å rydde opp i dopingproblematikken gjennom en sannhet og forsoning-kommisjon.

Han avviser at han er ute etter å få sin egen utelukkelse tidfestet slik at han kan delta i konkurranser igjen.

- Det er irrelevant. Det viktige er at alle behandles likt og rettferdig. Vi lagde dette rotet, så la oss fikse det sammen, og la oss alle straffes likt, sier han.

(NTB)