Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Jeg er verdensmester, baby!

Jenson Button sikret sammenlagtseieren i Brasil.

VERDENSMESTER: Jenson Button kan endelig kalle seg verdensmester i formel 1 etter at briten tok de nødvendige poengene som skulle til i São Paulo.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/ANTONIO SCORZA
VERDENSMESTER: Jenson Button kan endelig kalle seg verdensmester i formel 1 etter at briten tok de nødvendige poengene som skulle til i São Paulo.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/ANTONIO SCORZA Vis mer

|||Han er blitt avskrevet og genierklært om hverandre. Søndag kunne endelig Jenson Button kalle seg verdensmester i formel 1.

29-åringen kjørte inn til 5.-plass i Brasils Grand Prix, og hans 89 poeng er uinntakelig selv om det gjenstår én VM-runde før sesongen er over.

Det var det ikke mange som hadde tippet da sesongen startet i mars. På sju måneder er det skjedd et lite under.

LEDET AN: Australske Mark Webber vant til slutt en suveren seier i Brasils Grand Prix.Foto: SCANPIX/EPA/ANTONIO LACERDA
LEDET AN: Australske Mark Webber vant til slutt en suveren seier i Brasils Grand Prix.Foto: SCANPIX/EPA/ANTONIO LACERDA Vis mer

— We are the champions, sang Button mens han krysset mållinjen vel vitende om at både han og Brawn-laget hadde sikret titlene.

— Dette er helt utrolig, spesielt etter det som er skjedd de siste ukene. Det ble et fantastisk og spektakulært løp. Jeg er verdensmester, baby! Dette hadde jeg aldri trodd da jeg trådte inn i en bil for første gang for 21 år siden. Formel 1-førere er annerledes enn andre folk. Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle bli av dem, men her står jeg, strålte briten.

Nytt lag
Kun én seier på 153 løp var fasiten på Buttons karriere før han satte seg inn i bilen til Brawn foran denne sesongen. Flere ganger er han blitt avskrevet som en overbetalt og bortskjemt type med playboynykker, siden han debuterte som formel 1-fører i 2000.

Det skjedde noe da han kom inn under vingene til teamsjefen Ross Brawn og fikk sjansen til å kjøre en konkurransedyktig bil. Button stakk av med seks seirer av de første sju mulige.

Button brukte større og større ord om bilen han kjørte.

— «Et monster» var en av termene han stadig vendte tilbake til. I siste halvdel av sesongen har det haltet mer, men ingen andre har stått fram og truet ham ordentlig.

Spesielt
— Dette er spesielt. Jeg er ikke sikker på om det er gått opp for meg ennå. Vi arbeidet sensasjonelt bra sist vinter, og jeg kan ikke annet enn å takke alle som har stått på for å ha gjort dette mulig. Vi har slitt i det siste, men i dag ble det et strålende løp. Jenson visste hva det handlet og leverte, sa Brawn.

Button kjørte seg opp til 5.-plass etter ha blitt bare nummer 14 under den søkkvåte kvalifiseringen lørdag.

Tyskeren Sebastian Vettel er oppe på 2.-plass i sammendraget etter 4.-plassen i Brasil. Han har to poengs forsprang på Buttons lagkamerat Rubens Barrichello på 3.-plass.

— Gratulerer! Alt i alt har Brawn vært det beste laget i år, skrøt Vettel.

Druknet
Brawn avgjorde da også lagmesterskapet. Rubens Barrichello hadde en liten mulighet til å bli verdensmester, men da holdt det ikke med 8.-plassen han måtte ta til takke med søndag. Barrichello startet i beste startspor, men fikk løpet ødelagt blant annet av en punktering.

Australieren Mark Webber vant en overlegen seier i São Paulo, med en like klar 2.-plass til polske Robert Kubica. De prestasjonene druknet søndag.

Da handlet det meste om en 29 år gammel brite, som ble den 10. fra Storbritannia som kan titulere seg som verdensmester i formel 1.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling