- Jeg fant én skjønnhetsfeil

Lars Lagerbäck: - Det føles bedre i dag enn på fredag. Det kan jeg trygt si.

Publisert
Sist oppdatert
  • Nord-Irland - Norge 1-5 (1-3)

BELFAST/OSLO (Dagbladet): Sjelden har en norsk landskamp vært like innholdsrik som mandagens oppgjør mot Nord-Irland.

Tapet var Nord-Irlands nest største siden 2012. Og det var bare andre gang siden 2004 at Norge scoret fem mål i en landskamp.

Den overbevisende seieren førte også Norge opp på en andreplass i Nations League-gruppa og sikret et godt utgangspunkt før det som venter videre i høst.

<strong>GOD KVELD PÅ JOBB:</strong> Lars Lagerbäck. Foto: Paul McErlane / NTB scanpix
GOD KVELD PÅ JOBB: Lars Lagerbäck. Foto: Paul McErlane / NTB scanpix Vis mer

Det var en svært fornøyd trener Lars Lagerbäck Dagbladet møtte på pressekonferansen seint mandag kveld:

- Dette var nesten bare positivt, oppsummerer han i presserommet på Windsor Park.

- Om jeg begynner med første omgang, så var aggressiviteten faktisk for stor. Vi sa det i pausen. Vi gikk oss litt bort i forsvarsspillet i første omgang. Men hvis du ser bort fra den lille skjønnhetsfeilen, så skapte de ingenting som var noe større farlig. Jeg er mest fornøyd med det vi gjorde offensivt. Målene var fantastiske, det samme var kombinasjonsspillet. Det var ikke bare det at spissene var gode. Men også forspillene til målene var fantastiske, sier Lagerbäck.

<strong>FORNØYDE GUTTER:</strong> Erling Braut Haaland, feirer med Haitam Aleesami. Foto: NTB scanpix
FORNØYDE GUTTER: Erling Braut Haaland, feirer med Haitam Aleesami. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Det var også moro å se hvordan vi så ut med tre spisser på slutten. Det var positivt at vi kunne ta den muligheten i kampen, uten at vi behøvde å jage mål.

- Du startet med Erling Braut Haaland og Alexander Sørloth, mens Joshua King kom inn seinere. Hva var tanken bak dette?

- Det gikk litt på treningsbakgrunnen hans. Han var inne på det selv da vi startet samlingen. Ut ifra de fysiske forutsetningene var det riktig at Erling og Alexander startet. Joshua fikk greie på det kvelden i forveien.

- Hvordan reagerte han?

- Han var helt enig. Vi snakket om det allerede tidlig i samlingen, at vi skulle rotere spissene.

- Hvordan er stemningen i troppen nå?

- Det føles bedre i dag enn på fredag. Det kan jeg trygt si.

Etter kampen var det selvfølgelig fokuset på den nye spissduoen Haaland og Sørloth, som begge noterte seg for to mål.

- Jeg synes det fungerte grævla godt. Det synes jeg egentlig med alle spisser. I dag var det med Sørloth, og du ser der ute at vi koser oss, sier Haaland til TV 2 etter kampslutt.

Ved siden av smilte Sørloth bredt.

- Det er ganske deilig å ha en sånn makker, la han til og forklarer mandagens suksessfaktor.

- Vi hadde bestemt oss i dag for å gå ut med en helt annen intensitet. Du ser fra starten at vi presser, vi kjører på og skaper mye sjanser. Selv om vi får et baklengs, fortsetter vi å peise på, sier Sørloth.

Han banket ut Joshua King i startelleveren mandag, og Lars Lagerbäck har litt av et luksusproblem med tre spisser av høyt nivå.

- Jeg vil nok si at det er en grævla god situasjon å være i, sier Haaland.

<strong>NORSKE SMIL:</strong> Erling Braut Haaland smiler bredt mot spissmakker Alexander Sørloth i intervjusituasjon etter kampen. Foto: Paul McErlane / NTB scanpix
NORSKE SMIL: Erling Braut Haaland smiler bredt mot spissmakker Alexander Sørloth i intervjusituasjon etter kampen. Foto: Paul McErlane / NTB scanpix Vis mer

Supporterne som var henvist til sofaen av coronaviruset, hadde knapt fått satt seg før Norge tok ledelsen.

Kaptein Stefan Johansen slo en lang crosser mot Mohamed Elyounoussi på motsatt side. Moi, som var suspendert mot Østerrike, tok ballen lekkert ned med brystet og tuppet ballen forbi Nord-Irlands keeper Bailey Peacock-Farrell.

VRAKES: Joshua King vrakes mot Nord-Irland, det melder TV 2. Video: Rødt Kort Vis mer

Men det tok ikke mange minuttene før Nord-Irland slo tilbake og straffet det norske forsvaret. Den nye stopperduoen Ajer/Hovland havnet på etterskudd og tidligere United-spiller Paddy McNair satte inn utlikningen.

Det fikk Dagbladets kommentator Morten Pedersen til å reagere.

- Nord-Irlands scoring viser Norges akilleshæl, som er midtforsvaret. Det er ikke bra nok, sa Pedersen i pausen.

Like etterpå slo Norge tilbake. Erling Braut Haaland viste sin klasse da han dunket inn ledermålet på lekkert vis fra 20-meter.

Og det tok ikke lang tid før Norge doblet ledelsen. Haitam Aleesami slo inn mot Alexander Sørloth. Den brennhete spissen var først på innlegget og styrte inn 3-1. Scoringen fikk TV 2s kommentatorer til å hente fram superlativene:

- En stilstudie i angrepsspill dette. Til og med svensken smiler nå - for dette er meget godt norsk angrepsspill, kommenterte Brede Hangeland.

Dagbladets kommentator Morten Pedersen var enig med Hangeland i skrytet av det norske angrepsspillet.

- Det er alltid bra å score tre mål i løpet av en halvtime når de spiller borte. Den offensive biten av spillet vårt fungerer godt. Vi har to beist på topp og Moi er frisk på kanten. De tre jobber veldig bra sammen, sa Pedersen som samtidig stilte spørsmål ved kvaliteten på motstanderen.

- Men så må det sies at Nord-Irland er veldig mye dårligere enn jeg trodde.

Og den norske festen fortsatte etter pause. Stefan Johansen spilte elegant gjennom Braut Haaland som viste seg fra sin mest gavmilde side. Alene med keeper trillet Dortmund-stjernen, uegoistisk ballen til Sørloth som enkelt satte inn sitt andre for kvelden.

<strong>SPORTSÅND:</strong> Erling Braut Haaland takker Stuart Dallas for kampen. Foto: NTB scanpix
SPORTSÅND: Erling Braut Haaland takker Stuart Dallas for kampen. Foto: NTB scanpix Vis mer

Det nordirske forsvaret hadde store problemer gjennom kampen og det viste seg igjen da Braut Haaland pyntet på resultatet til 5-1. En lang ball opp ble headet videre av Omar Elabdellaoui. Haaland fikk både god tid og god plass og da fant superspissen vinkelen.

Med seieren spikret gjorde Lagerbäck flere bytter og kampen dabbet av. Til slutt endte det 5-1 i Nord-Irland og Norge klatret opp til en andreplass i gruppa. Romania slo nemlig Østerrike 3-2 og Norge henger dermed for alvor med i Nations League.

8. oktober venter Serbia på Ullevaal i semifinale i Nations League-playoffen til EM neste sommer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer