- Jeg er utrolig stolt

Pål Anders Ullevålseter ble beste amatør med femteplassen i Paris - Dakar. Men premien ga han bort.

DAKAR (Dagbladet.no): I ettermiddag ruslet Ullevålseter rundt med et stort smil. Verdens tøffeste motorsykkeløp er over, 1100 mil og 17 dager med blodslit er slutt.

- Jeg er utrolig stolt. Ikke bare for at det gikk så bra i år, men fordi jeg nå har fullført tre Dakar på rad, sier Pål Anders til Dagbladet.no.

Bare slått av KTM-proffer

35-åringen fra Nordmarka slo nemlig til igjen og innfridde målet om femteplass. For to år siden debuterte han med niendeplass, i fjor var han sjuende best motorsyklist. Og i år ble han bare slått av fire profesjonelle KTM-førere.

Derfor ble han belønnet med en liten Dakar-statue, og en minimotorsykkel som bevis på at ingen i verden styrer tohjulingen bedre uten fabrikkansettelse.

Motorsykkelen ga han bort til lagkamerat PG Lundmark i Team Skandinavia. Svensken fikk trøbbel tidligere i uka og falt fra femte- til 16. plass.

- Det er et plaster på såret for ham. Det fortjener han.

I tillegg var gavebyttet avtalt for flere uker siden, som trøst for den av de to som endte opp med dårligste plassering.

Natt til i dag ble ikke som Ullevålseter trodde. Kona Solveig troppet opp på hotelrommet i Senegal rundt midnatt takket være en gavmild sponsor. Besøket må ha gitt ekstra krefter, for i dag kjørte han inn til årets beste etappe med andreplass.

- Det ble ikke så mye søvn, men jeg fikk vel fire timer, smiler Pål Anders som bare klarte å få fram 'er du her?' da døra gikk opp.

- Det var deilig å se henne, og da tenkte jeg at nå er Dakar over.

Han holdt likevel koken på sjarmørstrekningen i dag. Bare 10 sekunder skilte opp til vinner Despres etter en snartur rundt en saltsjø og fres nedover stranda i Dakar.

- Ingenting var avgjort før jeg kom til mål. Han som endte som firer totalt gikk på trynet, fløy mange meter over styret i dag. Men han kom seg i mål, sier Pål Anders.

Føler seg tom

Som ennå ikke klarer å glede seg over femteplassen i det som ofte kalles dødsrallyet. Syklene liker løpet lite, bare en tredjedel av de som startet i Frankrike 1. januar kjørte i mål.

- Akkurat nå føler jeg meg bare tom. Gleden kommer nok ikke før om et par dager.

Da er det mottakelse på Gardermoen og fest på Ullevålseteren. Norges nye motorhelt fortjener såpass.

STOLT: Pål Anders Ullevålseter.