-  Jeg er veldig psykisk sliten

Vårens samlivsbrudd har gjort EM til en pyskisk prøvelse for Bente Nordby. Hun er sliten og gleder seg til å dra hjem. Skal bare slå Tyskland først.

PRESTON (Dagbladet): Best når det gjelder. Bente Nordby er alltid det. Derfor var det ikke veldig overraskende at hun spilte sin hittil beste kamp i EM mot svenskene i semifinalen på torsdag. Nordbys hundreprosentredninger blir minst like viktige i finalen mot Tyskland i morgen.

Men det røyner på. Og særlig nå - bare uker etter at hun og samboer Viktoria Paulmann gikk fra hverandre. De hadde kjøpt seg hus på Lørenskog og skulle gifte seg. Det endte i brudd.

-  Sånn er livet, sier Bente til Dagbladet.

-  Tenker du mye på hva som kommer til å skje etter EM?

-  Ja, det gjør jeg. Jeg er veldig psykisk sliten om dagen. Det var jeg allerede før EM.

Gråt på gresset

-  Men likevel klarer du å heve deg til superredninger som mot Sverige?

-  Det har heldigvis gått bra, men for å si det sånn så begynner jeg å merke det. Jeg gjør det. Det skal

 HAR DET TØFT:  Superkeeper Bente       Nordby har hatt det tøft etter bruddet med sin samboer, og har det tøft i EM. -  Det skal bli godt å komme hjem nå, men der er det jo rett tilbake til klubbfotballen. Det blir en tøff hverdag å komme hjem til, sier Bente       til Dagbladet.
HAR DET TØFT: Superkeeper Bente Nordby har hatt det tøft etter bruddet med sin samboer, og har det tøft i EM. - Det skal bli godt å komme hjem nå, men der er det jo rett tilbake til klubbfotballen. Det blir en tøff hverdag å komme hjem til, sier Bente til Dagbladet. Vis mer

bli godt å komme hjem nå, men der er det jo rett tilbake til klubbfotballen. Det blir en tøff hverdag å komme hjem til.

Bente Nordby. Fyller 31 år i juli. Har 146 landskamper og er tre år eldre enn Unni Lehn som er nesteldst i troppen. Debuterte som nervøs 17-åring før VM i 1991. Da hadde Isabell Herlovsen nettopp fylt tre år. Gunn Nyborg spilte fortsatt for Norge. Nordby vant EM-gull allerede i 1993. Sammen med Hege Riise og Gro Espeseth er Bente aleine i verden om å ha vunnet både EM, VM og OL i fotball. Men likevel var det Bente Nordby som viste mest følelser på banen etter semifinalen. Hun lå rett ut på gresset og gråt.

Bare kødde

-  Dette er noe av det største du kan oppnå. Og det veier opp litt for det som skjer hjemme, sier hun til Dagbladet.

I går gikk hun rundt og følte seg mørbanka etter flere svenskesmeller rett i kroppen. Det blir krevende å løfte seg opp igjen til finalen. Jerry Knutsson - keepertreneren hennes siden 1992 - vet hva som må til:

-  I dag er hun sliten. Da må jeg bare kødde med henne og snakke tull. Men på treningen lørdag må hun ha en utblåsning med tempotrening i 15-30 minutter, sier han.

Ifølge Knutsson er Nordbys matchvinneregenskaper et resultat av treningsbalansen opp mot de aller viktigste kampene:

-  Jeg er blitt flinkere til å se på personligheten hennes hvordan hun har det. Er Bente sliten, så skyter jeg på henne i fem minutter. Så får hun gå hjem. Jeg gidder ikke å trene for å bryte henne ned enda mer. Er hun sliten, så skal hun ikke trene, men heller gå ut og ta et glass vin, slappe av og nyte livet. Etter så mange år er ikke en ekstra treningstime avgjørende. For Bente handler det om den indre gløden, sier han.

God utespiller

Nordby fikk merkelappen «verdens beste keeper» midt på 90-tallet. Og har i dette mesterskapet kommet sterkt tilbake etter middels innsats under VM i USA for to år siden.

-  Jeg håper jeg er bedre nå enn for ti år siden, sier hun.

Og røper:

-  Jeg føler egentlig at jeg ikke har så mye rutine. Er alltid like nervøs og føler meg egentlig som en liten unge på banen.

-  Ikke lett å skjønne når du har 146 landskamper?

-  Ja, det er nesten så jeg ikke forstår det sjøl. Men det er slik det er. Tror kanskje jeg trenger dette spenningsnivået. Hadde jeg bare gitt blaffen, så tror jeg kanskje jeg ikke hadde drevet med dette lenger.

Da hadde hun kanskje spilt spiss.

-  Hun har jo sagt at hun skal spille spiss siste sesongen sin. Og det synes jeg hun skal gjøre. Med farta og fotballforståelsen hennes tror jeg faktisk hun hadde klart seg i Toppserien, sier Knutsson.

-  He-he. Nei, det orker jeg ikke. Kanskje på lavere nivå som en hobby, sier Bente.

Liker jobben

Hun er ferdig med C-trenerkurset og håper på et engasjement i Fotballforbundet med ansvar for keepere den dagen hun gir seg. Hovedtrener vil hun ikke bli.

-  Jeg har ikke lyst. Føler at fotballen ikke er en så stor del av livet mitt, sier hun.

Som spiller tar hun sesong for sesong nå.

Har fått seg jobb som fotballærer på Jeløy Folkehøyskole og pendler daglig fra huset i Lørenskog til jobben i Moss og videre til trening i Asker FK.

-  Mye mas?

-  Sånn er hverdagen for endel av oss spillerne. Det blir å kjøre mye bil, men det går greit.

Bortskjemt ungdom

Nordby har generelt ikke sansen for all sytinga fra de som klager på dårlige rammevilkår for kvinnefotballen.

-  Jeg føler at unge spillere er blitt mer bortskjemte og at vi drev mye mer med egentrening før. Det driver jeg fortsatt mye med sjøl, sier hun.

For Bente handler det om tiltak:

-  Jeg synes at det er veldig mange unge spillere som må ha fastsatte tider og rutiner og hjelp til å trene sjøl. Fasilitetene er jo helt annerledes nå enn før og mange bør nok gå i seg sjøl og ta tak for å gjøre en bedre jobb på egen hånd. Selvfølgelig er ikke rammevilkårene særlig gode for oss damespillerne, men sånn har det alltid vært. Det har vært en utrolig tøff hverdag i alle år. Vi lever ikke akkurat noe glamourliv.