- Jeg fant Drillo, han lå sammenkrøpet under massasjebenken

70 spillere og fotballvenner deler sine beste Drillo-minner.

490 HUNDEÅR: Han er tidenes største fotballpersonlighet i Norge. I dag skal Egil Drillo Olsen feire 70-årsdagen i rolige former, med bikkjene Cruyff og Kniksen. Og fotball på TV.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
490 HUNDEÅR: Han er tidenes største fotballpersonlighet i Norge. I dag skal Egil Drillo Olsen feire 70-årsdagen i rolige former, med bikkjene Cruyff og Kniksen. Og fotball på TV. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

(Dagbladet): I dag fyller Egil Drillo Olsen 70 år. Dagbladet har bedt 70 av hans elever og fotballvenner dele sine beste Drillo-minner.

Ståle Solbakken (44) 58 landskamper

- Mitt beste Drillo-minne er da jeg knuste ham i poker på Malta i 1995. Mine fire ess gjorde ham stum. Et annet godt minne er Brasil-kampen i VM i 1998. Det var deilig å se at han gikk litt ut av skinnet sitt for noen sekunder.

Ole Gunnar Solskjær (39) 67 landskamper

- En episode jeg husker godt, er fra min første kvalikkamp mot Aserbajdsjan. Jeg er på vei ut på Ullevaal og Drillo kommer bort. Jeg trodde han skulle gi taktiske råd. Han sa: «Om jeg melder seks kløver i bridge, hvilke kort har jeg da», sa han. Og gikk.

Stig Inge Bjørnebye (42) 75 landskamper

- Etter Brasil-kampen i VM 1998 var Egil Olsen forsvunnet. Det ble en leteaksjon, og til slutt fant jeg ham sammenkrøpet under massasjebenken i garderoben. Er det her du er?, spurte jeg. Han svarte gråtkvalt: «Jeg er så stolt av dere!»

Nils Arne Eggen (70) Medspiller og trenerkollega

- Det beste må være da Norge slo Brasil i VM. Jeg var jo med NRK i en måned under det mesterskapet. Drillo og jeg har diskutert mye fotball, og er uenige om en del, men vi er gode venner for det. Vi har kjent hverandre siden vi var 17—18 år gamle, og debuterte på samme U23-landslag. Du kan trøste ham med at det å bli 70 ikke er noe problem!

Brede Hangeland (30) 73 landskamper

- Som tilskuer er det helt klart Norge—Brasil i VM. Som spiller er det seieren mot Portugal hjemme på Ullevaal.

Morten Gamst Pedersen (30) 72 landskamper

- Mitt beste minne er fra et treningsopphold i Wimbledon. Kommer aldri til å glemme støvlene. Ellers er Brasil-kampen det største.

Mohammed «Moa» Abdellaoue (26) 19 landskamper

- Mitt beste Drillo-minne er fra da han og Nils Johan Semb hoppa på hverandre etter seieren mot Brasil i 1998-VM. Han er en herlig type.

John Arne Riise (31) 101 landskamper

- Mitt første og beste Drillo-minne er 10—0-seieren mot San Marino, og Brasil-seieren i VM. Det er stort for meg å få lov til å spille under ham.

Daniel Berg Hestad (36) 8 landskamper

- Uten tvil VM i Frankrike og Brasil mot Norge i 1998. Selv har jeg én kamp under Drillo. Det var debutkampen min i Parken i Danmark. Jeg spilte de siste 20 minuttene og vi vant 2—0. Både Michael og Brian Laudrup spilte for Danmark, og etter kampen fikk jeg Brians drakt, det var et stort øyeblikk.

Frank Strandli (39) 24 landskamper

- Alle kampene jeg fikk fra OL-landslag til A-lag. Uheldigvis ble det ingen sluttspill på meg, men det var en fantastisk kvalik opp til VM i 1998. Jeg husker godt en kamp mot Frankrike i 1998, der Kjetil Rekdal ikke spilte, og jeg tok straffe. Jeg var ikke helt sikker på om jeg fikk ta den. Drillo er en fantastisk fyr, og god motivator, som fikk oss til å tro vi var bedre enn vi var.

Claus Eftevaag (42) 3 landskamper

- Vi var i Irak med OL-landslaget i 1992, og Drillo var ikke happy da en av guttene ropte høyt «Israel!» ut av vinduet. Men ingen ble skutt, og alle lo etterpå.

Magne Hoseth (31) 22 landskamper

- Det må være Skottland-kampen. Vi vant 4—0 hjemme på Ullevaal og jeg spilte en av mine beste landskamper.

Otto Ulseth (54) Trenerkollega

- Jeg velger den første samlinga med Irak, i Doha. Vi hadde kalt inn 22 spillere. Bare sju møtte første dag. Jeg var mildt sagt forbanna. Egil sa bare «ja, ja — vi får håpe det blir flere i morra». Han har lang lunte.

Mini Jakobsen (46) 65 landskamper

- I min tid var det stor frihet på landslaget, og vanlig at spillerne gikk på Smuget etter kampen hvis vi vant, noe vi jo ofte gjorde. Så var det en gang at Drillo startet påfølgende samling med å anmode om at vi nøyde oss med to flasker er neste gang. «Greit for meg», svarte jeg, «for jeg drikker bare vodka».

Lars Tjærnås (52) Trenerkollega

- Det aller beste er Besiktas-kampen med Vålerenga. Måten han var pedagog og motivator på i pausen var ledelse på toppnivå, og bidro til en fantastisk snuoperasjon. Jeg vil gratulere en fantastisk trener og menneske med dagen!

Rune A. Jarstein (27) 19 landskamper

- Jeg husker godt kampen mot Tyskland, etter at han tok over landslaget igjen. Jeg var spent på hvordan han var som trener, ti år etter at Norge slo Brasil i VM. Geografi kommer ofte opp midt under spillermøtene, og før et møte i Thailand i vinter, viste han oss også et veldig bra pokertriks.

Tore Reginiussen (26) 12 landskamper

- Ingenting kan måle seg med Brasil-kampen. Selv om jeg ikke var med selv, er det det beste minnet jeg har med Drillo.

Roar Strand (42) 42 landskamper

- Det bildet jeg først tenker på er da dommeren blåste av mot Brasil, og Drillo og Semb omfavnes på banen. Et herlig bilde! Ellers er Drillo veldig lite glad i musikk, så han likte det dårlig de gangene det ble spilt høy musikk i bussen eller garderoben.

Per Ravn Omdal (64) NFF-kollega

- Uten tvil da vi slo Brasil. Det var nesten uvirkelig. Det var også veldig stort da vi kvalifiserte oss til VM. Vi spiller kort sammen, og har gjort det i alle år. Vinnerinstinktet til Drillo er stort, og det gjelder uansett om det er kortspill, fotball, eller å kunne navnet på alle fjelltopper i Asia.

Erik Huseklepp (27) 26 landskamper

- Det var da Norge slo Brasil. Da satt jeg på tribunen. Sportslig så har jeg også vært med og tatt noen skalper, men det jeg husker best er kanskje hjemmekampen mot Portugal i EM-kvaliken.

Arne Larsen Økland (57) Trenerkollega

- Vi har hatt en flott tid sammen. Rett etter at Kjetil Rekdal scoret på Wembley mot England i kvaliken til USA-VM, fant Egil en kortstokk i lomma på jakka. Han tok den opp og sa: «Nå tar vi et slag kort!»

Bent Skammelsrud (45) 30 landskamper

- Jeg husker Drillo som en trener med stor aura. Han var ekspert på å ufarliggjøre de store motstanderne — og motsatt med de antatt lette motstanderne. Han trykket på de rette knappene.

Sigurd Rushfeldt (39) 38 landskamper

- For min del må det bli seieren mot Mexico i USA-VM i 1994. Gratulerer med dagen!

