«Jeg er ung - det går fort over»

MILANO (Dagbladet): To ganger ba John Carew til Gud. Mot keeperdjevelen Kahn hjalp det ingen ting.

Og på vei hjem i går ettermiddag, over en cola med keeper Cañizares, sa stjernespilleren fra Lørenskog som sant er:

- Jeg er ung, bare 21 år. Det går fort over.

16 timer tidligere - en times tid etter den dramatiske straffeavgjørelsen - kom John Carew ruslende ned i garasjen under mektige San Siro. I høyrehanda bar han et kort med en trøstende hilsen fra Pelé - i den venstre medaljen og noen suvenirer fra UEFA. Og det første som slo meg var at gutten på ingen måte var nedslått, tungsindig og deprimert.

Han var bare den helt vanlige John Carew.

- Sjøl om jeg ikke har spilt noen større kamper enn dette, går det bra med meg, sa Store-John i natta. - Det er nok verre med enkelte av de andre. Klart det føles litt trist - og surt - men ille er det ikke.

- Hvem vet - kan hende jeg får flere muligheter som denne?

Carew trengte hjelp

En finale som ender med straffekonk blir alltid en fotballkamp hvor de 120 spilleminuttene nærmest blir for en parentes å regne. Så også onsdag kveld. Da Oliver Kahn reddet Mauricio Pellegrinos straffe - hans tredje praktinngripen på sju Valencia-straffer - var dramaet plutselig over. For det tar bare et tiendedel eller deromkring - den tida ballen bruker på å forflytte seg 11 meter fra straffeskytterens fot til en av keeperens kroppsdeler - på å punktere et maratondrama av slike dimensjoner.

Og tro meg:

Etterpå er du klissvåt.

- Hva jeg følte? Neeei, jeg veit ikke jeg, sier John Carew. - Det ble bare helt tomt. Og det at jeg ba til Gud mens det hele holdt på - det tror jeg vi gjorde vi alle sammen.

- Vi følte vel at vi trengte hjelp.

Rutinert og dum

En viktig presisering må gjøres når bønnene er nevnt - slik at det blir lettere å forstå 21-åringens sinnsstemning i minuttene før klokka 23.30 onsdag kveld: Han foldet ikke hendene før etter at han sjøl hadde skutt ballen i mål som Valencias andremann fra merket. Og så iskaldt han gjorde det - fryktløst og rutinert.

Carew gikk bare fram mot verdens beste keeper og trillet ballen i det hjørnet verdens beste keeper ikke befant seg. Med andre ord:

En stor prestasjon.

Men med ytterligere noen ord:

Den gesten John Carew gjorde opp mot Bayern-fansen etter scoringa kunne han spart seg for.

- Straffer er lett, sier Store-John. - Det handler bare om en ting - du må se på keeperen. Gjør du det går ballen i mål.

- Hvorfor reaksjonen etterpå?

- Når det er så mye styr og støy som det var før jeg skulle ta straffesparket, og 50000 tilskuere piper, klikker det for meg da jobben er gjort. Jeg var fokusert på vei fram, men da ballen lå i mål, gikk rullegardina ned.

Skulle skyte først

Før straffekonken visste Carew at han var på Héctor Czpers liste over de fem første skytterne. Da dommeren blåste i fløyta, gikk han derfor rett bort til treneren.

- Jeg ville vite når jeg skulle skyte, sier han. - Jeg fikk beskjed om å ta den første.

Men det ble den andre.

- Fordi Mendieta insisterte, sier John. - Og når Mendieta sier han vil noe så blir det sånn.

Da Carew hadde scoret, ledet Valencia 2- 1. Etter ham bommet Zahovic og Carboni for Valencia - og Patrick Andersson for Bayern. Og hakk i hæl gikk det, til Pellegrino ikke maktet presset.

5- 4 til Bayern München.

Av med gullskoa for Big-John.

- Det var ikke noe symbolsk. Jeg tok dem av fordi jeg ikke orket å ha dem på beina lenger. Jeg hadde blemmer, gnagsår og veldig vondt. Det var derfor jeg gikk og hentet medaljen i bare strømpene.

Pelé reddet kvelden

Uten sko var han da Pelé kom også. Med trøst.

- Det reddet kvelden for meg, sier John. - Pelé har alltid vært det store forbildet mitt. Alle andre fotballspillere ser jeg rett i øynene. Men ikke Pelé. Han har jeg jo en kasse videokassetter av hjemme på Lørenskog.

Søndag er det liga-på'n igjen for John Carew. Uten CL-pokalen er det neste målet å kvalifisere seg direkte for den neste turneringa som starter til høsten. Og mandag blir det hjemtur og samling til to landskamper med Norge. Etter onsdagskvelden kan det da ikke være annet enn en liten nedtur?

- Lett blir det ikke, men det går det rg, sier han. - Jeg skal ikke tenke lenge på dette. Og så skal jeg jo hjem da - til Norge.

<B>EN BØNN..:</B> Etter at han sjøl hadde skutt ballen i mål som Valencias andremann fra merket, foldet John Carew hendene i bønn.