- ROTETE OG LAT: Magnus Carlsen avslører nye sider ved seg selv i et intervju med det tyske prestisjemagasinet Der Spiegel. Her er verdenseneren avbildet med Folkets Idrettspris som Dagbladet deler ut.
Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
- ROTETE OG LAT: Magnus Carlsen avslører nye sider ved seg selv i et intervju med det tyske prestisjemagasinet Der Spiegel. Her er verdenseneren avbildet med Folkets Idrettspris som Dagbladet deler ut. Foto: Henning Lillegård / DagbladetVis mer

- Jeg er ustrukturert og lat

Sjakk-Magnus mener systematikk ville tatt livet av ham.

||| (Dagbladet): Som den første vestlige verdenseneren i sjakk siden Bobby Fischer i 1975, har Magnus Carlsen (19) skapt seg et stort navn langt utenfor Norges grenser.

I et intervju med det tyske prestisjemagasinet Der Spiegel, oversatt og gjengitt av ChessBase.com, avslører «sjakkens Mozart» hemmelighetene bak den eventyrlig tidlige suksessen.

Rettere sagt gjør han et forsøk på å avmystifisere genistempelet som har heftet ved ham siden han som 13-åringen ble tidenes tredje yngste stormester i sjakk.

- Jeg er en helt vanlig fyr. Faren min er vesentlig mer intelligent enn meg, sier Carlsen, som ikke aner hvor høy IQ han har.

Det vil han heller ikke vite. Carlsen mener nemlig at det er en byrde, snarere enn en fordel å være for intelligent, noe han begrunner i en anekdote om engelskmannen John Nunn, som er den yngste studenten som har blitt immatrikulert ved universitetet i Oxford de siste 500 år. Carlsen mener Nunn, som tok en doktorgrad i algebra i en alder av 23 år, aldri ble verdensmester fordi han rett og slett hadde for mye informasjon i hodet til å kunne vie seg helt og fullt til sjakk.

- Jobber ikke etter timeplan19-åringen har ifølge seg selv en avslappet og lystbetont tilnærming til sjakken.

- Jeg er ikke noen strukturert tenker. Det er ikke min greie. Jeg er ustrukturert, og er lat til tider. Det var noe treneren min så tidlig, og innførte en regel som tillot meg å trene på hva som måtte føles riktig der og da. Jeg er ikke noe geni. Surrete? Kanskje. Det fungerer slik: Når jeg føler meg bra, trener jeg mye. Når jeg ikke føler meg bra, gidder jeg ikke. Jeg liker ikke å jobbe etter en timeplan. Systematisk læring, ville tatt livet av meg, understreker han.

Ordene kommer fra en norsk tenåring som beviselig er den beste av flere hundre millioner sjakkspillere fra alle verdenshjørner, noe som burde tilsi at han er i besittelse av ekstraordinære evner. Det innser også Carlsen selv, men han mener også at han har hatt en fordel hans langt eldre motstandere ikke hadde i sin sjakkoppvekst: Framveksten av moderne teknologi.

VERDENSENER: Magnus Carlsen ble ved nyttår tidenes yngste leder av den offisielle verdensrankingen i sjakk. Slikt vekker oppsikt langt utenfor Norges grenser.Foto: SCANPIX//AFP PHOTO /DANIEL SANNUM LAUTEN
VERDENSENER: Magnus Carlsen ble ved nyttår tidenes yngste leder av den offisielle verdensrankingen i sjakk. Slikt vekker oppsikt langt utenfor Norges grenser.Foto: SCANPIX//AFP PHOTO /DANIEL SANNUM LAUTEN Vis mer

- Jeg sier ikke at jeg dum, men suksessen jeg har hatt, handler hovedsaklig om at jeg hadde muligheten til å lære mer raskere. Tilgangen til informasjon har blitt enklere. Spillerne fra Sovjetunionen hadde i sin tid en kjempefordel: I Moskva hadde de tilgang til rikholdige arkiver med utallige kamper trykket på kartotekkort. I dag kan man imidlertid kjøpe den samme informasjonen samlet på en DVD for 150 euro (1200 kroner); en DVD-plate inneholder 4,5 millioner kamper. Dessuten er det flere bøker enn hva som var tilfelle tidligere. Dessuten begynte jeg å bruke pc tidligere enn Vladimir Kramnink eller Viswanathan Anand, poengterer han.

Deltar i storturnering
Carlsen deltar i disse dager i storturneringen Amber Chess i Nice - en turnering der 12 av verdens beste spillere møtes for å konkurrere i både hurtigsjakk og blindesjakk.

Turneringen som foregår ved verdensberømte Promenade des Anglais, begynte sist lørdag og varer fram til 25. mai når premiepotten på 216 000 euro skal fordeles.

Carlsen åpnet lørdag med å tape mot ukrainske Vasilij Ivantsjuk både i hurtigsjakk og blindesjakk, men reiste seg og vant tilsvarende partier mot Levon Aronian fra Armenia på søndag. Mandag ble det to nye seirer mot russiske Peter Svidler.

Tirsdag møtte Carlsen turneringens lavest rangerte spiller, Jan Smeets fra Nederland. Nordmannen kunne innkassere sin femte strake seier da han slo nederlenderen i blindesjakk. Carlsen var heller ikke til å stoppe i hurtigsjakk snere på ettermiddagen der han tok nok en seier og nok et poeng.

Samtidig spilte Ivantsjuk og Aronian remis i sin blindesjakkduell. Det betyr at Carlsen er à poeng med Ivantsjuk på toppen av resultatlista sammenlagt med seks poeng av åtte oppnåelige etter at fire av 11 runder er ferdigspilt.

Faksimile: Der Spiegel/ChessBase.com
Faksimile: Der Spiegel/ChessBase.com Vis mer

Carlsen kom på delt førsteplass i blindesjakk i fjorårets turnering, og ble nummer to sammenlagt i 2008.