Tore André Dahlum (43) 15 landskamper

- Jeg husker godt det første spillermøtet han hadde med oss, før kampen mot Kamerun på Bislett. Han sa at vi aldri kunne bli verdens beste rent teknisk, men løpsmessig kunne vi bli det. Jeg husker at jeg var uenig. Men det var nok noe han sa for å få oss god på kort sikt. Og det funket.

Thomas Myhre (38) 56 landskamper

- Sportslig er det beste minnet debutkampen min, mot Danmark i 1998. Jeg husker også godt en taxitur jeg hadde sammen med Drillo. Taxisjåføren var fra Pakistan, og han ble overøst med geografiske spørsmål om Pakistan. Sjåføren var ikke i nærheten av å kunne like mye.

Simen Brenne (31) 15 landskamper

- Det må være da jeg hadde ham som trener i Fredrikstad i 2005. Da han ble presentert som trener for Fredrikstad kom det som en stor, positiv overraskelse. Gratulerer med dagen!

Gunnar Halle (46) 63 landskamper

- Den morsomste kampen min må være mot England på hjemmebane i kvalifiseringen til VM i USA.

Alexander Søderlund (24) Tre landskamper

- Det beste må jeg si er da de vant mot Brasil, og Nils Johan Semb klappet ham på magen etter kampen. Ellers så var det kjekt da han ville vise meg et fantastisk korttriks i Thailand.

Thomas Rogne (21) 1 landskamp

- Jeg har vært på to korte samlinger, så det største minnet er da jeg var liten og satt og så Norge slå Brasil på TV.

Ruben Yttergård Jenssen (23) 13 landskamper

- Det jeg husker best er støvlene og VM i 1998. Ellers husker jeg godt mitt første møte med Drillo. Jeg har utrolig stor respekt for ham, og det var spesielt å gå fra å se ham på TV til å spille for ham.

Lars Chr.Vilsvik (23) 2 landskamper

- I Thailand viste han oss et pokertriks som ingen klarte å finne ut av. Jeg skjønte ikke noe, og ble imponert over det.

Trond Erik Bertelsen (27) 5 landskamper

- Jeg husker godt Tyskland-kampen etter at han tok over i 2009. Spesielt den roa han hadde før kampen. Alle hadde stor respekt for Drillo og planen han hadde foran kampen.

Per Egil Ahlsen (54) 53 landskamper

- Jeg må dra fram den første kampen til Drillo, der vi vant 6—1 over Kamerun. I tillegg da vi slo Italia i 1991. Hele laget spilte godt. Jeg begynte jo å bli litt gammel, og husker veldig godt at han kom bort til meg etter kampen og sa: Blir jeg aldri kvitt deg?

Knut Henry Haraldsen (35) VIF-spiller

- Spesielt husker jeg det han sa i pausen under kampen med Vålerenga mot Besiktas, der vi snudde 0—3 til 3—3, og gikk videre. Også før kampen gikk han igjennom hva som skjedde om vi kom under med ett, to og tre mål. Alt stemte. Det var som om han hadde sett kampen på forhånd!

Frode Grodås (47) 50 landskamper

- Til kampen mot Polen i 1993 var Thorstvedt som vanlig valgt i mål, men på spillermøtet så Drillo på meg og sa: «Hold deg klar, du kan bli kampens viktigste spiller.» Så ble Thorstvedt utvist, og jeg kom inn og gjorde noen redninger. Man kunne nesten lure på om Drillo var synsk noen ganger.

Håvard Nordtveit (21) 3 landskamper

- Da Norge slo Brasil. Mer personlig husker jeg det han sa før kampen mot Wales i fjor. Han snakker alltid om statistikk før kamp. Før denne sa han at dette var hans kamp nummer x, men han gledet seg like mye til den, som til sin første.

Ørjan Berg (43) 19 landskamper

- Da jeg og bror Runar ikke kom med i troppen til VM i 1994 fikk ikke lokalavisa i Bodø tak i oss for kommentar, så de ringte foreldrene våre. Moder'n avga da følgende kommentar: «Drillo er en hestkuk!» Dagen etter sto det i avisa at vi ikke var tilgjengelige for kommentar, men at «mor Randi betegner Drillo som noe som henger mellom beina på hesten.» Fotball er følelser! Vi ønsker Drillo alt godt på dagen, også mor Randi!

