- Jeg er veldig spent. Det blir et drama

I dag avgjøres «tidenes skitneste valgkamp» - i Tromsø.

BITRE FIENDER: Kirsan Iljumzjinov (til venstre, med sort dress) kjemper mot Garry Kasparov (til høyre)
Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
BITRE FIENDER: Kirsan Iljumzjinov (til venstre, med sort dress) kjemper mot Garry Kasparov (til høyre) Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpixVis mer

TROMSØ (Dagbladet): «Tidenes skitneste valgkamp»: Den dreier seg om sittende president Kirsan Iljumzjinov og erkefienden Garry Kasparov. Begge virker villige til å gjøre nærmest alt for å sikre seg sjakkens mest prestisjefylte verv de neste fire årene.

- Jeg er veldig spent. Det blir nok drama, sier Espen Agdestein til Dagbladet om valget 176 delegater avgjør i Tromsø i dag.

Forventer etterspill Kandidatene har brukt et titalls millioner kroner på valgkampen. I dag faller dommen. Flere hold forventer imidlertid at det vil bli lange rettslige etterspill - uansett hvem som vinner. Det inkluderer Magnus Carlsens manager.

- Det kan godt tenkes at det blir det. Da vil det i så fall ta lang tid - gjerne rundt ett år. Jeg håper mest mulig blir avklart under valget, sier Agdestein.

Både Iljumzjinov og Kasparov har kommet med noen siste uttalelser - helt på tampen av den årelange kampen.

- Dette har vært en urettferdig kamp fra start av. Det sittende regimet har på en skamløs måte brukt alle triks tilgjengelig, sier Kasparov, som nå bekymret for at valgets tre kontrollører ikke vil være uavhengige.

- Jeg kaller på Tromsø arrangementskomité: Som vert og som en demkratisk nasjon er det deres plikt å påse at det vil være et rettferdig valg. Ikke la en farse finne sted på deres territorium!

- Er i panikk Samtidig svarer Iljumzjinov på en måte som ikke kan misforstås:

- I timene som leder opp til presidentvalget, er Kasparov i panik. Han er smertefullt klar over at tapet er nært, men likevel klarer han ikke å resignere og reise hjem.

Hvordan dagens valg vil forløpe, er svært usikkert. Sannsynligvis vil det ligne mest på et sirkus, som det også gjorde da Iljumzjinov vant over Anatolij Karpov for fire år siden.

- Det blir garantert debatt om hvordan lover og regler skal anvendes. Spesielt spørsmålet om delegater kan stemme anonymt eller ikke blir viktig, for slik jeg har forstått det, er ikke det helt klart, forteller sjakkekspert Tarjei Svendsen til Dagbladet.

Et annet usikkerhetsmoment dreier seg rundt forhåndsstemmene. Iljumzjinov har sikret seg en betydelig andel, noe Kasparov mener har blitt gjort på en ulovlig måte.

Hva utfallet blir, gjenstår å se.

VM-kampen kan påvirkes Om Kasparov vinner, er det imidlertid klart at VM-kampen mellom Vishy Anand og Magnus Carlsen ikke vil gå i Sotsji som planlagt.

- Det er det null mulighet for, sier Kasparov til Dagbladet.

Samtidig bekrefter Carlsens manager at forhandlingene med den sittende FIDE-ledelsen er utsatt.

- Vi har mottatt et kontraktsforslag, men prosessen er satt på vent til etter OL, sier Agdestein.