- Jeg er uskyldig

I går ble briten Alain Baxter (28) avslørt i doping. Bronsevinneren fra OL tok speed, men hevder han er uskyldig. Norges superalpinist Lasse Kjus sier til Dagbladet at Det internasjonale skiforbundet (FIS) ikke tar doping innen alpint på alvor.

Sensasjonsmannen Baxter fra Skottland kjørte seg opp fra åttendeplass til bronse i finaleomgangen på sørpeføret i Deer Valley lørdag for snart to uker siden. Denne sesongen hadde han 15. plass som beste. Fjerdeplassen fra Åre i fjor var slalåmspesialistens beste resultat i karrieren før OL.

I går avslørte Storbritannias OL-komité (BOA) at Baxter testet positivt på det forbudte medikamentet metamfetamin - bedre kjent som «speed» - etter rennet.

- Jeg har aldri med vitende og vilje tatt noen medisin eller medikament for å forbedre prestasjonen min. Derfor mener jeg at jeg er helt uskyldig.

Sammen med advokater og medisinske eksperter jobber jeg nå for å presentere saken min for IOCs undersøkelseskommisjon slik at jeg kan forsvare meg med suksess mot dopinganklagene, sier Baxter i en erklæring frigitt av BOA.

Kjus overrasket

Samme dag som det ble kjent at det russiske stafettlaget ikke fikk starte som følge av Larissa Lazutinas for høye blodverdier, sa alpinesset Lasse Kjus til Dagbladet at han var glad han drev med alpint fordi han mente det var lite mistenkeliggjøring og «et sunt og reint miljø». Men tydeligvis ikke reint nok.

Kjus har kjørt verdenscup siden januar 1990, og mener dopingholdningene til Det internasjonale skiforbundet (FIS) overfor alpint er blåøyd. I OL og VM blir alltid de tre beste testet. Kjus kan knapt huske at han har blitt testet i v-cupen. Der har han kjørt 268 renn, og derfor refser han FIS for slett dopingarbeid.

- De tester nesten aldri. Systemet gjenspeiler holdningene. De er ikke villige til å ta doping på alvor. Jeg vet ikke hva motivasjonen er. Jeg håper det ikke er slik at sentrale aktører ønsker doping inn i idretten, sier Kjus, som ble overrasket da Dagbladet overbrakte nyheten om Baxters positive prøve til ham i Altmarkt i går.

Heller ikke i norsk sammenheng har Kjus blitt testet ofte nok. Mener han sjøl.

Ingen historie

- Det kommer kanskje en til to ganger i året. Vi alpinister blir helt klart testet for lite - i alle fall i verdenscupen. Det bør være et internasjonalt apparat som tester året rundt. FIS tester så vidt jeg vet ikke oss alpinister i det hele tatt, sier han.

Lasse Kjus mener det er et vesentlig poeng at svært lite testing gir lite historikk å vise til på statistikkene.

- Det er ganske ekkelt å mangle historie på testing. Man kan jo være uskyldig dømt også ved en positiv test. Da er det greit å ha 50 reine tester fra før å vise til.

Sjøl misliker han å bli testet fordi han mangler tillit til kvaliteten på testene.

- Jeg er livredd for å bli uskyldig dømt. Er alltid redd når jeg tar dopingprøve. Men jo flere tester man har fra før, desto tryggere føler man seg, sier Kjus,

- Selvfølgelig kan doping være et hjelpemiddel i alpint også. Det er ingen vits i å være så blåøyd at vi tror at det bare er snille gutter hele veien, sier Kjus.

Til Østerrike

Skotske Baxter, med kallenavnet «The Highlander», har blitt feiret som nasjonalhelt etter at han kom hjem til Aviemore i Skottland sist onsdag. Bronsen var den første OL-medaljen Storbritannia har vunnet vinterstid på annet underlag enn is på 78 år.

Ifølge naboene hans i den 4000-innbygger-store byen Aviemore i Skottland reiste alpinisten hjemmefra på morgenen i forgårs. Målet var en liten landsby i nærheten av Flachau i Østerrike.

Hans far Ian sa følgende etter dopingavsløringen i går:

- Det er usannsynlig at Alain har vært så dum at han har dopet seg. Han visste de tre beste kom til å bli testet automatisk. Jeg tror ikke han har jukset, men vi har engasjert advokater for å hjelpe ham, sier Ian Baxter.

Britiske medier opererte i går med Norge som ei alternativ «fluktrute» for skotten. Baxters egne naboer fortalte at han har norsk kjæreste.

- Jeg veit ikke om hun kan kalles kjæreste. Han ville ikke kalle henne det sjøl da jeg snakket med ham under OL, sier den norske alpinisten Tom Stiansen til Dagbladet.

TATT MED KILTEN NEDE: Skotten Alain Baxter feirer her OL-sølvet i slalåm i hjembyen Aviemore. I går gikk han selv ut og sa at han har testet positivt på metamfetamin. - Jeg har aldri med vitende og vilje tatt noen medisin eller medikament for å forbedre prestasjonen min, sier Baxter.