Kjell Roar Kaasa (46) VIF-spiller

- Jeg husker godt da vi var på vei til Tyrkia med Vålerenga. I likhet med Drillo er jeg også litt glad i geografi. Derfor startet han med å spørre meg om det han mente var allmennkunnskap, og kom med følgende spørsmål: «Hvilke land grenser til Svartehavet?»

Dag Riisnæs (42) VIF-spiller

- For et par år siden var vi sammen i Madrid på en UEFA-konferanse, der alle landslagstrenerne i Europa var samlet. Siste kvelden var det en fin middag på Vicente Calderon, hjemmebanen til Atlético Madrid. Da satt den spanske fotballpresidenten og røykte ved nabobordet. Det ble for mye for Drillo. Han gikk og satte seg ute på tribunen.

Tom Høgli (28) 24 landskamper

- Mitt beste minne er fra VM 98. Da han de siste minuttene av kampen mot Brasil satt på knærne foran benken og var voldsomt nervøs. Jeg satt på samme måte foran tv-en.

Tarik Elyounoussi (24) 8 landskamper

- Mitt beste Drillo-minne var fra min første landslagstrening. Drillo ønsket meg først velkommen, og såspurte han om jeg visste navnet på det høyeste fjellet i Marokko. Jeg svarte Jebel Toubkal. Det stemte, men han likte dårlig at jeg bommet med 1000 meter på høyden.

Arild Stavrum (40) 2 landskamper

- Min eneste landslagstur gikk til Jamaica og Trinidad og Tobago i 1995. På flyet på vei tilbake fra Karibia, ble vi utsatt for svak turbulens. Da reiste Ole Bjørn Sundgot seg opp og ropte: «Ikke nok med at jeg har reist jorda rundt uten å spille ett minutt, nå skal jeg også dø!»

Gøran Sørloth (49) 55 landskamper

- Husker best starten min i 1990 da jeg satt på sengekanten på SAS-hotellet og hadde hørt Drillos filosofi om 4—5—1-system og knallhard defensiv disiplin. Jeg var altså ensom møtende spiss, og dette hørtes ikke bra ut for meg. Han flirte litt da jeg sa det, og jeg ble med og fikk spille likevel.

Markus Henriksen (19) 16 landskamper

- Jeg husker jo best hvor artig det var med de støvlene han alltid gikk med før. Og så minnes jeg hvor spinnvill han ble da Norge scoret mot Brasil i VM.

Henning Berg (42) 100 landskamper

- Drillo er alltid ærlig og direkte med deg, men på en rolig og fin måte. Han er involverende og bryr seg om spillerne sine. Da er det lettere å akseptere. Første gang jeg var med A-landslaget var på treningsleir i Tunisia. Jeg var fortsatt U21-spiller. På flyplassen før avreise samlet han gruppa og ga tilbakemeldinger i plenum. Han mente to spillere ikke var gode nok, den ene varHenning Berg. Jeg ble selvfølgelig litt forbannet der og da, men det var en bra motivasjon.

Claus Lundekvam (39) 40 landskamper

- Jeg husker veldig godt debuten min. Både Ole Gunnar (Solskjær) og jeg debuterte samtidig borte mot Jamaica i Kingston i 1995. Fra Drillo kom det bare et klapp på skulderen og beskjed om å gå ut å kose seg, ingen peptalk.

Jostein Flo (47) 53 landskamper

- Jeg husker særlig da jeg satt ved siden av ham og vi ble kjørt med hest og kjerre opp Karl Johan, og fikk ta og føle på stemningen etter å ha slått Polen 1—0 på Ullevaal og mer eller mindre kvalifisert oss til VM i USA. Det var mye bråk, men vi var begge stille og nøt øyeblikket.

