Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Jeg er villig til å ta skaderisikoen for å bli best

Henrik Kristoffersen (19) drømmer om å vinne verdenscupen.

STORE MÅL: Henrik Kristoffersen blir betegnet som et av de største alpintalentene Norge har tatt. Så langt har 19-åringen gjort seg bemerket i teknikkdisiplinene. På sikt vil han bygge seg opp som fartskjører - for å kjempe i toppen i verdenscupen. Foto: Jens O. Kløvrud
STORE MÅL: Henrik Kristoffersen blir betegnet som et av de største alpintalentene Norge har tatt. Så langt har 19-åringen gjort seg bemerket i teknikkdisiplinene. På sikt vil han bygge seg opp som fartskjører - for å kjempe i toppen i verdenscupen. Foto: Jens O. Kløvrud Vis mer

(Dagbladet): I dag kjører alpintalentet storslalåm i Val d'isere - hvor han er nummer 13 etter første omgang, og med det beste nordmann etter Aksel Lund Svindals utstyrsuhell.

I morgen står slalåm på programmet. Men i framtida skal det gå fortere.

- Jeg skal ikke si at jeg vil ofre kroppen min, men jeg er villig til å ta den risikoen for å bli best, sier 19-årige Henrik Kristoffersen til Dagbladet.

Under verdenscupåpningen i finske Levi kjørte tenåringen Norge opp på slalåmpallen for første gang siden Truls Ove Karlsen sto der i 2004. I fjorårets VM var han bare 18 år da han kjørte inn til 20. plass i storslalåm.

Drømmer om kula Men 19-åringen fra Løvenstad i Rælingen vil ikke stoppe der. Målet og planen strekker seg lenger fram, forbi Sotsji som knapt står i planene - til noe større der framme.

- Drømmen er å bli best. Det vil si å ta den store kula som sammenlagtvinner i verdenscupen. Den drømmen har vært der lenge. Jeg var vel 8-9 år da jeg sa det første gangen.

- Skylapper, sier Aksel I øyeblikket er storslalåm og slalåm sidestilt for unggutten som er spådd en stor alpinframtid.  Super-G er «litt viktig», mens utfor i øyeblikket er «uviktig».

- Det er i øyeblikket, understreker han.

- Aksel (Lund Svindal) mener jeg har litt skylapper og er gal når jeg sier det, men jeg er villig til å ta skaderisikoen det kan medføre å bli best også i utfor, sier Henrik og fortsetter.

- Kan leve med «vondter» - Sånn sett er jeg villig til å ofre meg selv. Jeg kan alltids leve med noen «vondter». Det er noe en må lære seg, selv om det aldri er kult å skade seg.

Tenåringen som siden han var 10 år har trent målbevisst med pappa Lars som trener, vet han må trene mye for å bli best. Den jobben vil han gjøre.

- Blir det ikke sånn kan jeg i alle fall si at jeg har gjort det jeg kan for å bli best.

LETTVEKTER: Henrik Kristoffersen (19) blir utnevnt som det største talentet norsk alpint har hatt. 19-åringens mål er klart: Han skal bli aller best. Foto: Jens O. Kløvrud
LETTVEKTER: Henrik Kristoffersen (19) blir utnevnt som det største talentet norsk alpint har hatt. 19-åringens mål er klart: Han skal bli aller best. Foto: Jens O. Kløvrud Vis mer

På veien mot drømmen vet gutten i den 179 cm lange kroppen at dagens 74-75 kilo er lite. Han har en jobb å gjøre.

Må bli sterkere - Jeg må bygge muskler og legge på meg noen kilo.

Han innrømmer at han til tider sliter med å få i seg nok næring. Ikke i forhold til normalen, men fordi hans energiforbruk tilsier høyere matinntak.

- Men alpinsporten har også endret seg. Du trenger ikke å være et 100 kilos beist for å være best. Jeg har lyst til å bli sterkere, men jeg må ta steg for steg. Jeg kan ikke plutselig legge på meg 10 kilo. Det viktigste for meg er å spise nok til å ha energi til å trene skikkelig.

Hoppkropp Da han for tre år siden vant ungdoms-OL var det ikke mange som tenkte «alpinist» da de møtte den langstrakte unggutten.

- Jeg spurte en av de norske jentene hvordan det hadde vært på langrennsstadion. «Bra», svarte hun - «hvordan var det i hoppbakken?».

GJENNOMBRUDDET:  I finske Levi klatret Henrik Kristoffersen opp på verdenscup-pallen. 19-åringen sto der sammen med stjernene Marcel Hirscher og Mario Matt. Foto: NTB Scanpix
GJENNOMBRUDDET: I finske Levi klatret Henrik Kristoffersen opp på verdenscup-pallen. 19-åringen sto der sammen med stjernene Marcel Hirscher og Mario Matt. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media