Tore André Flo (38) 76 landskamper

- Det beste med Drillo var måten han ledet spillermøtene på. Han fikk oss alltid til å tro at vi kunne slå motstanderen, uansett hvem vi spilte mot.

Petter Rudi (39) 46 landskamper

- Mitt beste øyeblikk under Drillo var borte mot Aserbajdsjan da vi ble klare for VM-98. Det var stor stemning på flyet hjem fra én av de få landskampene Kjetil Rekdal ble byttet ut, helt korrekt, etter 74 minutter.

Ola By Rise (51) Drillos assistent

- En fin historie er den da Drillo var i diskusjon med daværende sportsredaktør i Dagbladet, nå avdøde Leif Isdal, og Drillo var oppgitt over kunnskapsnivået. Isdal argumenterte med at han hadde sett fotball i over 30 år. Da svarte Drillo: «Og jeg har sett på været i 30 år, men jeg kaller meg ikke meteorolog.»

Frode Olsen (44) 26 landskamper

- En gang vi møtte Liverpool på Ullevaal, stilte han spørsmålet: «Hvem tar hjørnesparkene fra høyre hvis Bjørnebye går? Er det noen med en god venstre?» Så kikket han plutselig på meg. «Frode, du tar dem.» Midt i andre omgang vinket han meg opp. Jeg slo inn på første. Ronny Johnsen headet like over.

Karl Petter Løken (45) 36 landskamper

- Italia-kampen på Ullevaal i 1991. Vi vant 2—1 og jeg fikk gullklokka for 25. kamp.

Lars Bohinen (42) 49 landskamper

- Det øyeblikket vi kvalifiserte oss til VM. Men også da jeg ble tatt ut i stallen som skulle møte England på Ullevaal. Jeg var 19. mann og egentlig ikke i troppen.

Jan Åge Fjørtoft (45) 71 landskamper

- Glemmer aldri da vi møtte England i 1993. På spillermøtet la Drillo ut om hvor dårlige engelskmennene var. På vei ut av hotellet etter spillermøtet får Drillo lagoppstillinga. Han ser på navnene, stopper opp og sier: «Vent nå litt, nå må ikke undervurdere England».

Nils Johan Semb (53) Toppfotballsjef

- Jeg husker veldig godt en fellessamling for A- og U21-landslaget i Portugal i 1993. Da kom Drillo og sa: «Jeg har fundert litt. Hva tror du om å spille med Jostein Flo som høyreving?» Jeg trodde det hadde klikka for ham. Men så fikk jeg argumentene, og så ble det jo suksess fra dag én.

Alf Inge Håland (39) 34 landskamper

- Jeg måtte stå over den siste VM-kampen i 1994, mot Irland, på grunn av gule kort. Erland Johnsen spilte i stedet for meg, og mot slutten skulle han opp som spiss. «Det er greit», sa Drillo. «Men ikke når de har ballen!» Jeg husker alle VM-kampene veldig godt.

Vidar Riseth (39) 52 landskamper

- Mitt beste Drillo-minne er da vi slo Brasil. Det var stort! Drillo er tidenes beste landslagstrener i Norge, og har gjort en fantastisk jobb.

Egil Østenstad (40) 18 landskamper

- Det jeg husker best er slutten av, og i etterkant av, kampen mot Brasil. Da ble det mye på en gang, også for Drillo. Jeg husker også veldig godt at jeg fikk et skriv fra Drillo i etterkant av debutkampen min mot Færøyene. Der spilte jeg cirka et kvarter, og scoret to mål. Etterpå fikk jeg et brev fra Drillo, der det var analyse av kampen på den ene siden, og en oppmuntring om å fortsette å jobbe og ta steget opp til A-landslaget på den andre. Det brevet har jeg ennå.

Vegard Heggem (36) 20 landskamper

- Jeg fikk én kamp under Drillo. Det var debuten min, borte mot Frankrike under oppkjøringen til VM i Frankrike. Vi klarte 3—3. Jeg scoret ett av målene, så den dagen husker jeg veldig godt.

Dan Eggen (42) 25 landskamper

- Sportslig husker jeg godt Drillo før privatlandskampen mot Brasil i 1997. Vi presset dem høyt, og vant 4—2. Jeg husker også en bortekamp mot Ungarn samme år. Det var Kiss-konsert i Budapest da vi var der, og en del av oss dro dit. Vi spurte også Drillo, men han svarte at han hadde hørt nok Kiss-musikk på elvebåten. Vi hadde den dagen tatt elvebåt på Donau, der de spilte ungarsk folkemusikk.

Roger Nilsen (42) 32 landskamper

- Jeg har mange gode minner med Drillo. Spesielt i kvalifiseringen til VM i 1994 imponerte han alle med sin evne til å forutse kampbildet, og antall målsjanser i kampene. Jeg var forbløffet over det mange ganger.

Einar Rossbach (47) 6 landskamper

- Han hadde en fantastisk evne til å gjøre alt enkelt. Det er et særpreg med ham som var veldig bra. Sportslig husker jeg godt kampen mot Nederland i Rotterdam i 1993, som endte 0—0.

Geirmund Brendesæter (42) 6 landskamper

- Jeg fikk æren av å sitte ved siden av ham under en flytur fra Jamaica til Trinidad. Vi fløy over hundrevis av øyer, og han kunne navnet på alle! Fotballmessig hadde han en utrolig evne til å få alt til å virke veldig enkelt.

Steinar Nilsen (39) 2 landskamper

- Jeg husker veldig godt at jeg spilte i Parken mot Danmark. På ett tidspunkt fant jeg ut at jeg ville slå en pasning til broren min på venstrebacken. Dette skjedde sikkert innenfor egen 16-meter. Det likte Drillo veldig dårlig. Jeg fikk klar beskjed om at pasninger skulle gå i lengderetningen!

Kåre Ingebrigtsen (46) 23 landskamper

- Det jeg husker best fra Drillo er en kortkunst. 15 år etter aner jeg fortsatt ikke hvordan han fikk det til! Han delte ut kort til et helt pokerlag, og vi fikk kjøpe så mange kort vi ville. I tillegg fikk vi bestemme hvor mange kort han kunne kjøpe. Selv om vi også fikk gode hender, slo han oss hver gang.

Tore Pedersen (42) 45 landskamper

- Første gang jeg møtte Drillo var etter at jeg hadde skrevet under for IFK Göteborg, og var med dem på treningsleir på Gran Canaria. Det hadde vært en tung kveld dagen før, så jeg tror ikke Drillo fikk det beste førsteinntrykket. Men han har betydd mye for meg. Jeg vil takke for den epoken vi hadde sammen, og gratulere med de 70!

Kjetil Rekdal (43) 83 landskamper

- Vi satt på en eller annen flyplass og spilte spar-dame. Drillo sto som vanlig og så på, og stilte seg denne gangen bak Tore Pedersen. Tore gjorde noen rare ting, men vant likevel, og snudde seg mot Drillo og sa: «Bra spilt!» Da svarte Drillo: «Du spiller som ei kløne!»

Tore Krogstad (45) VIF-spiller

-Før kampen mot Besiktas sa Drillo at det ikke var farlig om vi lå under med 1—0 til pause, og at vi kunne leve med opp til 3—0. Da vi lå under med tre mål til pause var han helt rolig, og sa: «Nå er vi der! Dette har vi snakket om. Nå skal vi ut og ta dem!» Kampen endte 3—3.

Erik Thorstvedt (49) 96 landskamper

- Jeg husker spesielt kampen mot England på Wembley i kvaliken til VM i USA. Faren min hadde tenkt å dra over, og Drillo sa at han kunne bli med sammen med laget. Så faren min var med, og satt bak rattet på lagbussen inn til stadion på kampdagen.

Trond Andersen (37) 38 landskamper

- Det var et godt miljø blant oss nordmennene i Wimbledon. Jeg husker en gang vi var på restaurant, og de ved sidebordet satt og røykte. Da snudde Drillo seg bort til dem og spurte: «Is it OK that I'm eating while you're smoking?»